Παράλογη και τραγική χαρακτηρίζουν οι γονείς παιδιών με αναπηρία της Μαγνησίας το άρθρο 17 του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά με αναπηρία άνω των 18 ετών δεν δικαιούνται καμία θεραπεία. Οι γονείς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα μιας και τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα ιδίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ζητούν τουλάχιστον κάποια αλλαγή στη νομοθεσία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Χωρίς φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ειδική ψυχολογική υποστήριξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή δεκάδες παιδιά με αναπηρία άνω των 18 ετών στη Μαγνησία, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών Αμεα του νομού κ. Ράνια Καρανικόλα ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται τα παιδιά αυτά… ως ανάπηρα.
«Μέσα στα πολλά και τραγικά του ΕΟΠΥΥ υπάρχει το άρθρο 17 σύμφωνα με το οποία τα παιδιά με αναπηρία μέχρι 18 ετών δικαιούνται όλες τις θεραπείες τους, ενώ από τα 18 έτη και πάνω δεν δικαιούνται τίποτα, καμία θεραπεία, λες και η αναπηρία δεν ισχύει μετά τα 18. Είναι τραγικό αυτό γιατί δημιουργούνται γονείς και παιδιά δύο ταχυτήτων», υπογράμμισε η κ. Καρανικόλα.
Σύμφωνα με την ίδια τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούν να αυτονομηθούν από τα 18 τους χρόνια όπως άλλα παιδιά. Συνεχίζουν και παραμένουν ανάλογα και με την πάθησή τους στο οικογενειακό περιβάλλον και δέχονται τη στήριξη των γονέων τους. Επιπλέον πολλά παιδιά αν και ηλικιακά είναι ενήλικοι ουσιαστικά είναι ανήλικοι.
«Ένα παιδί ανάλογα με την αναπηρία του πρέπει να κάνει ένα πλήθος θεραπειών για να μπορέσει να ζήσει. Όλα αυτά τώρα κόβονται με αποτέλεσμα οι γονείς να είναι απελπισμένοι» ανέφερε η κ. Καρανικόλα.
Χθες στη συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων παιδιών ΑμεΑ στην οποία βρέθηκε η κ. Καρανικόλα συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα που αφορά σε πληθώρα παιδιών και στη Μαγνησία.
Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να προταθεί στο Υπουργείο Υγείας να αλλάξει τουλάχιστον ο νόμος και να δίνει σε παιδιά άνω των 18 ετών ανάλογα με την κλινική τους εικόνα και τη γνωμάτευση του ιατρού μίνιμουμ το 50% των θεραπειών, έτσι ώστε το παιδί να μην στερηθεί κάποια θεραπεία που το βοηθά.
«Ευελπιστούμε να εισακουστούμε στο Υπουργείο μιας και γενικά στον ΕΟΠΥΥ υπάρχουν πολλά που ακόμη πρέπει να διορθωθούν. Δεν είναι μια παράλογη απαίτηση αλλά μια απόφαση που θα βοηθήσει τα παιδιά αυτά να ζήσουν όσο πιο φυσιολογικά γίνεται», σημείωσε τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με αναπηρία Ν. Μαγνησίας.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου