Σε περίπου 27.500, δηλαδή όσο ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης, υπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που έχασαν τη δουλειά τους το 2011, βάσει έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του ΒΕΘ.
Πάντως, κάποιοι υποκλάδοι κατόρθωσαν πέρυσι παρά την κρίση -ή εξαιτίας αυτής- να εμφανίσουν αύξηση τζίρου (το 6%-7% των ερωτηθέντων μελών του ΒΕΘ), έναντι ποσοστού 84%, που δηλώνουν ότι εμφάνισαν μείωση (κατά μέσο όρο 40%) και 9%-10%, που παρουσίασαν σταθερό κύκλο εργασιών.
Ποιοι υποκλάδοι διαφοροποιήθηκαν; Τσαγκάρηδες, ράφτες και επισκευαστές-πωλητές ποδηλάτων ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παρουσίασαν σταθερό ή αυξημένο τζίρο, καθώς η κρίση οδηγεί ολοένα περισσότερους καταναλωτές να μεταποιούν/επισκευάζουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους, αντί να αγοράζουν καινούργια, αλλά και να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητό τους, προς όφελος του ποδηλάτου!
Η έρευνα, την οποία παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο αναλυτής της Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης, βασίστηκε σε δείγμα 505 επιχειρήσεων Ν.Θεσσαλονίκης, ενώ έδειξε ακόμη ότι σχεδόν εννέα στους δέκα επιχειρηματίες διαφωνούν με την κατάργηση του 13ου/14ου μισθού και περίπου ισάριθμοι (91%) με τη συμπίεση των κατώτατων αποδοχών.
Παράλληλα, το 72% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι, εξαιτίας της κρίσης, καθυστερούν να καταβάλλουν τις οφειλές και υποχρεώσεις τους (προς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ,δημόσια ταμεία και προμηθευτές).
Αναφερόμενος στον αριθμό των 27.500 ανέργων του 2011, ο κ.Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι αυτός υπολογίστηκε βάσει της εξής αναγωγής: 50% των μελών του ΒΕΘ, ήτοι περίπου 10.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν εργαζομένους (στις υπόλοιπες οι επιχειρηματίες είναι αυτοαπασχολούμενοι) προχώρησαν πέρυσι σε απολύσεις, με μέσο όρο απολυμένων/επιχείρηση τους 2,75 (άρα, το 27.500 προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό). «Ο αριθμός που ανακοινώσαμε προκύπτει από απλή αναγωγή, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στον πραγματικό, ιδίως αν σκεφτεί κάποιος ότι καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ Κ.Μακεδονίας 114 άνεργοι», σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος.
Την τακτική των απολύσεων φαίνεται να προκρίνει -μέσο όρο- το 19% των ερωτηθέντων για το επόμενο διάστημα, ενώ το 66,9% προτίθενται να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους. Μόλις το 2,5% σκέφτεται να προσλάβει προσωπικό.
Κατά 26% μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων σε βιοτεχνίες
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων σε βιοτεχνίες συρρικνώθηκαν πέρυσι κατά 26% μέσο όρο, ενώ το 52% των επιχειρηματιών περιόρισε τις ώρες/ημέρες εργασίας. Οκτώ στους δέκα εργοδότες χαρακτηρίζουν το 2011 ως καkή χρονιά για την επιχείρησή τους, ένας στους δέκα απαντά ότι ήταν ίδια με το 2010, ενώ 7% θεωρεί ότι το 2011 ήταν καλό.
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται επτά στους δέκα βιοτέχνες για το 2012, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους θα μειωθεί το επόμενο εξάμηνο.
Για το 75,6% των ερωτηθέντων, οι φόροι που επιβλήθηκαν το 2011 (επιτηδεύματος, αλληλεγγύης, δομημένης επιφάνειας κ.α.) έδωσαν τη χαριστική βολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, που ήδη είχαν συσσωρευμένα προβλήματα. Το 20,2% απάντησε ότι οι φόροι επέτειναν την ύφεση, ενώ μόλις το 1,6% θεωρεί ότι βοήθησαν στη μείωση του ελλείμματος.
«Φταίει η ανικανότητα των πολιτικών»
Ερωτηθέντες ποιος φταίει για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες δηλώνουν (μέχρι δύο επιλογές απαντήσεων), «η ανικανότητα των πολιτικών» σε ποσοστό 81,9%, ενώ ακολουθούν: διαφθορά-διαπλοκή (44,3%), μεγάλο δημόσιο/πελατειακό κράτος (23%), μεγάλη φοροδιαφυγή (12%) και ανεξέλεγκτος δανεισμός (11%).
Στο ερώτημα ποιες επιλογές θα βοηθούσαν την επιχειρηματική κοινότητα, το 69,3% «δείχνει» τη μείωση/κατάργηση φόρων. Στην ίδια ερώτηση (με τρεις επιλογές απαντήσεων) το 53,2% λέει ότι θα βοηθούσε η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το 35,2% και 16,7% αντίστοιχα η συρρίκνωση του αριθμού και του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και το 35,8% η περικοπή κρατικών δαπανών.
Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών; Το 46% απαντά ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, το 37,5% εκτιμά ότι καταλληλότερος χρόνος είναι μετά την εκπλήρωση της αποστολής της παρούσας κυβέρνησης και το 16,5% θεωρεί σκόπιμο να γίνουν στη λήξη της τετραετίας (2013).
Μόλις το 0,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση το 2012, ενώ το 2,2% θεωρεί ότι το φως στο τούνελ θα φανεί το 2013. Μετά το 2014 εκτιμά το 9%, ενώ για το 88,1% η ανάκαμψη θα έρθει ακόμη αργότερα.
Για «κούρεμα» πάνε 2,5 εκατ. ευρώ του ΒΕΘ
Στο μεταξύ, για «κούρεμα» ίσο με αυτό που θα γίνει στα ομόλογα, «πάνε» τα κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που το ΒΕΘ υποχρεούται -ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου- να καταθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Ποτέ δεν δώσαμε εντολή να γίνουν τα χρήματά μας ομόλογα, αλλά τώρα θα τα δούμε να μειώνονται στο ποσοστό του ΅'Ακουρέματος'Α'Α», σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Μ.Χρυσοχοΐδη ότι δεν έχει διαβάσει το κείμενο του Μνημονίου, απάντησε ότι «εδώ που φτάσαμε πρέπει να ξέρουμε τί λέμε» και «οι πολιτικοί να μελετούν και να προσέχουν τί υπογράφουν»._ express.gr
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2012
1 σχόλιο:
kala na pathoun oi epixiriseis.na klisoun aftes oi kapitalistikes epixiriseis.den tis anexomaste stin poli mas kai pouthena allou.na figoun apo ti xwra mas, na pane allou.proothoun kapitalistika proionta gia ton ergazomeno lao....KKE GIA MIA NEA POREIA STIN ELLADA
Δημοσίευση σχολίου