Περισσότερες από τρεισήμισι ώρες διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσάρλς Νταλάρα, σε ακόμα μια πράξη του μαραθώνιου διαβουλεύσεων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Το κλίμα που φαίνεται πως επικρατεί μετά και τις τελευταίες αυτές διαπραγματεύσεις είναι αυτό της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθεί τελικώς προς όφελος της Ελλάδας, το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων! Όπως εξάλλου τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και τις επόμενες ώρες, κάτι που επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του και το ΙΙF.
Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι επικεφαλής δύο ελληνικών τραπεζών, που μεταφέρουν σε συνομιλητές τους την πεποίθηση πως η επίτευξη της συμφωνίας είναι θέμα ολίγων ημερών, καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε: αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε δημιουργείται θέμα μείζονος σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη...
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές της Αθήνας και του Λονδίνου, εκείνο που πυροδότησε τεράστια ανησυχία στη γερμανική καγκελαρία και στη γαλλική προεδρία ήταν η εκτίναξη των spreads των πορτογαλικών ομολόγων στο 15%. Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνομίλησαν επειγόντως με τον επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου IIF Τσαρλς Νταλάρα "απαιτώντας" άμεσα να επιτευχθεί λύση για την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι τραπεζίτες πλέον φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν το προτεινόμενο επιτόκιο περί του 4% που εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 ετών. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρακτορείο Dow Jones Newswires μεταδίδει, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις στην Αθήνα, πως αυτό που διαπραγματεύονται οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών χαμηλότερο κουπόνι, από 3% έως 4,5% επί των νέων ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η αισιοδοξία ότι σημειώνεται πρόοδος και στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τα τέλη της εβδομάδας.
Ενδεικτικό είναι το τηλεγράφημα του Reuters που υπό τον τίτλο "Πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας δίχως να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές"…
Την ίδια ώρα πάντως αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με την πιθανότητα θετικής έκβασης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όχι μόνο ως προς την επίτευξη συμφωνίας αυτής καθ’ αυτής, όσο – και κυρίως – για την αποτελεσματικότητά της, ακόμα κι αν «κλείσει» στη βάση της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου.
Το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο για πολλοστή στη σειρά ημέρα ασχολείται επισταμένα με την υπόθεση, φιλοξενεί την εκτίμηση του κυρίου Paul Donovan, οικονομικού αναλυτή της ελβετικής UBS ο οποίος αναφέρει ότι αναμένει μια πλήρη χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμώντας πως η συμμετοχή στο PSI δεν θα είναι εθελοντική.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, με πλήρη ενεργοποίηση των CDS, καθώς δύσκολα θα βρεθεί δανειστής να δεχθεί ένα haircut 68% - όπως αυτό που προωθείται στην πράξη – οπότε η συμφωνία για το PSI θα είναι μη εθελοντική».
Την ίδια στιγμή και ο κύριος Hans Rodeker επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Morgan Stanley, δηλώνει πως ακόμη και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 90% η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταφέρει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ και τόνισε ότι το καλύτερο, πιο αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα μας στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων είναι να ανέλθει η συμμετοχή στο PSI στο 75%. Κάτι που απλά δεν φτάνει …
Παρόμοια τέλος είναι και η εκτίμηση του κυρίου Patrick Armstrong, στελέχους της Armstrong Investments, ο οποίος μιλώντας στο δίκτυο CNBC, προέβλεψε πως «το PSI δεν πρόκειται να φτάσει ούτε κοντά στο 90% - ποσοστό το οποίο είχε θα χρειαστεί για να κατέβει το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ εντός μιας δεκαετίας». ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
18-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου