Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο πρώην αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας και έξι ανώτατα στελέχη της αστυνομίας είναι οι «πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί» της δολοφονίας περισσότερων από 800 διαδηλωτών στην εξέγερση που έφερε τους τίτλους τέλους του καθεστώτος. Η αιγυπτιακή Εισαγγελία ανακοίνωσε το «κατηγορώ» στη δίκη του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που μετήχθη με στρατιωτικό ελικόπτερο στο δικαστήριο στα περίχωρα του Καΐρου.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα στα οποία απεικονίζεται ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου να μεταφέρεται με φορείο από το ελικόπτερο στην ακαδημία της αστυνομίας, όπου βρίσκεται η δικαστική αίθουσα.
Ο επικεφαλής της πενταμελούς ομάδας των εισαγγελέων Μουσταφά Σουλεΐμάν ανακοίνωσε πως η έρευνα που διεξήχθη κατέληξε ότι ο Μουμπάρακ έδωσε εντολή για τη χρήση πραγματικών πυρών κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στην πλατεία Ταχρίρ κατά του καθεστώτος.
Επισήμανε ότι η Εισαγγελία χρειάστηκε να διεξάγει τη δική της έρευνα, λαμβάνοντας συνεντεύξεις από εκατοντάδες μάρτυρες, γιατρούς και αστυνομικούς, αφότου οι υπηρεσίες ασφαλείας αγνόησαν το αίτημά της για συνδρομή στην υπόθεση.
Κατά την επανάληψη της ακροαματικής διαδικασίας ο Μουσταφά Σουλεϊμάν δήλωσε, επίσης, πως ο Χόσνι Μουμπάρακ σχεδίαζε να μεταβιβάσει την εξουσία στον νεότερο γιο του τον Γκαμάλ, ο οποίος στεκόταν πλάι στον πατέρα του στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Ισμαήλ Σάερ δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δηλώσεις της Εισαγγελίας δεν μπορούν να αποδειχθούν, καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις.
Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, οι δύο γιοι του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και οι αρχηγοί της αστυνομίας κατηγορούνται για συνέργεια στους θανάτους 850 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά.
Εφόσον ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου καταδικαστεί αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε την Τετάρτη η τελική φάση των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο. Έπειτα από δύο γύρους, το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διατηρεί ισχυρό προβάδισμα.
Η Αδελφότητα δηλώνει ότι δεν θα επιδιώξει να επιβάλει την θέλησή της στη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος της χώρας, και θα συνεργαστεί με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάρτισή του.
Η άνοδος των ισλαμιστικών κομμάτων έχει προκαλέσει την ανησυχία της Δύσης, καθώς είναι αβέβαιο το μέλλον των σχέσεων τους όπως και η διατήρηση των ειρηνικών σχέσεων με το Ισραήλ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου