Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2012

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ


Εξώδικη δήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδας έστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με την οποία ζητά να διατηρηθούν στο ακέραιο οι καταθέσεις του, διαφορετικά θα κινηθεί νομικά.
Το επιμελητήριο προέβη σε αυτήν την κίνηση μετά την ενημέρωση της Τράπεζας, ότι τα διαθέσιμα του ΕΒΕΑ μειώθηκαν από 11 εκ. σε 4,3 εκ. ευρώ, λόγω απωλειών της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κατά δήλωση της Τράπεζας, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση του επιμελητηρίου.



Στην εξώδικη δήλωση σημειώνεται ότι η μείωση προκύπτει επειδή έχασαν την αξία τους τα ομόλογα, στα οποία, βάσει νόμου, είχαν τοποθετηθεί τα διαθέσιμα του επιμελητηρίου.


Το ΕΒΕΑ, αναφέρει στην εξώδικη δήλωση ότι αν και έχει συσταθεί και λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, οι οικονομικοί του πόροι προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των ανεξαρτήτων επαγγελματιών που είναι μέλη του και από «την αμοιβή για υπηρεσίες που προσφέρει» και όχι από κρατική επιχορήγηση. Βάσει νόμου, τα Επιμελητήρια - άρα και το ΕΒΕΑ- δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει επίσης ότι διαθέτει περιουσιακή αυτοτέλεια. Τα χρήματα που συλλέγει με τον τρόπο που αναφέρθηκε, έχουν, ως νόμιμο σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων του και όχι «την οποιαδήποτε τυχόν συμβολή στην αντιμετώπιση γενικότερων δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας», πράγμα το οποίο όμως, όπως αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση, γίνεται μέσω της συνεχούς φορολόγησης των μελών του ΕΒΕΑ και των επιχειρήσεών τους.


Στην εξώδικη δήλωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Η τοποθέτηση των διαθεσίμων μας σε Κοινό Κεφάλαιο το οποίο προβλέπει ο νόμος και του οποίου διαχειριστής είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, γίνεται επειδή αυτό ορίζει ο νόμος και όχι επειδή αυτή είναι η δική μας ελεύθερη επιλογή, όπως τυχόν συμβαίνει με άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το αποτέλεσμα λοιπόν της διαχείρισης του Κοινού Κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι τέτοιο, που να μειώνει δραματικά ή να διακινδυνεύει να μειώσει δραματικά τα διαθέσιμά μας, τα οποία, επαναλαμβάνουμε και υπογραμμίζουμε, είναι προϊόν του κόπου των ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι μέλη μας και δεν προέρχονται από δημόσιους πόρους. Ως προϊόν δε των ιδιωτικών αυτών εισφορών, τα διαθέσιμά μας είναι περιουσιακό στοιχείο μας και προστατεύονται τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα όσο και διεθνείς συμβάσεις.


Εν τέλει, επειδή από την από 26/01/2012 επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ήδη δραματική μείωση της αξίας των διαθεσίμων του ΕΒΕΑ, τα οποία από 11.094.390,44 ευρώ φέρονται να είναι μόλις 4.308.627,20 ευρώ, διακινδυνεύεται δε περαιτέρω μείωση με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, δημιουργείται υποχρέωση του ΕΒΕΑ να προστατεύσει τα μέχρι τώρα γενικώς μη κινδυνεύοντα από την εφαρμογή του παραπάνω νομοθετικού καθεστώτος διαθέσιμά του.»
http://www.iefimerida.gr/news/34723/%CE%B5%CE%BE%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B2%CE%B5%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1
ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: