Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2012

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ


Οι απολογισμοί που παρουσιάζουν υπερβάσεις θα παραπέμπονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οποια δαπάνη υπερβαίνει την εγγεγραμμένη πίστωση θα χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη, ενώ η ανάληψη υποχρέωσης χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη πίστωση θα θεωρείται άκυρη
Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Παιδείας μπαίνουν τα οικονομικά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς με εγκύκλιο που εστάλη προς τους πρυτάνεις, τονίζεται πως ο απολογισμός των εσόδων - εξόδων του 2011 δεν θα πρέπει να παρουσιάζει υπερβάσεις δαπανών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διαβίβασε η Αννα Διαμαντοπούλου προς τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα ? αφού προηγουμένως οι υπηρεσίες του υπουργείου την είχαν εξειδικεύσει - οι απολογισμοί που παρουσιάζουν υπερβάσεις δαπανών δεν θα εγκρίνονται από το υπουργείο Παιδείας και θα παραπέμπονται για τον τελικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η πραγματοποίηση οποιασδήποτε δαπάνης υπερβαίνει την εγγεγραμμένη πίστωση θα χαρακτηρίζεται εντελώς αδικαιολόγητη, ενώ οποιαδήποτε ανάληψη υποχρέωσης, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη πίστωση, θα θεωρείται άκυρη.
Μάλιστα, τα υπηρεσιακά όργανα που συμπράττουν στην ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων, θα έρχονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές ποινές.
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κάνει αυστηρές συστάσεις προς τους πρυτάνεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς του 2012, σημειώνοντας πως το βασικό νέο στοιχείο των προϋπολογισμών είναι η ισοσκέλιση εσόδων-εξόδων χωρίς τη χρήση των ταμειακών υπολοίπων.
«Ο αρχικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2012 θα πρέπει να υποβληθεί ισοσκελισμένος χωρίς τη χρήση πιθανού ταμειακού υπολοίπου. Οι προβλέψεις των εξόδων θα πρέπει να αφορούν δαπάνες του 2012», αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Για τα υπόλοιπα του 2011 το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι δεν αποτελούν έσοδα του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2012, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.
Για έκτακτη ανάγκη
«Τα ταμειακά υπόλοιπα θα τροφοδοτήσουν υποχρεωτικά τους λογαριασμούς από τους οποίους προέρχονται και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξόφληση παρελθόντων ετών», σημειώνεται.
Αν παραστεί έκτακτη ανάγκη σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, τόνιζε στο «ΕΘΝΟΣ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, και δεν μπορεί να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό, θα εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μέρος του ταμειακού υπολοίπου.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι προϋπολογισμοί καταρτίστηκαν για το 2012 και έχουν σταλεί στο υπουργείο Παιδείας, επεστράφησαν ανυπόγραφοι, καθώς θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις. Οπως προβλέπεται από τον νέο νόμο-πλαίσιο, ο προϋπολογισμός του κάθε ιδρύματος θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τα Συμβούλια Διοίκησης, τα οποία όμως δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη. Η δεύτερη προϋπόθεση για να υπογραφούν από την υπουργό Παιδείας, είναι ? όπως αναφέρθηκε παραπάνω ? να είναι ισοσκελισμένοι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ


ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: