Στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή. Όσον αφορά στο PSI, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία». Απέρριψε πάντως ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερους πόρους από τα 130 δισ. ευρώ ή μεγαλύτερο «κούρεμα» για το χρέος της.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η χώρα θα τα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαδικασίες τόσο για το PSI, όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση και δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. «Ο στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο παρελθόν... και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε» είπε.
Για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Σε εκείνους που αντιτάσσονται στην παραμονή στο ευρώ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα χρόνια πριν από την ένταξη στην ευρωζώνη, οι προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της νομισματικής ισοτιμίας έφεραν μόνο προσωρινά αποτελέσματα, ενώ συνοδεύονται από υψηλό πληθωρισμό και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί «είναι θεμελιώδεις δομικές αλλαγές» και άρα «από την εμπειρία μας προκύπτει ότι η έξοδος από το ευρώ, δεν είναι πραγματικά επιλογή».
Όσον αφορά στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «στο διάστημα των περασμένων εβδομάδων έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ομολογιούχων και της Ελλάδας» και οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία».
«Χρειάζεται λίγη περισσότερη σκέψη πως θα "συναρμολογήσουμε" τα επιμέρους στοιχεία. Έτσι, όπως ξέρετε, υπάρχει μια μικρή παύση στις διαβουλεύσεις. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν και θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από κοινού» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας, δε, στα σενάρια περί αναγκαιότητας περισσότερων πόρων (από τα 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου) ή μεγαλύτερου «κουρέματος» από το 50%, ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Δεν θα χρειαστεί. Πιστεύω ότι τα κεφάλαια που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία, θα πρέπει να είναι αρκετά για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία».
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σημειώνει στο ρεπορτάζ ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένας τεχνοκράτης, με ανάλογη εκφορά λόγου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές επιπτώσεις στις οποίες «μεταφράζεται» η μείωση του ελλείμματος της χώρας.
Αναγνωρίζοντας την απελπισία που φέρνει στην ελληνική κοινωνία η ύφεση και η ανεργία, ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Ξεκάθαρα, η διαδικασία είναι επίπονη, αλλά οι επιπτώσεις αυτές είναι προσωρινές».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.
«Τα κέρδη που θα έχουμε από έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και τροποποίησης της αγοράς εργασίας θα είναι πιο μόνιμα και θα αποτελέσουν καλύτερη βάση για μείωση της ανεργίας, βελτίωση των εξαγωγών και βιώσιμη ανάπτυξη σε ορθότερη και πιο μόνιμη βάση» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προανήγγειλε περισσότερες μεταρρυθμίσεις έως το τέλος του 2012.
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη βάση του κόστους εργασίας, δείχνουν ότι έχουμε κερδίσει 5% σε ανταγωνιστικότητα», ενώ πρόσθεσε ότι «μπορεί η διαδικασία αυτή να έχει δυσμενή αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα, αλλά δουλεύει».
Όσον αφορά στην συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 110.000 έως 120.000 τα τελευταία δύο χρόνια, μέσω της συνταξιοδότησης και της μη ανανέωσης συμβάσεων. Όπως είπε, στο μέλλον θα καταργηθούν ολόκληρα τμήματα.
Για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε πως πέρσι ψηφίστηκε νόμος για το άνοιγμα σειράς ειδικοτήτων και πρόσθεσε: «Ό,τι δεν έγινε πέρσι, θα γίνει φέτος».
Στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αντιλαμβάνονται ότι οι πολιτικές που ακολουθούνταν στο παρελθόν πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου να βελτιώσουμε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άρα υπάρχει, πιστεύω, ισχυρή στήριξη από τους πολίτες, παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις» δήλωσε ο Λ.Παπαδήμος.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου