Δευτέρα, Ιανουαρίου 02, 2012

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ, ΖΗΤΑ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ


Υπό έντονη αμφισβήτηση έχει τεθεί η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, καθώς η αιματηρή καταστολή συνεχίζεται παρά την παρουσία τους. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αραμπί δηλώνει ότι ο στρατός έχει αποσύρει μεν τα βαρέα όπλα στα περίχωρα των πόλεων, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να πυροβολούν τους διαδηλωτές και ελεύθεροι σκοπευτές απειλούν τους πολίτες.



Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι ο στρατός έχει αποσυρθεί από τις κατοικημένες ζώνες και βρίσκεται στα περίχωρα των συριακών πόλεων, ενώ έχουν απελευθερωθεί 3.484 πολιτικοί κρατούμενοι.


Όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν σταματήσει να ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών, ούτε και έχουν αποσυρθεί οι ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρόλο που παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου βρίσκονται εδώ και ημέρες στη χώρα.


«Θα πρέπει να σταματήσουν τελείως οι πυροβολισμοί» υπογράμμισε ο Ναμπίλ αλ-Αραμπί, στα πρώτα σχόλια που κάνει μετά την έναρξη της αποστολής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στο συριακό έδαφος.


Από τις 26 Δεκεμβρίου όταν ξεκίνησε η αποστολή, έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με μαρτυρίες από 150 έως 315 πολίτες. Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις στη Συρία αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 24 παιδιά, ενώ έχουν συλληφθεί 125 άτομα, ανάμεσά τους επτά παιδιά.


Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος σκότωσαν την Κυριακή πέντε πολίτες στη Συρία, ανάμεσά τους ένα παιδί επτά ετών, «πρώτο μάρτυρα του έτους 2012».


Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε, επίσης, τη σύλληψη της 32χρονης ακτιβίστριας Ουαέντ Μαχφούντ, για τη συμμετοχή της σε διαδήλωση στη συνοικία Μιντάν της Δαμασκού.


Από τον Μάρτιο του 2011, όταν οι Σύροι εξεγέρθηκαν κατά του καθεστώτος, έχουν πέσει νεκροί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.


Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ομάδες των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου επισκέπτονται τη Δευτέρα τη Χομς, τη Χάμα (κεντρική Συρία) και τη Ντεράα (νότια Συρία), όπου γεννήθηκε το κίνημα αμφισβήτησης.


Αμφισβητείται η αποστολή


Πολλοί Σύροι έχουν εξαγριωθεί με την αδυναμία του Αραβικού Συνδέσμου να θέσει τέλος στην αιματοχυσία. Η αποστολή των παρατηρητών αμφισβητείται έντονα και ώρα με την ώρα δυναμώνουν οι φωνές για την αποχώρηση των παρατηρητών από τη χώρα.


Την Κυριακή ο πρόεδρος του Αραβικού Κοινοβουλίου Σάλεμ αλ-Ντικμπάσι απηύθυνε έκκληση για «άμεση αποχώρηση, καθώς το συριακό καθεστώς συνεχίζει να σκοτώνει αθώους πολίτες».


Η αποστολή των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου αμφισβητείται και από τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί το καθεστώς ότι την παρεμποδίζει και εκφράζει ανησυχίες για «θέσεις που έχει υιοθετήσει» ο επικεφαλής της αποστολής, Σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ Αχμεντ Μουστάφα αλ-Ντάμπι.


«Οι παρατηρητές έμειναν μεγάλο διάστημα στα ξενοδοχεία τους πριν τούς επιτραπεί να πραγματοποιήσουν τους ελέγχουν τους υπό την επίβλεψη πρακτόρων ασφαλείας του καθεστώτος» τόνισε ο Τζαμπρ αλ-Σούφι, μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου κινήματος της αντιπολίτευσης.


«Ο Αραβικός Σύνδεσμος επέλεξε το στρατηγό Ντάμπι, ο οποίος ανήκει σε ένα στρατό που διέπραξε εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί υπεύθυνο για αυθαίρετες συλλήψεις και για βασανιστήρια σε βάρος πολλών ανθρώπων στο Σουδάν» γράφει τη Δευτέρα η σαουδαραβική εφημερίδα αλ-Χαγιάτ, που εδρεύει στο Λονδίνο, σε άρθρό της με τίτλο «το σκάνδαλο αλ-Ντάμπι».


Μια δεύτερη ομάδα παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται στη Συρία την Πέμπτη.


Εν τω μεταξύ, στην περιοχή του Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία), ομάδες λιποτακτών επιτέθηκαν σε δυο στρατιωτικά φυλάκια στο Καφάρ Χάγια, συνέλαβαν ομήρους δεκάδες στρατιώτες και σκότωσαν αρκετούς στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ τους.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
2-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: