Δεκάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν την Κυριακή με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στη Ρουμανία, στη διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις μετρούν ήδη τέσσερις ημέρες και συνεχίζονται παρά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει ένα νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια, εκ των οποίων οι 15, ανάμεσά τους και τρεις αστυνομικοί, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 30 προσαγωγές. Ένας δημοσιογράφος χτυπήθηκε ενώ πραγματοποιούσε ρεπορτάζ. Η αστυνομία υποστήριξε ότι οι νεαροί που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων Στεάουα και Ντιναμό.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη, σε ένδειξη υποστήριξης του υφυπουργού Υγείας Ραέντ Αραφάτ, που παραιτήθηκε αφού επέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε το να παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρίες η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το δημόσιο.
Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε την Παρασκευή, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν σήμανε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων, αφού χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους εναντίον της κυβέρνησης, που εφαρμόζει μια πολιτική σκληρής λιτότητας.
Το απόγευμα της Κυριακής διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επεισόδια αναφέρθηκαν και στην πλατεία Ουνιρίι, στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας.
Οι διαδηλωτές ζητούν από τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και την κεντρώα κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Έμιλ Μποκ να παραιτηθούν.
Κρατώντας ρουμανικές σημαίες και ηχώντας σφυρίχτρες, οι διαδηλωτές φώναζαν «παραιτηθείτε» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «θέλουμε σεβασμό» και «όχι άλλη διαφθορά». Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σε άλλες περίπου 20 πόλεις, όπως η Τιμισοάρα, το Ιάσι κ.ά.
Ο Αραφάτ, ιατρός παλαιστινιακής καταγωγής, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μια έντονη διένεξη με τον πρόεδρο Μπασέσκου για το επίμαχο νομοσχέδιο. Ο πρώην υφυπουργός έχει επαινεθεί για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παροχής πρώτων βοηθειών και περίθαλψης μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρουμανία.
Η κυβέρνηση Μποκ έχει λάβει μια σειρά επώδυνων μέτρων λιτότητας βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και την περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα. Στόχος των μέτρων είναι να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να σταθεροποιηθεί το νόμισμα. Τα μέτρα αυτά συναντούν την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από την ύφεση.
«Ο Αραφάτ ήταν μόνο η σπίθα» σχολίασε ένας 63χρονος συνταξιούχος που έλαβε μέρος στη διαδήλωση της Κυριακής. «Αλλά έπειτα από όλα όσα έχουν κάνει, θέλουμε να φύγουν» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μποκ επισκέφθηκε σε νοσοκομείο έναν από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών. «Το να πετάει κανείς πέτρες δεν είναι λύση, αυτό που χρειαζόμαστε είναι διάλογος» δήλωσε. «Σε αυτή την εποχή κρίσης, η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμη» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της κυβέρνησης.
Το Σοσιαλιστικό - Φιλελεύθερο Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στο Κοινοβούλιο για να εξεταστεί «η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και οι χωρίς προηγούμενο κοινωνικές εντάσεις». Το κόμμα υποστήριξε ότι «καθώς η Ρουμανία μοιάζει πλέον να είναι ακυβέρνητη, μόνη λύση είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές».
Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2012.
«Είναι απίθανο η κυβέρνηση να υποχωρήσει στις διαδηλώσεις, αν και (αυτές) αυξάνουν την πίεση στο κυβερνών Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο ξεκάθαρα χάνει ακόμα μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξής του» σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Μιρτσέα Μάριαν. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή την εβδομάδα, αν και δεν νομίζω ότι οι διαδηλώσεις μπορούν να συνεχιστούν για πολύ ακόμα. Ο κόσμος έχει δουλειές» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου