Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2012

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ…


Ανατροπές στις κανονισμούς προσωπικού σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, αλλά και στις κλαδικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα ζητεί η τρόικα, που θα «επισκεφτεί» αύριο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Σημειώνεται πως τα θέματα αυτά δεν συζητήθηκαν χθες από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, καθώς η διαπραγμάτευση αφορούσε την εθνική συλλογική σύμβαση (την οποία έχουν υπογράψει).

Επομένως, τα όποια μέτρα αποφασιστούν για τους κανονισμούς προσωπικού και τις κλαδικές συμβάσεις θα περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μάλιστα η τρόικα πιέζει για άμεσες παρεμβάσεις με το επιχείρημα πως θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπιστούν οι «αγκυλώσεις».
Τρία είναι τα κυριότερα «μέτωπα» που ανοίγουν οι εκπρόσωποι των δανειστών:
1 Η κατάργηση των κανονισμών προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα 110.000 άτομα, που θα δουν τα μισθολογικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα να ανατρέπονται.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να εφαρμοστεί «μοντέλο» ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά τους μισθούς, τα επιδόματα αλλά και τις απολύσεις. Επιπλέον ζητούν «εξίσωση» και στο θέμα των εισφορών, οι οποίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι υψηλότερες από αυτές του ΙΚΑ.
2 Η... περιθωριοποίηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται η αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.
Επιπλέον προτείνεται η κατάργηση της μετενέργειας, που προβλέπει πως η ισχύς της κλαδικής σύμβασης εργασίας επεκτείνεται για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος: «Η επενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι μια βασική αρχή του δικαίου και δεν πρέπει επ΄ ουδενί να καταργηθεί, γιατί τότε δεν θα υπάρχει εργατικό δίκαιο και πλαίσιο συλλογικής διαπραγμάτευσης στη χώρα».
Πρέπει να επισημανθεί πως πέρυσι υπήρξε ρύθμιση με βάση την οποία μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές κάτω από τις κλαδικές. Το τελευταίο δίμηνο έχουν υπογραφεί 52 επιχειρησιακές συμβάσεις, που προβλέπουν μείωση μισθών έως και 42%.
3 Η επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι να υπάρξουν αλλαγές σε μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τις υπερωρίες, την εργασία κατά τις αργίες, τον «συνδυασμό» μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: