Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2012

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΙΔΕΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ «ΚΟΜΙΣΑΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ»


Η γερμανική ιδέα για τον διορισμό ενός «κομισάριου Ελλάδας» δεν είναι νέα. Ούτε ήταν στιγμιαία έμπνευση του Φόλκερ Κάουντερ η σχετική πρότασή του την περασμένη Πέμπτη.
Νέα είναι η μετουσίωσή της σε πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την ανακοίνωση της Κομισιόν που απέρριπτε τον διορισμό επιτρόπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ επανήλθε στο θέμα. Αν και δεν ανέφερε συγκεκριμένα την τοποθέτηση επιτρόπου, είπε στην εφημερίδα «Bild» ότι η Ελλάδα πρέπει να παραχωρήσει έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής «για παράδειγμα στην ΕΕ» εάν δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στα πλαίσια της παροχής βοήθειας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με προδημοσίευση συνέντευξης η οποία δημοσιεύεται σήμερα. 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU Φόλκερ Κάουντερ προετοίμασε το έδαφος για την υποβολή στην ευρωζώνη της πρότασης για «ευρωκομισάριο» που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του συνεδρίου του CDU τον περασμένο Νοέμβριο στη Λειψία. 
«Ο έλεγχος για τη χρήση κρατικών μέσων και την υλοποίηση των επιβεβλημένων μέτρων αναπροσαρμογής από έναν “ευρωκομισάριο” λιτότητας με δικαιώματα παρέμβασης, σε περίπτωση που το συγκεκριμένο κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του» αναφέρεται στο κεφάλαιο 4 των αποφάσεων του συνεδρίου του CDU. Το συνέδριο εκείνο καθόρισε την ευρωπαϊκή πολιτική του κόμματος της Μέρκελ. Στην παράγραφο 3 περιγράφεται συγκεκριμένα η διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. «Με την απώλεια της βιωσιμότητας του χρέους πρέπει να δρομολογηθεί μια διαδικασία συντεταγμένης απομείωσης του χρέους. Στόχος είναι η αποκατάσταση της οικονομικής λειτουργίας (του κράτους) με διασφάλιση της ανταπόκρισης του δημόσιου τομέα στις υποχρεώσεις του». Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται και ο «ευρωκομισάριος λιτότητας» με δικαίωμα βέτο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της πτωχευμένης χώρας. 
Η εναλλακτική λύση στην ελεγχόμενη πτώχευση είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ. «Εάν μία ευρωχώρα διαρκώς δεν έχει τη βούληση ή δεν είναι σε θέση να τηρεί τους συνδεδεμένους με το κοινό νόμισμα κανόνες, μπορεί εκούσια να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, χωρίς να εγκαταλείψει την ΕΕ». 
Για την Καγκελάριο Μέρκελ και το οικονομικό της επιτελείο – χωρίς να το ομολογούν ανοιχτά – η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε διαδικασία συντεταγμένης πτώχευσης. Τα 130 δισ. για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που είχαν αποφασιστεί τον Οκτώβριο του 2011 δεν επαρκούν. Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα θα απαιτηθούν 145 δισ. και η τρύπα των 15 δισ. δεν θα μπορέσει να καλυφθεί από τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.


Σόιμπλε: Δεν έχει άλλα χρήματα, αν...
Με χρεοκοπία απειλεί την Ελλάδα ο Σόιμπλε αφού ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλα χρήματα εάν δεν υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας στη Wall Street Journal, τονίζει ότι «Η Ελλάδα πρέπει ν’ αποφασίσει» αν θέλει το νέο δάνειο των 130 δισ. Η Ευρώπη είναι «έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα», αναφέρει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αλλά εάν «δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις και περιορίζεται σε εξαγγελίες (…) κανένα ποσό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα».
Βερολινο Γιώργος Παπάς - ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: