Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2012

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ


Ανάμεσα στις 32 χώρες που διαθέτουν υλικά για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, επιστήμονες κατατάσσουν τη Βόρεια Κορέα στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια. Πρώτη στη λίστα είναι η Αυστραλία, καθώς πραγματοποιεί τους αυστηρότερους ελέγχους, ενώ ακολουθούν Ουγγαρία, Τσεχία και Ελβετία.



Ο δείκτης της Nuclear Threat Initiative, της οποίας ηγείται ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών Σαμ Ναν, και της Economist Intelligence Unit αποτελεί την πρώτη - επίσημη τουλάχιστον- απόπειρα ειδικών να αξιολογήσουν τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει κάθε χώρα. Εκτός από τη Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, το Ιράν, το Βιετνάμ και η Ινδία καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις στη λίστα, ενώ δεν λείπουν και οι εκπλήξεις: η Ιαπωνία για παράδειγμα είναι 23η, πίσω από χώρες όπως το Καζακστάν ή η Νότια Αφρική, δέκα μήνες μετά από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.


«Στόχος μας δεν είναι να συγχαρούμε κάποιες χώρες και να τιμωρήσουμε άλλες», επισημαίνει ο Ναν, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται ενεργά με θέματα που άπτονται της πυρηνικής ασφάλειας. «Τονίζουμε την ευθύνη που έχουν όλα τα κράτη να ασφαλίζουν τα πιο επικίνδυνα υλικά του κόσμου».


Ο Ναν, που εκπροσωπούσε την πολιτεία της Τζόρτζια στη Γερουσία επί 25 χρόνια, έως το 1997, προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τέλεια καταιγίδα» άφθονου πυρηνικού υλικού από τη μία και τρομοκρατών έτοιμων να κάνουν πολλά για να το αποκτήσουν από την άλλη. «Γνωρίζουμε ότι για να πάρουν το υλικό που χρειάζονται, οι τρομοκράτες θα πάνε εκεί όπου αυτό είναι πιο ευάλωτο. Η ασφάλεια των πυρηνικών παγκοσμίως είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα.»


Η πρωτοβουλία του Ναν και η Economist Intelligence Unit ζητούν μεταξύ άλλων τα κράτη να σταματήσουν να ενισχύουν τα αποθέματά τους κυρίως σε πλουτώνιο και εμπλουτισμένο ουράνιο και να κοινοποιήσουν τους κανονισμούς ασφαλείας τους.


Η βαθμολογία


Για την αξιολόγηση κάθε χώρας, οι συντάκτες έλαβαν υπόψη 18 παράγοντες, ανάμεσά τους την ποσότητα πυρηνικού υλικού που διαθέτει, πώς αυτό μεταφέρεται ή πώς φυλάσσεται. Ελήφθησαν επίσης υπόψη παράγοντες που δεν αφορούν τα πυρηνικά, όπως η πολιτική σταθερότητα και η διαφθορά μεταξύ άλλων.


Οι συντάκτες βαθμολόγησαν την Αυστραλία με 94 στα 100, ενώ από τις χώρες που αποδεδειγμένα διαθέτουν πυρηνικά όπλα, πρώτη έρχεται η Βρετανία με 79 και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 78 στα 100.


Η Ιαπωνία βαθμολογήθηκε με 68 επειδή διαθέτει τεράστια αποθέματα ουρανίου, τα οποία κατά τους ειδικούς δεν φυλάσσονται όπως θα έπρεπε, ενώ δεν υπάρχει ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. Από τις 32 χώρες της λίστας, το Ιράν βρίσκεται στην 30ή θέση παρότι επισήμως δεν φιλοδοξεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Οι συντάκτες το βαθμολογούν με 46 στα 100 επικαλούμενοι τη διαφθορά, την πολιτική αστάθεια και τους ανεπαρκείς ελέγχους ασφαλείας.


Τελευταία στη λίστα είναι η Βόρεια Κορέα που βαθμολογείται με 37, καθώς 10 από τους 18 δείκτες, ανάμεσά τους αυτοί που αφορούν τη φύλαξη και τη μεταφορά του υλικού ή την πολιτική σταθερότητα, υπολείπονται του παγκόσμιου μέσου όρου.
ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: