Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2012

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ "ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


 Διχασμένες εμφανίζονται οι πολιτικές δυνάμεις στην Γερμανία σχετικώς με την πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει η γερμανική κυβέρνηση για ορισμό <<Επιτρόπου>>, ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.



Ο Αντικαγκελάριος, Αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα <> υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη καθοδήγηση και έλεγχο και <<εάν δεν το καταφέρει μόνη της, πρέπει η καθοδήγηση και ο έλεγχος να έρθουν πιο δυναμικά από έξω, πχ από την Ευρωπαϊκή Ένωση>> και προσθέτει: <<Τώρα πρέπει τις λέξεις να ακολουθήσουν οι πράξεις.  Η υπομονή με την Ελλάδα πραγματικά εξαντλείται. Ο χρόνος τρέχει και επιπλέον βοήθεια είναι δυνατή μόνο εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πρέπει να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα>>.


Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκεται και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χέρμαν Γκρέχε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού <>: <<Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα έχει νόημα μόνο εάν υπάρχει επαρκής προσπάθεια από την ίδια την Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις.
Εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν προχωρήσει επαρκώς μόνη της, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει κάποιον, ο οποίος θα υποστηρίζει την απαραίτητη πρόοδο και θα επιβλέπει και, εάν υπάρχει ανάγκη, θα παρεμβαίνει>>.


Διαφορετική είναι η άποψη του σοσιαλδημοκράτη νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, αν και δηλώνει στην ίδια ιστοσελίδα ότι αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον των δανειστών για το πώς χρησιμοποιούνται τα λεφτά τους, επισημαίνει ότι <<πρέπει να αποφύγουμε την εντύπωση ότι η χώρα κυβερνάται από έξω>>.


Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην <> εξηγεί ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για <<προσωρινό περιορισμό της κυριαρχίας>> της Ελλάδας.


Ο Μάρκους Φέρμπερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας <> καλεί την γερμανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική: <<Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θα δεχόσουν>>, επισημαίνει και αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που αναγνωρίζει την διαχείριση προϋπολογισμού ως θεμελιώδες σημείο της εθνικής κυριαρχίας, στο οποίο δεν επιτρέπεται να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα του <> χαρακτηρίζει <<από οικονομικής πλευράς παράλογη>> την πρόταση για <<Επίτροπο λιτότητας, ο οποίος θα κοιτάζει μόνο το θέμα της αποπληρωμής του χρέους αντί για επενδύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας>>.
ΠΡΕΖΑ TV
29-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: