Οι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης κάνουν λόγο για οχλήσεις σε τρεις σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν, ωστόσο οι διευκρινίσεις τους παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.
Σε νέο γύρο υπομνημάτων (τον τρίτο κατά σειρά) οδηγούνται τη Δευτέρα οι οικονομικοί εισαγγελείς Γ. Πεπόνης, Σ. Μουζακίτης για να διευκρινίσουν προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά πόσον τα όσα καταγγέλλουν περί παρεμβάσεων συνιστούν ή όχι αξιόποινες πράξεις, καθώς στα πολυσέλιδα υπομνήματα που ήδη έδωσαν υπάρχουν «διευθύνσεις και ονόματα» χωρίς αξιολόγηση αν οι ενέργειες αυτές στάθηκαν εμπόδιο στο έργο τους.
Η διευκρίνιση αυτή θεωρείται κομβική για να κριθεί η περαιτέρω τύχη της υπόθεσης, αν θα παραγγελθεί δηλαδή προκαταρκτική εξέταση, αν θα καταλήξει στο αρχείο ή αν θα ελεγχθούν παράλληλα οι ίδιοι, σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν κατήγγειλαν ή δεν αντέδρασαν άμεσα με την εισαγγελική τους ιδιότητα σε αξιόποινες ενέργειες, όπως όφειλαν.
Παρεμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δύο χειρόγραφα υπομνήματα (ο ένας κατέθεσε πολύ μεγαλύτερο σε έκταση) οι οικονομικοί εισαγγελείς σε περίπου 30 σελίδες περιγράφουν περιστατικά υποδείξεων ή παρεμβάσεων που φέρεται να δέχθηκαν από υπηρεσιακούς και μη παράγοντες, που επιπλέον φέρονται να τους μετέφεραν και την ενόχληση ή δυσφορία άλλων προσώπων για κάποιες ενέργειές τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν προκύπτει από τα υπομνήματα ότι υπήρξε μία τέτοιου είδους επικοινωνία μαζί τους κατευθείαν από κάποιον υπουργό.
Ωστόσο, στα υπομνήματα γίνεται αναφορά σε επικοινωνία που είχαν με συνεργάτη υπουργού και για την οποία πρέπει να διευκρινίσουν αν στάθηκε εμπόδιο στο έργο τους και τη θεωρούν αξιόποινη, για να κριθούν στην συνέχεια οι περαιτέρω ενέργειες. Πάντως, μέχρι στιγμής οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν υποστηρίξει ότι όλες αυτές οι ενέργειες μπορεί να τους «ενόχλησαν» αλλά στην πράξη τούς άφησαν αδιάφορους, με την έννοια ότι δεν τους επηρέασαν στην άσκηση των καθηκόντων τους και την άσκηση των κατάλληλων διώξεων.
Ανοιχτό παρέμεινε, πάντως, το αν μεταξύ των παραγόντων (υπηρεσιακών και μη) που τους έκαναν κάποιες υποδείξεις είναι και δικαστικοί λειτουργοί ή εκπρόσωποι άλλων διωκτικών μηχανισμών και αν τους μεταφέρθηκαν απόψεις, επιθυμίες ή εκδηλώσεις δυσφορίας από άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Ομως στις αρχικές προφορικές συζητήσεις που έκαναν την περασμένη εβδομάδα άτυπα στην Εισαγγελία ΑΠ, σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύτηκαν σε τρίτους, υπήρξε αναφορά σε δύο πολιτικά πρόσωπα, όχι με την έννοια της απευθείας επικοινωνίας, αλλά με τη μεταφορά της «ενόχλησής» τους από άλλα πρόσωπα που συνδέονται μαζί τους.
Αλλαγή τακτικής
Ενώ στην πρώτη φάση των διευκρινίσεων της περασμένης εβδομάδας δόθηκαν από όλες τις πλευρές τα πάντα στη δημοσιότητα (παραιτήσεις, υπόμνημα χωρίς ονοματολογία, πράξη αρχειοθέτησης, αίτηση για υποβολή νέου υπομνήματος, κλήση για νέες διευκρινίσεις), ξαφνικά, με την εμφάνιση «ονομάτων και διευθύνσεων» όλα καλύφθηκαν με πέπλο σιωπής και μυστικότητας, σαν να πρόκειται για στοιχεία «άκρως απόρρητα».
Και τούτο παρόλο που από την Εισαγγελία ΑΠ σημειωνόταν όλες αυτές τις μέρες μετ' επιτάσεως ότι δεν γίνεται κάποια επίσημη εισαγγελική έρευνα για να υποστηρίζεται ότι υπήρξε αρχειοθέτησή της, αλλά απλώς παρέχονται διευκρινίσεις για το τι ακριβώς εννοούσαν με τη φράση τους ότι δεν θα δεχθούν να γίνουν εισαγγελείς «καθ' υπαγόρευση ή υπό απαγόρευση».
ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η σοβαρότητα των καταγγελιών τους, που παρέμειναν «επτασφράγιστο μυστικό» τόσο από την εισαγγελία ΑΠ όσο και από τους ίδιους τους εισαγγελείς, είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από το αν θα κριθεί ότι στοιχειοθετούν ή όχι αδίκημα.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μετά την αποχώρησή τους από τον ΑΠ το απόγευμα της Πέμπτης, ο αντεισαγγελέας ΑΠ Φ. Μακρής ενημέρωσε τον εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε επί του περιεχομένου των υπομνημάτων και ακολούθησαν αλλεπάλληλες επισκέψεις τουλάχιστον 4 ανωτάτων δικαστών και εισαγγελέων (από τους στενούς συνεργάτες του εισαγγελέα ΑΠ) και εκτενείς συζητήσεις στο γραφείο του για δυόμισι ώρες, σχεδόν μέχρι τις 7 το βράδυ.
Ο ίδιος ο εισαγγελέας ΑΠ γνωστοποίησε ότι δεν θα δοθεί κανένα στοιχείο, ούτε δήλωση, αφού συνεχίζεται ο κύκλος των διευκρινίσεων, ενώ οι συνάδελφοί του ανώτατοι λειτουργοί υποστήριξαν ότι βρέθηκαν εκεί για υπηρεσιακούς λόγους, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα τόσο αργά το απόγευμα και μάλιστα την παραμονή γιορτής-αργίας και ενώ τηλεφωνούσαν στην Εισαγγελία ΑΠ από υπουργικά γραφεία...
Η ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Απειλεί την πολιτική ζωή και τη Δικαιοσύνη
Η Αιφνίδια αλλαγή τακτικής -επισήμαιναν δικαστικοί κύκλοι- από την πλήρη διαφάνεια στην απόλυτη μυστικότητα αφήνει σκιές και ερωτηματικά που πλήττουν την πολιτική ζωή και τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα είναι ορατός ο κίνδυνος να παραμείνουν τα υπομνήματα για πάντα μυστικά, εφόσον η υπόθεση καταλήξει στο αρχείο.
Ηδη οι οικονομικοί εισαγγελείς βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, καθώς για να επιτευχθεί η δημοσιότητα του κειμένου τους θα πρέπει ουσιαστικά να διευκρινίσουν ότι τα όσα καταγγέλλουν είναι αξιόποινες πράξεις, τις οποίες οι ίδιοι παρέλειψαν να γνωστοποιήσουν έγκαιρα ή παρέλειψαν να αντιδράσουν σε αυτές διά της δικαστικής οδού. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδυνέψουν, αν και καταγγέλλοντες, να διωχθούν (ποινικά ή πειθαρχικά) για παράβαση καθήκοντος, γεγονός που θα διευκόλυνε όμως πλέον να φθάσει το υπόμνημα στον Τύπο και στο φως της δημοσιότητας...
Στο υπόμνημα αναφέρονται σε παρεμβάσεις - οχλήσεις σε τρεις σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν, στα προβλήματα από την έλλειψη στοιχειώδους υποδομής, συνδέοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με το επιστέγασμα όλων αυτών, τη νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργησή τους, που αποτέλεσε και «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για την εκρηκτική αντίδρασή τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου