Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2012

ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ


Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η ανακοίνωση της ΙΑΕΑ ότι το Ιράν πραγματοποιεί εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% σε υπόγεια εγκατάσταση στη χώρα. Για «περαιτέρω κλιμάκωση» της συνεχούς παραβίασης των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών μιλούν οι ΗΠΑ, νέες κυρώσεις εξαγγέλλει η Γαλλία, για «προκλητική πράξη» κάνει λόγο η Βρετανία.



Η αντίδραση ήρθε μετά από την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η Τεχεράνη έχει ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Κομ, στα βόρεια της χώρας.


Αναλυτές εκτιμούν ότι ο η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20% αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Ωστόσο, η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.


Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε: «Καλούμε για ακόμα μία φορά το Ιράν να παγώσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού, να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ και να συμμορφωθεί αμέσως με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΙΑΕΑ».


Η είδηση προκάλεσε τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας.


Ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η κίνηση του Ιράν «δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να εντείνουμε τις διεθνείς κυρώσεις και να υιοθετήσουμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όσες ακόμα χώρες το επιθυμούν, μέτρα ισχύος και αυστηρότητας χωρίς προηγούμενο».


Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ, καταδίκασε την «προκλητική πράξη, η οποία υπονομεύει ακόμα περισσότερο τους ισχυρισμούς του Ιράν ότι η φύση του προγράμματός του είναι πολιτική».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
10-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: