Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2012

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ


Η προ των πυλών ίδρυση αποτεφρωτηρίου νεκρών Ν. Ελλάδας στο Μαρκόπουλου Αττικής έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, από Κινήσεις Πολιτών ενάντια στη δημοτική Αρχή. Βαριές κατηγορίες εξαπολύονται εκατέρωθεν. Οι μεν εγκαλούν τον δήμο να ακυρώσει το «μακάβριο έργο του κρεματορίου», κάνουν λόγο για πασαρέλα νεκροφόρων και γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής με επιπτώσεις οικονομικές, ψυχολογικές, οικολογικές, περιβαλλοντικές κλπ. 



    Από την άλλη πλευρά, τόσο ο δήμαρχος, Σωτήρης Μεθενίτης όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα, Αντώνης Αλακιώτης χαρακτηρίζουν γελοίες τις παραπάνω αιτιάσεις. Τονίζουν ότι το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης του νεκρού σώματος είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και «μόνο σε θεοκρατικού τύπο κοινωνίες, οι μουλάδες έχουν καθοριστικό λόγο επί των δικαιωμάτων των πολιτών». Αποδίδουν στον Μητροπολίτη Μεσόγαιας κ.κ. Νικολάο τον ρόλο του υποκινητή και χαρακτηρίζουν «πράξη αντεκδίκησης» την άρνηση των ιερέων να τελέσουν την εξόδιο ακολουθία σε ό,ποιον επιλέξει την αποτέφρωση. 


    Την αντιπαράθεση πυροδότησε ανακοίνωση- καταγγελία, η οποία διανεμήθηκε στους πιστούς την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου από την Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά σε περιφρόνηση της «εκκλησιαστική μας συνείδησης» και «αμφίβολες οικονομικά και πολυσυζητημένες ηθικοπνευματικές επενδύσεις». 


    Ανταπαντώντας ο δήμος Μαρκοπούλου, δηλώνει ότι το αποτεφρωτήριο θα καλύψει τις σχετικές αυξανόμενες ανάγκες των ετερόδοξων και ομόδοξων πολιτών. Ο δήμαρχος υπενθυμίζει, ότι στο δημοτικό συμβούλιο (28/11/2011), όπως και στη Βουλή, η εν λόγω απόφαση είχε την ομόφωνη διαπαραταξιακή στήριξη. Τονίζει ότι το έργο αποφασίστηκε μετά από ανάλυση όλων των εκατέρωθεν επιχειρημάτων και θα υλοποιηθεί με αυτοχρηματοδότηση, απ'Α την ανάδοχο εταιρεία, (μέσα από διεθνή διαγωνισμό), αποφέροντας στον δήμο σημαντικά έσοδα απ'Α την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.


    Ο χώρος κατασκευής του, βρίσκεται σε επαφή με το Κοιμητήριο του δήμου, μακριά από κάθε κτίσμα (λειτουργικά και οπτικά) και πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος. Η θέση του χαρακτηρίζεται «ιδανική», καθώς βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι στο τέλος της Αττικής Οδού, εξυπηρετώντας τους οδικούς άξονες Αθηνών-Λαμίας, Κορίνθου και τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής.


    «Πρόκειται για αναχρονισμό ο οποίος εκφράζεται από ολίγους ιεράρχες», επισημαίνει ο κ Αλακιώτης και συνεχίζει: «Ο κορεσμός των νεκροταφείων και η ανατριχιαστική διαδικασία της εκταφής δεν επιτρέπει πλέον την πολυτέλεια της συνέχισης της ταφικής παράδοσης. Εξάλλου η αποτέφρωση των νεκρών είναι αρχαιοελληνικό έθιμο και μεγάλη ιεροσυλία η εκταφή την οποία ασπάζεται η Εκκλησία». 


    Σε ότι αφορά την ταφή, η Ιερά Σύνοδος αφού έκρινε ότι δεν αποτελεί ζήτημα δόγματος, αλλά παράδοσης άφησε στη διακριτική ευχέρεια των μητροπολιτών την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας. 


    Η μη ύπαρξη στην Ελλάδα Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών συνιστά, αποτελεί, παραβίαση άρθρων του Συντάγματος, καθώς και της Διεθνούς Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά Δικαιώματα.


    Η αποτέφρωση νεκρών στην Γαλλία ισχύει από το 1789, στην Βρετανία από το 1884 και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ΅30. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσοστά αποτέφρωσης θανόντων ξεπερνούν το 50% σε Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, κ.α.


    Στην Ελλάδα αντίστοιχες πρωτοβουλίες άρχισαν το 1987, ο νόμος ψηφίστηκε το 2006 και το 2009 ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα με την εξειδίκευση των προϋποθέσεων για την αποτέφρωση. Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση αποτεφρωτηρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ενώ λόγω πολεοδομικών προβλημάτων ναυαγούν οι αρχικοί σχεδιασμοί για παρόμοια έργα στους δήμους Ζωγράφου και Αθηναίων. Ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έχουν έρθει σε επαφή με τον κ. Μεθενίτη προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου.


    Τα αποτεφρωτήρια των νεκρών είναι υπερσύγχρονοι κλίβανοι εντός των οποίων εισέρχεται η σωρός με το φέρετρο, για την καύση διάρκειας 1 με 1.30 ώρα, σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Η εναπομείνασα τέφρα συλλέγεται και παραδίδετε στους οικείους του νεκρού εντός ειδικής τεφροδόχου. Το βάρος της είναι περίπου 2 με 3 κιλά και είναι εντελώς καθαρή και ακίνδυνη ακόμα και εάν ο θανών έπασχε από τυχόν μολυσματικές ασθένειες. Η αποτέφρωση τυγχάνει σήμερα μεγάλης προτίμησης λόγο ιδεολογικής τοποθέτησης, οικονομίας, αλλά και αποφυγής των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλεί υποχρεωτική εκταφή. Επιπλέον αποφεύγονται τα έξοδα της κατασκευής και συντήρησης ενός τάφου, καθώς και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος (γης, και υδροφόρου ορίζοντα) των νεκροταφείων τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων Μέχρι σήμερα η επιθυμία για αποτέφρωση υλοποιείται στο εξωτερικό με την ανάθεση της σχετικής προετοιμασίας στα γραφεία τελετών. Όλες οι τελετές γίνονται κανονικά και ακολουθεί η προετοιμασία της σωρού για την αποστολή προς αποτέφρωση. Σύμφωνα με τα γραφεία τελετών η πλειοψηφία, σε ποσοστό 85%, των επιθυμούντων αποτέφρωσης δεν ενδιαφέρονται για άλλες τελετές. Το κόστος της από χώρα σε χώρα κυμαίνεται στα 500-800 ευρώ. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται η αποτέφρωση του νεκρού και η παράδοση της τέφρας στους συγγενείς ή στο γραφείο τελετών εντός ειδικής τεφροδόχου στο χώρο του αποτεφρωτηρίου. Η οργάνωση όμως και η αποστολή της στο εξωτερικό μεταβάλλει το κόστος ανάλογα με τις απαιτούμενες ενέργειες με το κυμαινόμενο κόστος μεταξύ 2700 και 6000, 7000 ή 8000 ευρώ. 


    Το σύγχρονο αποτεφρωτήριο το οποίο λειτούργησε πρόσφατα στη Σόφια της Βουλγαρίας έλυσε το πρόβλημα της χώρας μας, αφού εκεί προσφεύγουν πλέον οι ενδιαφερόμενοι. Το κόστος είναι προσιτό και η διαδικασία πιο εύκολη από παλιότερα, υπογραμμίζει ο Νίκος Κυριακίδης, ο οποίος άρχισε προ 15ετίας να μεταφέρει σωρούς για αποτέφρωση στο Μόναχο. Το γραφείο, ενημερώνει ο κ. Κυριακίδης, προετοιμάζει την μετάφραση των απαιτούμενων εγγράφων στο αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών. Επικοινωνεί με το αποτεφρωτήριο για την ημερομηνία αποτέφρωσης. Αναλαμβάνει να προετοιμάσει κατάλληλα την σωρό και να την τοποθετήσει μέσα σε φέρετρο, το οποίο ασφαλίζεται σε ειδικό κιβώτιο με μεταλλική περιτύλιξη για την καλύτερη και ασφαλή μεταφορά του. Πριν την αποστολή καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να σφραγίσουν το κιβώτιο με την σωρό. Οργανώνει τη μεταφορά και παραδίδει την τέφρα εάν δεν παρίστανται οι οικείοι του θανόντος. 
ΠΡΕΖΑ TV
20-1-2012

1 σχόλιο:

Πηνελόπη είπε...

Διέλυσαν οι νεόπλουτοι τα Μεσόγεια και τώρα φοβούνται μήπως τους πέσουν οι αντικειμενικές αξίες. Λες και νοιάζονται για τα οικολογικά οι καταστροφείς της Α. Αττικής. Όσο για τους επιλεκτικούς πατριώτες, ξεχνούν τις προ-χριστιανικές πυρές των αρχαίων Ελλήνων;