Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ


Ένας Κουβανός πολιτικός κρατούμενος, ο Βίλμαρ Βιγιάρ, ηλικίας 31 ετών, πέθανε την Πέμπτη σε νοσοκομείο του Σαντιάγο ντε Κούμπα, στην ανατολική Κούβα, έπειτα από απεργία πείνας 50 ημερών. 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης (CCDHRN), Ελισάρντο Σάντσες, ο Βίλμαρ Βιγιάρ είχε πάψει να δέχεται τροφή για να διαμαρτυρηθεί για μια καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2011. 



Όπως είπε ο Σάντσες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βίλμαρ Βιγιάρ βρισκόταν εδώ και πολλές ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Σαντιάγο ντε Κούβα, 900 χλμ. νοτιοανατολικά της Αβάνας. 


H CCDHRN «θεωρεί πως η ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη για το θάνατο του Βίλμαρ ανήκει στην κουβανική κυβέρνηση» δήλωσε ο ίδιος. 


Ο θάνατος αυτού του πολιτικού κρατουμένου επιβεβαιώθηκε από τον κουβανικό ιστότοπο Yohandry.


Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο Κουβανού πολιτικού κρατουμένου έπειτα από απεργία πείνας. Το 2010, ο Ορλάντο Σαπάτα, 42 ετών, απεβίωσε έπειτα από απεργία πείνας 85 ημερών. Η Διεθνής Αμνηστία τον είχε χαρακτηρίσει «κρατούμενο συνείδησης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
20-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: