Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2012

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, ΜΕ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΆΓΚΥΡΑ


Στην έγκριση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε η γαλλική Γερουσία, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Τουρκίας που απειλεί με διπλωματικά και άλλα αντίμετρα.



Από τους γερουσιαστές υπέρ του νόμου ψήφισαν 127 και κατά 86, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι υπήρχε ισχυροί ρεύμα κατά του νόμου όχι όμως αρκετό για να ακυρώσει την έγκριση του.


Υπέρ του νόμου έχουν ψηφίσει πριν τα Χριστούγεννα -και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία- τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Η γενοκτονία είναι αναγνωρισμένη από το γαλλικό δίκαιο ήδη από το 2001.


Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα που φτάνουν τα 45.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι ένα έτος για τους παραβάτες.


Νωρίτερα τη Δευτέρα το σώμα απέρριψε κατά πλειοψηφία ένσταση που θα μπορούσε να εμποδίσει την ψήφιση του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης. Η ένσταση που είχε κατατεθεί από τον σοσιαλιστή πρόεδρο της νομοθετικής επιτροπής, Ζαν-Πιερ Σιέρ, απορρίφθηκε 86 υπέρ. «Δεν πιστεύουμε πως είναι σκόπιμο να εμπλακούμε στους δαιδάλους της ποινικής οδού, κάτι που ενδέχεται να παρουσιάσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για αντισυνταγματικότητα», εξήγησε.


Στο σώμα είχαν εισαχθεί άλλες δύο ενστάσεις και πέντε τροποποιήσεις που είχαν στόχο να καταργήσουν τα επίμαχα δύο άρθρα του νόμου.


Μετά και την υπογραφή του προέδρου Σαρκοζί που είναι δεδομένη, η άρνηση αποδοχής της γενοκτονίας θα γίνει νόμος του κράτους. Ωστόσο ακόμα και αυτή η απόφαση μπορεί να ακυρωθεί αν 60 βουλευτές την προσβάλλουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο το οποίο θα κρίνει μέσα σε σύντομο διάστημα τη συνταγματικότητα του νόμου.


Από την πλευρά της η Τουρκία, ήδη από την ψήφιση του νόμου από την Εθνοσυνέλευση, έχει ακυρώσει την αμυντική και πολιτική και οικονομική συνεργασία με τη Γαλλία ενώ έχει ανακαλέσει τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις.


Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, επισήμανε από το Στρασβούργο ότι η Τουρκία (ως χώρα ή Τούρκοι πολίτες) θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να καταδικάσει τη Γαλλία, αν ο υιοθετηθεί νόμος.


«Θα είναι μια ιστορική ντροπή και απειλή για την ελευθερία έκφρασης» είπε ο κ. Αρίντς.


Ο Αρίντς, που εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΕΔΑΔ θα κρίνει το νόμο «αντίθετο προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής μια απόφαση κατά της Τουρκίας» και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «πολύ επιβλαβείς συνέπειες» για τις γαλλοτουρκικές σχέσεις.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: