Μέτρα έναντι της Ουγγαρίας με αφορμή το αμφιλεγόμενο νέο Σύνταγμα της χώρας ενδέχεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κυβέρνηση της χώρας καθώς οι αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό κλιμακώνονται.
Την ίδια ώρα σε ένα άλλο μέτωπο η Ουγγαρία προσπαθεί να βρει τρόπους για να ενισχύσει την οικονομία της που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Μπροστά όμως στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία της, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προτίθεται να μετριάσει ορισμένες πολιτικές της που έχουν ευρέως επικριθεί, για να ικανοποιήσει τους διεθνείς δανειστές και να επιτύχει μια συμφωνία ώστε να προληφθεί μια κατάρρευση του νομίσματός της και των ομολόγων της.
Την ερχόμενη Τετάρτη πρόκειται να αρχίσουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ουγγαρία, για ένα πακέτο βοήθειας προς τη χώρα που βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική δυσκολία. Από πλευράς Βρυξελλών δηλώνεται πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για εκ νέου διαπραγματεύσεις στη Βουδαπέστη.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ουγγαρίας αναγνώρισαν με δηλώσεις τους την Τετάρτη ότι χρειάζεται άμεσα συμφωνία και επισήμαναν ότι είναι ανοιχτοί σε παραχωρήσεις όσον αφορά ορισμένες πολιτικές, μολονότι όπως σημείωσαν θα τα καταφέρουν αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Τα σχόλια αυτά έγιναν μετά την ακύρωση από την Ουγγαρία της δημοπρασίας ανταλλαγής ομολόγων επειδή το κόστος δανεισμού ήταν πολύ υψηλό.
Η Ουγγαρία προτίθεται να ζητήσει την υποστήριξη από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για την παροχή επιπλέον διεθνούς οικονομικής βοήθειας. Όπως δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός αρμόδιος για τις συνομιλίες Ουγγαρίας-ΔΝΤ, Τάμας Φέλεγκι , πρόκειται να επισκεφθεί τις τρεις χώρες όπου θα έχει προκαταρκτικές συνομιλίες για ενδεχόμενα δάνεια προς τη χώρα του από πλευράς ΔΝΤ και ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα και τις αλλαγές, η Κομισιόν ίσως και μέσα στην εβδομάδα αποφασίσει τη λήψη μέτρων κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν εξαιτίας του αμφιλεγόμενου νέου Συντάγματος της χώρας, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Ο νέος καταστατικός χάρτης της χώρας έχει προκαλέσει δριμεία κριτική στο εσωτερικό και το εξωτερικό μεταξύ των άλλων λόγω των εξουσιών που αφαιρεί από τη δικαστική εξουσία και τις διατάξεις για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε απευθύνει έκκληση προς τον Βίκτορ Ορμπάν, για εποικοδομητική συνεργασία και αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.
Η δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται ακόμη στο θέμα των περιορισμών της ανεξαρτησίας της Ουγγρικής Κεντρικής Τράπεζας, που προβλέπονται στο νέο Σύνταγμα, γεγονός το οποίο ανώτατος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες κατήγγειλε ως υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» από πλευράς του Ούγγρου πρωθυπουργού.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου