Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζουν αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα επιτρέπουν σε τουλάχιστον εννέα ή περισσότερες χώρες να λαμβάνουν μόνες τους αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα όπως είναι η φορολογία, χωρίς να επηρεάζονται από βέτο άλλων χωρών σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.
Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η ΕΕ δεν βαδίζει προς στενότερη ενοποίηση σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Σήμερα, καθεμιά από τις 27 χώρες της ΕΕ έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο μπλοκάροντας οποιαδήποτε απόφαση.
Οι διαφωνίες για το πώς πρέπει να αλλάξει η σχετική νομοθεσία συνέβαλαν στη σύγκρουση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν κατάφερε να προστατέψει τον βρετανικό τραπεζικό κλάδο από προσπάθειες άλλων ευρωπαϊκών χωρών να επιβάλουν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ως «αντίποινα», μπλοκάρισε την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών που ήθελαν χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία για να ενισχυθεί το ευρώ σύμφωνα με τους «Τάιμς».
Η πιο «ευαίσθητη» αλλαγή που προωθείται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αφορά τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ο φόρος αυτός, που είναι γνωστός ως «Ρομπέν των Δασών», έχει προταθεί από την Κομισιόν να ισχύσει από το 2014 και θα μπορούσε να αποδίδει περίπου 57 δισ. ευρώ τον χρόνο. Στόχος είναι να επιβληθεί φόρος 0,1% για συναλλαγές μεταξύ εταιρειών (τραπεζών κ.λπ.) και 0,01% για συναλλαγές σε παράγωγα.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Νέα διμερή συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο στις 9 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στα πλαίσια της προσπάθειας να προετοιμάσουν το σχέδιό τους για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση και ισχυρότερο λόγο της ΕΕ στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών. Η συνάντηση αυτή θα γίνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27 που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου.
Η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί κρίθηκε αναγκαία, καθώς η κρίση στην Ευρώπη συνεχίζει να εξαπλώνεται. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουί ντε Γκουίντος, το έλλειμμα της χώρας μπορεί να ξεπεράσει το 8% για το 2011. Πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, αφού η Ισπανία είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 6%. Η ισπανική κυβέρνηση, που έχει ήδη ανακοινώσει σκληρή λιτότητα 15 δισ. ευρώ, θα αναγκαστεί τώρα να λάβει επιπλέον μέτρα.
Επιμέλεια: Γιώργος Κανελλόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου