Πληροφορίες ότι το Ιράν θα αρχίσει σύντομα τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, σε υπόγειες και καλά προστατευμένες εγκαταστάσεις στην τοποθεσία Φορντό της πόλης Κομ, αποκαλύπτει την Κυριακή η ιρανική εφημερίδα Kayhan. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε η ένταση μεταξύ της Τεχεράνης και τη Δύσης θα αναζωπυρωθεί και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, δεδομένης της διαμάχης με την ΕΕ αναφορικά με τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.
«Το πυρηνικό εργοστάσιο στην τοποθεσία Φορντό θα τεθεί σε λειτουργία σύντομα» δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Εδώ και αρκετούς μήνες η Τεχεράνη διεμήνυε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, ένα προστατευμένο σημείο μέσα σε βουνό, κοντά στην σιιτική ιερή πόλη Κομ, στο κεντρικό Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και συμμαχικές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, κατηγορία που το ιρανικό καθεστώς απορρίπτει, ισχυριζόμενο ότι χρησιμοποιεί το πυρηνικό του πρόγραμμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στην τοποθεσία Φορντό, εάν όντως ξεκινήσει, θα μπλοκάρει τις συνομιλίες που η ίδια η Τεχεράνη προωθεί με τις ξένες δυνάμεις, δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία, προκειμένου να δοθεί διπλωματική λύση στη διαμάχη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι από τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει η διαδικασία διοχέτευσης ουρανίου σε φυγοκεντρητές στις εγκαταστάσεις του Φορντό, στο πλαίσιο των τελικών δοκιμών, προκειμένου εν συνεχεία να ξεκινήσει η διαδικασία του εμπλουτισμού.
Πριν γίνει γνωστό ότι το Ιράν θα θέσει σε λειτουργία τις συγκεκριμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, Τεχεράνη και Ουάσινγκτον είχαν ανταλλάξει ...φιλοφρονήσεις, μετά τη διάσωση από αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού με 13 Ιρανούς ναυτικούς που κρατούνταν όμηροι από Σομαλούς πειρατές στον Κόλπο.
«Λάβαμε υπόψη μας ότι το Ιράν αναγνώρισε την ανθρωπιστική φύση της δράσης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τόμι Βίτορ.
«Στόχος της ναυτικής μας παρουσίας στον Κόλπο και στη γύρω περιοχή είναι η προστασία και η ασφάλεια και αφορά σε διάφορες αποστολές, όπως ο αγώνας κατά της πειρατείας» προσέθεσε ο Βίτορ.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου