Επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για νέα δανειακή σύμβαση θα υποβάλλουν σήμερα το απόγευμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Πέτρος Χριστοδούλου και ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Θάνος Κατσάμπας.
Παράλληλα, θα ενημερώσουν τη Διοίκηση του ΔΝΤ για την εκτέλεση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τις τελευταίες παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών και για τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση του PSI.
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει σήμερα από την Ελλάδα να προχωρήσει ταχύτερα τις ιδιωτικοποιήσεις προκείμενου να τονώσει τις επενδύσεις, να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και να επιταχύνει τη μείωση του χρέους.
Στο ίδιο πλαίσιο θα τονίζουν πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Το ΔΝΤ θεωρεί πως η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει η πιο πιεστική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση και ότι ο προσπάθειες ανάταξης πρέπει να υποστηριχθούν με ταχεία εφαρμογή των συναφών φορολογικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Έτσι, θα ζητηθεί - για πρώτη φορά- η μείωση των φόρων που επιβαρύνουν το κόστος της εργασίας.
Βάρος δίνεται και στη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και στο πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις για τους καταθέτες και θα περιορισθούν οι δαπάνες του δημοσίου.
Πάγια θέση του ΔΝΤ που θα επισημανθεί στους κ.κ. Ζανιά, Χριστοδούλου και Κατσάμπα είναι ότι η καθολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και η μακροχρόνια υποστήριξη με χαμηλά επιτόκια από τους ευρωπαίους εταίρους είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, αλλά και για τη διασφάλιση της συνέχειας της υποστήριξης από το ΔΝΤ.TERAS.GR
ΠΡΕΖΑ TV
18-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου