«Δεν κάλεσα τον πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) κ. Ανδρέα Γεωργίου να καταθέσει ως ύποπτος,, καθώς αυτό θα αποτελούσε έμμεσα αξιολόγηση για τους πιθανά εμπλεκόμενους υπουργούς, κάτι που απαγορεύει ρητά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».
Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση που εκφράζει οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης για το θέμα της μη κατάθεσης του κ. Γεωργίου, για το οποίο είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις.
Ο οικονομικός εισαγγελέας αναφέρει όλα τα παραπάνω στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, με το οποίο και ζητεί να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και μελών του τότε οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, το αίτημα του κ. Πεπόνη για διαβίβαση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ στη Βουλή συνεχίζει να προκαλεί ποίκιλλες αντιδράσεις από δικαστές και δικηγόρους.
«Ο Λοβέρδος να ασχοληθεί με το νοσοκομείο της Ρόδου»
Πιο συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης σε αναφορά του προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), εμφανίζεται λάβρος κατά του υπουργείου Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου περί μακελειού σε περίπτωση που …πειράξουν τον κ. Παπανδρέου.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης στο σχετικό έγγραφο του: «Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που επανειλημμένα έχω πει : ν’ αφήσουν την δικαστική εξουσία να επιτελέσει το έργο της και να σταματήσει η όποια πολιτική ή επαγγελματική εκμετάλλευσή της. Τα Ραδιοτηλεοπτικά λαϊκά παραδικαστήρια δεν προάγουν τον νομικό πολιτισμό και το δίκαιο, όταν γίνεται υπέρβαση των ορίων της κριτικής, μάλιστα όταν επιδιώκεται πολιτικό όφελος ή το κέρδος της τηλεθέασης, παραπλανώντας την κοινή γνώμη και προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση στην δικαιοσύνη.
Όσο για τις ατυχείς δηλώσεις του κ. υπουργού Υγείας «περί μακελειού» που (υπό την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας) άπτεται της πρόκλησης σε τέλεση πλημμελήματος, θα ήθελα να του πω ας ασχοληθεί με το Νοσοκομείο της Ρόδου, που έμεινε χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και αναλώσιμα υλικά για να τα χορηγήσει τελικά η Μ.Κ.Ο., ας ασχοληθεί με το Νοσοκομείο Σύρου, όπου οι συγγενείς ασθενών μεταφέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες για να τους ανακουφίζουν. Ακόμη ας ασχοληθεί με το μερίδιο από την συλλογική ευθύνη που αναλογεί για την «αποπροστασία» του πολίτη από την αύξηση της εγκληματικότητας (απότοκο πολιτικής τακτικής)».
Ο αντεισαγγελέας του ΑΠ στρέφει τα πυρά του γενικότερα κατά όσων διαχρονικά άσκησαν εξουσία και μας έφθασαν σε αυτή την κατάσταση αλλά και κατά δικαστών και εισαγγελέων τους οποίους καλεί να κάνουν την αυτοκριτική τους. Υπογραμμίζει ο κ. Παπαδάκης: «Όσοι διαχρονικά ασκώντας εξουσία, μας έφθασαν σ’ αυτή την κατάσταση, που οδήγησαν εκατοντάδες νέων στην ανεργία στερώντας τους το όνειρο και την ελπίδα στη ζωή, δεν πρέπει να προκαλούν και δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Αποδόμησαν από την παιδεία τις ανθρώπινες αξίες*, το ήθος, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, την αγάπη, καλλιεργώντας τ’αντίθετα, προβάλλοντας και υπερασπίζοντας το εγώ τους αντί το εμείς (την ενότητα), αυξάνοντας την απληστία και όχι το μέτρο (κατά την Αριστότελεια διατύπωση).
Όσον αφορά δικαστές και εισαγγελείς καλό είναι όπου είναι απαιτητικοί με τους άλλους να είναι πρώτα απαιτητικότεροι και αυστηρότεροι με τους εαυτούς τους, το λάθος του άλλου να το συγχωρούν όχι όμως το δικό τους (ώστε να μην το επαναλάβουν), να κάνουν διαρκή αυτοκριτική γιατί όποιος την αφήνει, εγκαταλείπει μια από τις βασικές λειτουργίες της νόησης και στερεί από μια ιδιότυπη με τον εαυτό του διαλεκτική γόνιμη σύνθεσή της. ….».
Βολές κατά Μπεγλίτη από ΕΔΕ
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατακεραυνώνει τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάνου Μπεγλίτη ο οποίος χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων λόγο, «επικίνδυνη αφέλεια» την κίνηση του κ. Πεπόνη να ζητήσει τη διαβίβαση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ στη Βουλή. «Οι ρόλοι των λειτουργών των τριών εξουσιών του κράτους, σε μια χώρα δικαίου, είναι διακριτοί και οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας μας, είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι, είναι αποφασισμένοι να υπερασπίζονται το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών» αναφέρει η ΕΔΕ και προσθέτει: «Συνεπώς, διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό ότι τηρούν, με ευλάβεια, την συνταγματική νομιμότητα και διαφυλάττουν την ισότητα όλων των πολιτών έναντι των νόμων, χωρίς διακρίσεις, μη ενδίδοντες σε παρεμβάσεις απ’ όπου και αν προέρχονται και μη πτοούμενοι από απειλές περί «μακελειών», που μπορούν να ερμηνευθούν (οι απειλές) , ως δηλώσεις «επικίνδυνης αφέλειας» ».
Δήλωση προέδρου ΔΣΑ
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, τονίζει πως η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να αποστείλει ερώτημα για την αντικατάσταση του κ. Πεπόνη και του συνάδελφου του κ. Σπύρου Μουζακίτη από τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων, «είναι ενδεικτική της πρόθεσης της εκτελεστικής εξουσίας να καθοδηγεί με κάθε τρόπο το χώρο της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει πως ενέργειες σαν κ’ αυτές καταρρακώνουν το κύρος ίδιου του πολιτικού συστήματος καθώς το εμφανίζουν να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια κάθαρσης. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του τόπου, και τον υπουργό Δικαιοσύνης «να επιδείξουν οι ίδιοι «τη νηφαλιότητα, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους», αντί να την απαιτούν επί λέξει -υπό τη μορφή νουθεσιών και υπαγορεύσεων – από τη δικαστική εξουσία, όπως συνέβη με την επιστολή του κ. Παπαϊωάννου».
Βασιλική Κόκκαλη- ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου