Σε ολοκλήρωση των συνομιλιών για το PSI, με κατάρτιση των κεντρικών στοιχείων της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, «ακόμη και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας» προσβλέπει η Αθήνα. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται πυρετωδώς, ενώ ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα θα έχει νέα συνάντηση την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Κομισιόν και ΔΝΤ υπογραμμίζουν την ανάγκη σύντομης συμφωνίας για συμμετοχή των ιδιωτών -ως όρο για τη νέα σύμβαση- ενώ ο επικεφαλής του IIF προειδοποίησε πως κομβικά σημεία της συμφωνίας παραμένουν άλυτα.
Οι συζητήσεις «κυλούν κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα, αξιοποιούμε τον ρυθμό των διαβουλεύσεων» ανέφερε ανώνυμα στο Reuters πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
«Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας μπορεί να έχουμε το τελικό πλαίσιο για τη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε, λέγονται πως είναι πιθανή η κατάρτιση της επίσημης δημόσιας προσφοράς μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Την Πέμπτη, οι Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής των πιστωτών- επενδυτών της Ελλάδας, ξεκίνησαν τις επίσημες επαφές τους στην Αθήνα, τονίζοντας ωστόσο σε κοινή τους δήλωση πως τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, αλλά σε ορισμένους κομβικούς τομείς τα θέματα παραμένουν άλυτα.
«Είναι απαραίτητο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εθελοντική συμφωνία για το PSI να υποστηριχθεί από όλα τα επίσημα μέρη τις επόμενες ημέρες. Όπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί τόνισαν στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας, είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο εθελοντικής ανταλλαγή χρέους το συντομότερο δυνατόν» σημείωσαν οι δύο αξιωματούχοι.
Θεωρείται πως, με ορόσημο την ωρίμανση των ελληνικών χρεογράφων που λήγουν το Μάρτιο, η συμφωνία πρέπει εκ των πραγμάτων να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς οι τυπικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν είναι σχετικά χρονοβόρες.
Ενώ οι διαρροές και οι πληροφορίες γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων σχηματίζουν μία συγκεχυμένη εικόνα, έχει αρχίσει να εμφανίζεται στο προσκήνιο ακόμη και το ενδεχόμενο να κληθεί ο λεγόμενος «επίσημος τομέας» -δηλαδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ- να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών διαμορφωθεί χαμηλότερα των στόχων.
Σημαντικό «χαρτί» στο τραπέζι των διαβουλεύσεων είναι και η πιθανότητα εισαγωγής ρήτρας συλλογικής δράσης (collective action clause). Η Αθήνα, όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων και αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη, ίσως επιλέξει να εισάγει τέτοιου είδους ρήτρες που θα εξαναγκάζουν, πρακτικά, το σύνολο των πιστωτών να αποδεχθεί συμφωνία την οποία θα έχει νωρίτερα δεχτεί σε εθελοντική βάση η πλειονότητα των ομολογιούχων.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου