Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πρόοδος και η προώθηση της κοινωνικής προστασίας συγκαταλέγονται στους στόχους της Ε.Ε. (άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση), τα συστήματα κοινωνικής προστασίας είναι παράγοντας για την ενίσχυση της ανάπτυξης και πρέπει να βελτιωθεί η ανθεκτικότητά τους, ενώ τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες όλων των γενεών και να διατηρούν την ικανότητα της κοινωνικής προστασίας, τονίζει η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας (ΕΚΠ) της Ε.Ε., σε σχετική έκθεσή της.
Η έκθεση, η οποία καθίσταται πολύ επίκαιρη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα,
αναφέρεται στις οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και προσφέρει ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης στην κοινωνική κατάσταση της Ε.Ε., εν όψει της συνόδου των υπουργών Απασχόλησης, την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου.
Το βάθος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού έχει επιδεινωθεί, επισημαίνει η ΕΚΠ, και αναφέρει πως 115,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν στα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. (23,4% του πληθυσμού της) αντιμετώπισαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2010, δηλαδή δύο εκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με το 2009, ενώ δεν αποκλείει νέα επιδείνωση σε ορισμένες χώρες.
Παράλληλα υπάρχουν σήμερα και οι «εργαζόμενοι φτωχοί», εργαζόμενοι με ανεπαρκές για τη συντήρησή τους εισόδημα. Το 8,5% του εργαζόμενου πληθυσμού της Ε.Ε. το 2010 θεωρείται ότι ήταν «εργαζόμενοι φτωχοί».
Επίσης, βαθαίνει η υπερχρέωση των νοικοκυριών και απειλεί την πρόσβασή τους στη στέγη. Η ΕΚΠ συνέλεξε στοιχεία που δείχνουν αύξηση του αριθμού των διαδικασιών αναπρογραμματισμού του χρέους που καταγράφονται σε ορισμένα κράτη - μέλη μαζί με έναν πολύ υψηλό αριθμό αιτήσεων για διαγραφή του χρέους.
Καταπολέμηση
της φτώχειας
Οπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΚΠ στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., στις περισσότερες χώρες η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού επιδιώκεται μέσω της ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας και των πολιτικών ενεργοποίησης. Τα μέτρα που αναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνουν την παροχή επιδομάτων σε συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος, εργαζόμενα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και αποδέκτες κοινωνικής αρωγής, την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας σε άνεργα ζευγάρια με παιδιά, την αύξηση των επιδοτήσεων στους οργανισμούς ασφάλισης, την αύξηση των επιδομάτων για τους ανάπηρους και την αύξηση των επιδομάτων για φοιτητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Μια δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επικεντρωμένη υποστήριξη του εισοδήματος για νοικοκυριά με παιδιά ώστε να σπάσει ο κύκλος διαβίβασης της φτώχειας μεταξύ γενεών.
Συνταξιοδοτικά
συστήματα
Εντεκα κράτη - μέλη ανέφεραν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ή να επιτύχουν την πρόοδο της αύξησης σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, να εξισώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες, να παρέχουν κίνητρα για την παράταση του εργάσιμου βίου, να δυσκολεύσουν την έξοδο για πρόωρη συνταξιοδότηση, να αυξήσουν τα ποσοστά συνεισφοράς στα συνταξιοδοτικά ταμεία (δημόσια ή ιδιωτικά), να αναθεωρήσουν την τιμαριθμική προσαρμογή των συντάξεων, να παγώσουν προσωρινά το επίπεδο των συνταξιοδοτικών παροχών.
Ωστόσο, τα κράτη - μέλη έχουν διατηρήσει πλήρη τιμαριθμική προσαρμογή για τις βασικές, τις εγγυημένες και τις ελάχιστες συντάξεις προκειμένου να μετριάσουν τον κίνδυνο της φτώχειας και της υλικής στέρησης για τα χαμηλά εισοδήματα και τα ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης η ΕΚΠ επισημαίνει τις θετικές επιπτώσεις των μέτρων στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων, ως την αποτελεσματική εγγύηση κατά της εργασιακής ανασφάλειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου