Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2012

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ 150 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ…ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΙΔΕΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ…


Μαχαίρι σε όλες τις κύριες συντάξεις προβλέπει το σχέδιο για το ασφαλιστικό, προκειμένου να συγκεντρωθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα χθες υπήρξε νέα τροπή στο θέμα των συντάξεων, με τις περικοπές να επεκτείνονται πλέον στο σύνολο των φορέων κύριας ασφάλισης και να μην περιορίζονται στα ειδικά ταμεία και το ΝΑΤ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το ύψος της περικοπής των κύριων συντάξεων είναι σε άμεση συνάρτηση με το Ταμείο και κυμαίνεται από 7% έως 20%. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
Περικοπή κατά 10% όλων των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ ανεξαρτήτως Ταμείου. Η μείωση θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει το πλαφόν που έχει οριστεί (δηλαδή τα 1.300 ευρώ).
Η πρόταση αυτή μπήκε στο παρά πέντε στο τραπέζι, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν μπορούν να συγκεντρωθούν από άλλες πηγές τα απαιτούμενα χρήματα. Εκτιμάται πως από το μέτρο αυτό θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που έχει προκύψει.
Μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, που χορηγούν τα λεγόμενα ειδικά ταμεία (δηλαδή οι φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών). Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν θα ισχύει η γενική περικοπή του 10%, αλλά θα μπει βαθύτερα το μαχαίρι.
Πάντως και σε αυτή την περίπτωση η περικοπή θα αφορά στο τμήμα της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος που σήμερα παίρνει 1.500 ευρώ θα έχει περικοπή 20% στα 200 ευρώ (δηλαδή στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν).
Από το μέτρο στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών εκτιμάται πως θα συγκεντρωθούν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.
Περικοπή κατά 7% των συντάξεων που χορηγεί το ΝΑΤ για να εξοικονομηθούν άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο δεν προβλέπεται κάποιο πλαφόν.
Σημειώνεται πως είναι η τρίτη περικοπή που επιβάλλεται σε όσους παίρνουν υψηλές κύριες συντάξεις. Τον τελευταίο χρόνο οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα εξής μέτρα:
Την ειδική εισφορά στα ποσά άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά είναι ανάλογα με το ύψος της κύριας σύνταξης και κυμαίνεται από 3% έως και 14%.
Την ειδική εισφορά σε όσους είναι κάτω των 60 ετών. Η εισφορά αυτή είναι 6% έως και 10% για ποσά άνω των 1.700 ευρώ. Οταν ο ασφαλισμένος φτάσει στο όριο ηλικίας -δηλαδή στα 60 έτη- σταματά και η συγκεκριμένη εισφορά.
Την περικοπή 20% του ποσού της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Μάλιστα για όσους είναι κάτω των 55 ετών η μείωση είναι 40% και αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που έχει τεθεί και μετά ισχύει η περικοπή του 20%).
ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
Περικοπές τριών ταχυτήτων στις επικουρικές
Κλιμακωτά θα γίνουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο να συγκεντρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο που προκρίνεται προβλέπει περικοπές τριών... ταχυτήτων στις επικουρικές συντάξεις:
Για ποσά συντάξεων από 200 έως 250 ευρώ η μείωση θα είναι 10%
Για ποσά συντάξεων από 251 έως 300 ευρώ η μείωση θα είναι 15%, και
Για ποσά συντάξεων από 300 ευρώ και πάνω η περικοπή θα φτάνει το 20%.
Πάντως σε περίπτωση που τελικά περιοριστούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα μπει βαρύτερα το «μαχαίρι» στα επικουρικά ταμεία. Σε μια τέτοια περίπτωση η περικοπή θα ξεκινά από τα 150 ευρώ, με τα ποσοστά να κλιμακώνονται αναλόγως (ώστε να αυξηθεί και το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί).
Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων να κυμαίνεται από 20% έως και 45%, με τις περικοπές να αγγίζουν κυρίως όσους καλύπτονται από τα ελλειμματικά Ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΕΤΕΑΜ - που έχει λεφτά για τις συντάξεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου- το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα κυμαίνεται από 26% έως και 60%.
Παράλληλα, το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τα επικουρικά προβλέπει την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων των μισθωτών. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα Ταμείο «γίγαντας» για 3,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ θα υπάρξει και ένας «κουμπαράς» για τα περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων φορέων.
Στον νέο ασφαλιστικό φορέα σε πρώτη φάση πρόκειται να... μεταφερθούν το ΕΤΕΑΜ (δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΑΥΤΕΚΩ (οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (οι τραπεζικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΔΥ (οι δημόσιοι υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα). Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί» για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές.
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
Επίδομα με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια
Οι περικοπές δαπανών πιάνουν και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Για το πολυτεκνικό επίδομα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πέσει ο πήχης του εισοδηματικού κριτηρίου. Ετσι, οι πολύτεκνοι για να πάρουν το επίδομα θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 45.000 ευρώ από 55.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ αν έχουν περισσότερα από πέντε παιδιά λαμβάνουν το επίδομα χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται περί τα 40 εκατ. ευρώ.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: