Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

15.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ


Στην απόλυση τουλάχιστον 15.000 υπαλλήλων του Δημοσίου τις επόμενες 90 ημέρες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση «κάτω» από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μετά το φιάσκο της εφεδρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι απολύσεις τουλάχιστον 15.000 υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το Πάσχα αναμένεται να προέλθουν:

- Κατ' αρχάς από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου που θα γίνουν με διαδικασίες-εξπρές. Η κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου αυτόματα θα οδηγεί στην απόλυση του προσωπικού που απασχολούν, αφού -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί η δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα.
Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση μετά από απαίτηση της τρόικας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει ή να αναδιαρθρώσει άμεσα 2-3 «μεγάλους» δημόσιους οργανισμούς. Οι σημαντικές καθυστερήσεις εδώ και 2 χρόνια στον τομέα των καταργήσεων οργανισμών έχουν δημιουργήσει «βαρύ κλίμα» μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, γεγονός που επισήμαναν οι εκπρόσωποι των δανειστών στις τελευταίες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι το Πάσχα θα επιδιωχθεί η εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης στην ΕΡΤ Α.Ε. καθώς και στις δημόσιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κ.τ.λ).
Από τους 50.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου που απασχολούνται στον «στενό» δημόσιο τομέα. Η κατάργηση των θέσεων που καλύπτουν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου οδηγεί σε άμεσες απολύσεις, χωρίς να υπάρχουν συνταγματικά «κολλήματα» όπως ισχύει με τους μόνιμους υπαλλήλους.
Από τις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν ή θα «παραχωρηθούν» στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα πολεοδομίες, καθαριότητα στους ΟΤΑ κ.τ.λ.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα με στόχο να μην εφαρμοστούν «οριζόντια» κριτήρια όπως έγινε στην «εφεδρεία».
Η αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η διαμόρφωση των κριτηρίων από τους εμπειρογνώμονες του γαλλικού κράτους, που παρέχουν τεχνική βοήθεια στο υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015 θα επιτευχθεί μέσω των αποχωρήσεων, του ελέγχου των προσλήψεων με την αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα οδηγήσει και σε απολύσεις μονίμων υπαλλήλων.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Με αξιολόγηση οι αποχωρήσεις
Την επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών με τη σφραγίδα διεθνούς αναγνωρισμένου οργανισμού επιδιώκει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, έπειτα από τις έντονες πιέσεις της τρόικας.
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιολόγησης προκειμένου να αποφύγει την επιβολή οριζόντιων κριτηρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών θα ανατεθεί σε διεθνή οργανισμό τις επόμενες ημέρες (πιθανολογείται ότι μπορεί να αναλάβει ο ΟΟΣΑ ή το γαλλικό κράτος, ακόμα και η γαλλική σχολή δημόσιας διοίκησης ΕΝΑ), ο οποίος θα αναζητήσει συνεργασία με ελληνικές εταιρείες συμβούλων για να ολοκληρώσει με ταχύτατους ρυθμούς την αξιολόγηση υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 440 ΕΚ.
Εφεδρεία ή απολύσεις και στους δήμους
Οι περικοπές κατά 440 εκατ. ευρώ, που θα επιβληθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των δανειστών, αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα και την απόλυση υπαλλήλων στους ΟΤΑ, μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως επισημαίνουν
αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα, από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες,.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονταν τα
σενάρια για την περικοπή των δαπανών στους
ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η ένταξη σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εφεδρείας μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίπου 10.000 πλεοναζόντων υπαλλήλων.
Σχεδιασμός
Οπως αναφέρουν πηγές του υπ. Εσωτερικών, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εντός του Απριλίου την ένταξη στην «εφεδρεία» περίπου 10.000 υπαλλήλων από αστικούς δήμους.
Σε περίπτωση που αρνηθούν τη μετακίνησή τους, θα απολύονται.
Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ αφορούν:
Τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατ. ευρώ.
Τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ.
Μειώσεις κατά 50 εκατ.στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6-7.000 εποχικούς, που θα αποφέρει εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Περίπου 120-140 εκατ. ευρώ από την «εφεδρεία» 10.000 υπαλλήλων.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kαιρός ήταν.