Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Εφοριακών Ντίτερ Οντρασεκ, με συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus» περιέγραφε τα προβλήματα του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια για μία εβδομάδα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών. Στις εφορίες τον εντυπωσίασε μεταξύ των άλλων ότι το ένα τρίτο των υπαλλήλων απουσίαζε χωρίς να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και αυτό «δεν φαινόταν να ενοχλεί κανέναν», όπως και το γεγονός ότι μόνο το ένα τρίτο των εφοριακών διέθετε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο του. Ο κ. Οντρασεκ κατέληγε ότι «θα χρειαστεί να περάσει περίπου μία γενιά μέχρις ότου βελτιωθούν οι συνθήκες».
Σήμερα, όπως προκύπτει από προχθεσινές δηλώσεις του Χανς Μπέρναρντ Μπέους, υφυπουργού Οικονομικών, στο γερμανικό περιοδικό «Wirtschafts Woche» περισσότεροι από 160 γερμανοί εφοριακοί προετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό.
Κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μιλούν ελληνικά, στο σύνολό τους μιλούν αγγλικά, ενώ δεν αποκλείεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερη εμπειρία αλλά και περισσότερο χρόνο.
Πολλοί προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς συγκρίνει τις ανάγκες της Ελλάδας με αυτές της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του '90 και υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι Ανατολικογερμανοί είχαν επιφυλάξεις τότε προς τη Δύση. «Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξεις, εξαιτίας εν μέρει και των ατυχών δηλώσεων που κάνουν κάποιοι στη Γερμανία», επισημαίνει.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ. Πράγματι, στους κόλπους των ελλήνων εφοριακών το δημοσίευμα αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, κυρίως επειδή δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς θα κάνουν στην Ελλάδα οι γερμανοί συνάδελφοί τους, αλλά και επειδή - όπως λένε - το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επί του θέματος.
Σήμερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Επιχειρήσεις θα ζητήσει με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Το πνεύμα που επικρατεί στους κόλπους της Ομοσπονδίας περιγράφει με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Τρύφωνας Αλεξιάδης. «Θεωρούμε ότι ακόμα είμαστε ανεξάρτητη χώρα και υπάρχουν διαδικασίες. Μακάρι όμως το ελληνικό Δημόσιο να αντέγραφε αυτά που γίνονται στο εξωτερικό, σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να είχαμε τη μηχανοργάνωση που έχουν οι γερμανοί εφοριακοί, τον κεντρικό σχεδιασμό, την επάρκεια προσωπικού, την αξιοκρατία αλλά και την πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής», τονίζει.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Θυμάται όμως, από τη δεκαετία του '90 έως σήμερα Αγγλους, Αμερικανούς, Δανούς ή και Χιλιανούς - όπως για παράδειγμα ο Μπενίτο Τόρες και η ομάδα του που ανέλαβαν πρόσφατα για λογαριασμό του ΔΝΤ να συντάξουν πόρισμα για την ελληνική φορολογική διοίκηση - να έρχονται ως τεχνική βοήθεια στη χώρα μας για την αλλαγή του φορολογικού μηχανισμού και της νομοθεσίας. «Ερχονται, κάνουν διαπιστώσεις, προτείνουν και κάποιες λύσεις, αλλά τελικά τίποτα δεν εφαρμόζεται και ακόμα οι Ελληνες έχουν ΑΦΜ, ΑΔΤ και ΑΜΚΑ, κάτι αδιανόητο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ή όταν αντικαθιστούν το δελτίο της ταυτότητάς τους πρέπει να περνούν από την Εφορία για ενημέρωση γιατί δεν υπάρχει διασύνδεση των υπηρεσιών», συμπληρώνει.
Ρεπορτάζ: Ελενα Λάσκαρη
TANEA.GR
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2012
1 σχόλιο:
Καλοδεχουμενοι!
Ομως εχουν τα @@ να ξεκινησουν τον ελεγχο απο τους 300, τα κομματα, τις τραπεζες, τις ΠΑΕ?
Μηπως αρχισουν να βγαζουν το ξυγκι απο τις συνηθισμενες μισθωτες κ συνταξιουχες μυγες?
Δημοσίευση σχολίου