Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2012

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΜΑΡΤΙΟΥ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΡΕΕΕ


Από 1ης Μαρτίου θα τεθεί και επίσημα σε ισχύ η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σημειώνεται πως για τους νέους έως 25 ετών η περικοπή φτάνει το 32%, ενώ προσπάθεια καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας για τη διάσωση περίπου 20 παροχών που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό (π.χ. επίδομα ανεργίας).

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επεσήμανε πως η μείωση είναι δικαίωμα του εργοδότη (άλλωστε έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος), αλλά δεν είναι και υποχρέωση. Είναι δηλαδή σαφές πως οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν τον κατώτατο μισθό (με τον οποίο αμείβονται 350.000 άτομα), αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό να προχωρήσουν σε ανάλογη ρύθμιση.
Στο μεταξύ, το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν βγει και οι εγκύκλιοι που θα ρυθμίζουν τα θέματα που σχετίζονται με τις κλαδικές συμβάσεις (με βάση όσα προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο). Οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι οι εξής:
Συγκεκριμένα τα επιδόματα που διατηρούνται είναι θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως γίνεται αναφορά σε επίδομα παιδιών, με αποτέλεσμα να μη διασώζεται το επίδομα γάμου (θέμα που εξετάζει το υπουργείο, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί φόρμουλα).
Ο χρόνος της μετενέργειας της συλλογικής σύμβασης εργασίας πέφτει από τους έξι στους τρεις μήνες.
Μετά τη λήξη της μετενέργειας -και αν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση- διατηρείται ο βασικός μισθός και τέσσερα μόνο επιδόματα (τα υπόλοιπα δεν διασώζονται).
Παγώνουν οι αυξήσεις στους μισθούς για όσο διάστημα διαρκεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ παγώνουν και οι ωριμάνσεις μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι τρία χρόνια. Οσες συλλογικές συμβάσεις έχουν κλείσει πάνω από 24 μήνες λήγουν το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.
Η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας καταργείται και πλέον θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων).Οπως ήδη αναφέρθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται για να μην παρασύρει η μείωση του κατώτατου μισθού μια σειρά επιδομάτων.
Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, έχει ήδη καταθέσει ρύθμιση για να μην επηρεαστεί το εξωιδρυματικό επίδομα, ενώ θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα του επιδόματος ανεργίας, το οποίο επίσης συνδέεται με τον κατώτατο μισθό.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
23-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: