«Κανένα παιδί δεν φταίει για ό,τι ακραίο κάνει στον εαυτό του. Πάντα υπάρχουν λόγοι. Ομως αρχίζει να γίνεται πιο υπεύθυνο και επανελέγχει κάποια στιγμή το πώς θέλει να ζει. Πάντα, βέβαια, με τη βοήθεια που χρειάζεται», λέει μια έφηβη 16 ετών. Πιθανόν να ανήκει κι αυτή στο 2,5% των εφήβων της χώρας μας, οι οποίοι, βάσει της τελευταίας έρευνας που διεξήγαγε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Π&Α Κυριακού, κάνουν υπερβολική χρήση του Διαδικτύου που αγγίζει τα όρια της εξάρτησης.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι της Μονάδας με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, το ποσοστό των νεαρών χρηστών οι οποίοι έχουν συμπεριφορές που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε διαδικτυακό εθισμό, από 12,8% που ήταν το 2007, αγγίζει πια το 20%.
«Στη νέα έρευνα διαπιστώσαμε αύξηση των ποσοστών των εξαρτητικών συμπεριφορών και στα δύο φύλα. Στη ζωή των εφήβων πρωταγωνιστής είναι πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία φαίνεται να έχουν αντικαταστήσει τα στέκια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι έφηβοι εκφράζονται και επικοινωνούν μέσα από αυτά», εξηγεί η λέκτορας Εφηβικής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνος στη Μονάδα, Αρτεμις Τσίτσικα.
Περισσότεροι από 200 έφηβοι απευθύνθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μονάδα με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου, ενώ μόνο το 2011 η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας της Μονάδας Υποστηρίζω 8001180015 δέχθηκε περισσότερα από 1.500 αιτήματα από ανηλίκους, γονείς και εκπαιδευτικούς, με πρώτο τις συμπεριφορές εξάρτησης από το Διαδίκτυο.
Ρεπορτάζ: Εύη Σαλτού
tanea.gr
ΠΡΕΖΑ TV
7-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου