Η μεγαλύτερη «αλυσίδα» δωρεάς-λήψης οργάνων σώματος, παγκοσμίως, ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις ΗΠΑ, με 30 ασθενείς να λαμβάνουν νεφρό από 30 ζώντες δότες.
Η ιδιόμορφη αυτή «αλυσίδα» συνδέει ανθρώπους που επιθυμούσαν να δωρίσουν έναν νεφρό σε μέλος της οικογένειας τους ή φιλικό τους πρόσωπο, αλλά δεν υπήρχε συμβατότητα. Ωστόσο, μετά από την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων εντοπίστηκαν οι υποψήφιοι λήπτες για κάθε δωρητή.
Η περίπλοκη αυτή διαδικασία μεταμόσχευσης διήρκεσε περίπου τέσσερις μήνες και συμμετείχαν 17 νοσοκομεία, σε 11 αμερικανικές πολιτείες.
Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2011 με τον Ρικ Ρουτσαμέντι, 44 ετών από την Καλιφόρνια που αποφάσισε να δωρίσει το νεφρό του σε άγνωστό του ασθενή. Η αλυσίδα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον 46χρονο Ντον Τέρρι από το Ιλινόις που έπασχε από διαβήτη τύπου ΙΙ και κινδύνευε να αποβιώσει, λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Λόγω αδυναμίας εξεύρεσης κατάλληλου δωρητή εντός της οικογένειάς του, ο κ.Τέρρι είχε μπει σε λίστα αναμονής, πράγμα που τον έθεσε σε αναμονή για ίσως και 10 χρόνια.
Ένας ασθενής που πάσχει από διαβήτη και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση τυπικά δεν έχει μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης, πράγμα που έκανε τον κ.Τέρρι να μην ελπίζει σε σημαντική αλλαγή.
«Αυτό που με ενοχλούσε περισσότερο ήταν η πιθανότητα να μείνουν μόνοι τους οι γονείς μου και να δουν τον γιο τους να πεθαίνει μετά από μια βασανιστική ασθένεια», θυμάται.
Ο νεφρός του κ.Ρουτσαμέντι μεταφέρθηκε από την Καλιφόρνια στο Νιου Τζέρσεϊ για να μεταμοσχευτεί σε άνδρα, του οποίου η οικογένεια ήθελα να δωρίσει το ίδιο όργανο, αλλά δεν προέκυπτε ιστοσυμβατότητα.
Η διαδικασία της εξεύρεσης των κατάλληλων ληπτών συνεχίστηκε ωσότου συμπληρωθεί η «αλυσίδα» από μια 59χρονη δωρήτρια στην Πολιτεία της Καλιφόρνια.
Ο νεφρός της αφαιρέθηκε από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και μεταφέρθηκε στο Σικάγο για να μεταμοσχευτεί στον Ντον Τέρρι.
Ωστόσο ο κ.Τέρρι δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει την «αλυσίδα» καθώς ο αδερφός του είχε ήδη αποβιώσει και οι ηλικιωμένοι γονείς του δεν κρίθηκαν κατάλληλοι για δωρητές, λόγω ηλικίας αλλά και άλλων ιατρικών αιτιών.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην «αλυσίδα» μεταμόσχευσης ήταν και οι αδελφές Πωλετ Μπίχαν από το Δυτικό Σικάγο και Σάννι Στουπκα από τον Μισισιπή.
Η κ.Μπίχαν έπρεπε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση αλλά η αδελφή της δεν ήταν συμβατή δωρήτρια. Χάρη στην χειρουργική «αλυσίδα» όμως, η ασθενής έλαβε νεφρό από δότη στο Πίτσμπουργκ και η αδερφή της δώρισε το όργανό της σε ασθενή στην Καλιφόρνια.
Ο Δρ Τζον Μίλνερ, χειρουργός Μεταμοσχεύσεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λογιόλα που πήρε μέρος στο ιατρικό αυτό θαύμα εξηγεί ότι «είναι ο καλύτερος τρόπος ασθενείς που χρειάζονται άμεσα μόσχευμα να βρουν συμβατό δότη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 στη Μ.Βρετανία είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη αλυσιδωτή μεταμόσχευση νεφρών.
health.in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου