Δευτέρα, Φεβρουαρίου 13, 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 8,5 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟ 8ΩΡΟ…


ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μελετά η Πορτογαλία, μία από τις χώρες των ευρωπαϊκών PIGS, υπό την πίεση της αύξησης του κόστους δανεισμού.
Η εκλεγείσα τον Ιούνιο συντηρητική κυβέρνηση του Πάολο Κοέλιο εφαρμόζει αυστηρό πακέτο μέτρων λιτότητας αξίας 78 δισ. ευρώ, βοήθειας που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Σαλαζάρ το 1974 και την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία. Τα μέτρα που σταδιακά προωθεί η κυβέρνηση συνδέονται άμεσα με την καταβολή των δόσεων του δανείου.



Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ώστε η οικονομία να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας υπονομεύει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, για αυτό και η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν μέτρα τα οποια θα καθιστούν ευκολότερο και φθηνότερο το πλαίσιο κατάργησης θέσεων εργασίας. Μια βασική πρόταση είναι να αυξηθεί η εργάσιμη ημέρα στις 8,5 ώρες. Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους και ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο έχει προειδοποιήσει ακόμα και για μονομερή εφαρμογή του μέτρου.


Αδύναμος κρίκος θεωρείται η μαζική περικοπή θέσεων εργασίας και η μείωση των αποδοχών των απασχολουμένων στα μέσα μεταφοράς. Η τελευταία απεργία της 2ας Φεβρουαρίου έδειξε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ο κλάδος σύμφωνα με στοιχεία του 2010, το συνολικό χρέος του κλάδου ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας. Η ανεργία ανέρχεται στο 13,6%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ευρωζώνη με 31% στους νέους.


Το τελευταίο διάστημα πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Πορτογαλία θα έχει την τύχη της Ελλάδας. Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, τα ομόλογα της οποίας έχουν χαρακτηρισθεί junk (σκουπίδια) και από τις 3 μεγάλες εταιρίες αξιολόγησης S&P, Moody'Αs και Fitch. Σήμερα οι ανησυχίες εστιάζονται στην εκτίναξη του spread των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας, το οποίο είχε σημειώσει νέο ρεκόρ στις 1.542 μονάδες βάσης, στο τέλος Ιανουαρίου, για να κυμανθεί στις 1.093 μονάδες τη 10η Φεβρουαρίου.


Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Π. Κοέλιο δεν αποκλείει με σιγουριά ότι δεν θα χρειαστεί νέα βοήθεια. Τονίζει ότι με τα ισχύοντα δεδομένα το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα συνεχίσουν «να στηρίζουν το πρόγραμμά μας". Εχει όμως δημόσια διερωτηθεί ότι εάν οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, μπορεί άμεσα να τεθεί θέμα έως πότε θα διατηρηθεί αυτό το καθεστώς.


Τη δεινή εικόνα συμπληρώνουν οι οίκοι που διαχειρίζονται το χρέος της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με την ING, ο μεγαλύτερος διαχειριστής των πορτογαλικών τίτλων, το πρόβλημα της Πορτογαλίας είναι ότι δεν υπάρχουν φυσικοί αγοραστές για το χρέος της, εκτός των εγχώριων παικτών. Οι φερέλπιδες επενδυτές των αναδυόμενων αγορών αποφεύγουν τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρωζώνη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φάνηκε διατεθειμένος για μια παρέμβαση της χώρας του προς βοήθεια της Πορτογαλίας. "Αν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του προγράμματος βοήθειας της Πορτογαλίας, εμείς προτιθέμεθα να το κάνουμε", δήλωσε σε βίντεο, το οποίο μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVI.


Οι φόβοι ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να ζητήσει επιπρόσθετη βοήθεια προέκυψε από έρευνες οι οποίες κατέδειξαν ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τελικά να επιστρέψει στις αγορές το 2013. 


ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: