Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2012

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ACTA


Εντείνονται οι διαμαρτυρίες στη Σλοβενία κατά της Διεθνούς Εμπορικής Συμφωνίας για την Καταπολέμηση της Παραποίησης/Απομίμησης ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement) που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα στο Τόκιο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας διοργανώνονται το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στη Λιουμπλιάνα και στο Μάριμπορ.

Τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει μέσω του Facebook περίπου 8000 άτομα.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρόμαν Γιάκιτς από το κόμμα «Θετική Σλοβενία» πρότεινε τη διεξαγωγή, αύριο, συζήτησης για τις συνέπειες που θα έχει στη χώρα η υπογραφή της συμφωνίας (ΑCTA).
Το κόμμα «Θετική Σλοβενία», το μεγαλύτερο κόμμα στη Σλοβενική Βουλή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε κριτική από μερίδα του πολιτικού κόσμου, από ειδικούς και από την κοινωνία πολιτών.
Εκπρόσωποι του κόμματος τόνισαν ότι η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή υπό την παρούσα μορφή και ότι απαιτείται δημόσια συζήτηση, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα πώς προστατεύεται η πνευματική ιδιοκτησία χωρίς καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αν η ACTA τα παραβιάζει.
Συνδικάτα εργαζομένων στη Σλοβενία συντάσσονται, επίσης, με όσους εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία.
Το Συνδικάτο Εκπαίδευσης, Επιστημών και Πολιτισμού (SVIZ) ανήγγειλε ότι θα συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες στη Λιουμπλιάνα και στο Μάριμπορ κατά της συμφωνίας, η οποία «προφανώς τείνει να περιορίσει το χώρο της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Το Συνδικάτο εκφράζει προβληματισμό για την απόφαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της προηγούμενης Βουλής, η οποία συναίνεσε στη συμφωνία χωρίς κριτική προσέγγιση και με την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης της Σλοβενίας την υπογράψει χωρίς διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Το SVIZ εκφράζει την ελπίδα ότι εκείνοι που θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της επικύρωσης της συμφωνίας γνωρίζουν τη σημασία της ανάγκης για ελευθερία στις επικοινωνίες.
Μέλη του κινήματος «15 Movement» που συμμετέχει σε παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά της βίας του οικουμενικού καπιταλισμού, ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.
«Θα είναι μια συνέχεια στη διαδήλωση της 15ης Οκτωβρίου, όταν το κίνημα απέρριψε ‘τη δικτατορία των οικονομικών αγορών’ και τη διαφθορά των πολιτικών» ανέφεραν. Η συμφωνία, που έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, στοχεύει στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και της πειρατείας στο διαδίκτυο.
Υπεγράφη στο Τόκιο από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 22 από τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ και το κείμενο πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια.
«Είμαστε κατά της ACTA που θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Η υπογραφή της συμφωνίας ήταν μία αντιδημοκρατική διαδικασία» σημειώνεται στην αναγγελία στο Facebook της διοργάνωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία της Γερουσίας, στη Λιουμπλιάνα.
Στην πύλη στο διαδίκτυο (e-democracy) καταδικάζεται η υπογραφή της συμφωνίας από τη Σλοβενία και καλούνται οι Σλοβένοι ευρωβουλευτές να επανακαθορίσουν τις θέσεις τους και να την καταψηφίσουν, εκτός κι αν οι αμφισβητούμενες διατάξεις τροποποιηθούν.
«Καταδικάζουμε την ενέργεια του σλοβενικού υπουργείου Οικονομίας που επικύρωσε τη συμφωνία χωρίς ευρεία συζήτηση με την κοινή γνώμη» δήλωσε ο συντάκτης της e-democracy στο σλοβενικό πρακτορεία ειδήσεων STA.
Το σλοβενικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν έχει διατάξεις που περιορίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο ή εισάγει τη λογοκρισία, προσθέτοντας ότι ο "νόμος των τριών χτυπημάτων"- διαδικασία τριών κλιμακούμενων προειδοποιήσεων, που προβλέπει διακοπή της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο μετά από τρεις επανειλημμένες παραβάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας- απορρίφθηκε.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και σίγουρα θα επηρεάσει την επικύρωση της συμφωνίας από τα Εθνικά Κοινοβούλια.
Οι Σλοβένοι ευρωβουλευτές Γέλκο Κάτσιν και Ίβο Βάιγκλ δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στη συμφωνία.
Ο Ίβο Βάιγκλ στην ιστοσελίδα του εξέφρασε ικανοποίηση για τις διαμαρτυρίες της κοινωνίας πολιτών στη Σλοβενία και πρόσθεσε πως πρέπει να πειστεί η κυβέρνηση ότι το κείμενο είναι επιζήμιο και να οργανώσει δημόσια διαβούλευση.
Ο κ. Κάτσιν ήταν μεταξύ ευρωβουλευτών που πρόσφατα εξέδωσαν ανακοίνωση, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία και ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αφορμή τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, η πρέσβης της Σλοβενίας στο Τόκιο Χέλενα Νρνοβσεκ Ζόρκο, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους της χώρας της, δημοσίευσε στο Facebook ότι έλαβε εντολές από την κυβέρνηση και ότι η υπογραφή της δεν εκφράζει την προσωπική της άποψη.
Η κ. Ζόρκο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι επιτέλεσε το καθήκον της ως πρέσβης, αλλά παρέβλεψε το καθήκον της ως πολίτης.
«Δεν ξέρω αν η μη υπογραφή ήταν επιλογή, αλλά μπορούσα να είχα προσπαθήσει» τόνισε και ζήτησε συγγνώμη.
ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: