Η οικονομική κρίση εξελίσσεται ραγδαία σε «κρίση ηθικών αξιών και σε κρίση θεσμών» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος, στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο κ. Πικραμμένος επισήμανε ότι τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί λόγω της επί σειρά ετών αδιαφορίας του πολιτικού συστήματος.
«Ο ρόλος του διοικητικού δικαστή έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια σε ρόλο ρυθμιστή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Προβλημάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων, όπως είναι ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά, επενδυτικά, περιβαλλοντικά, προβλήματα τάξης, ασφάλειας, ισότητας, κ.λπ. Ο ρόλος αυτός του δικαστή καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος υπό τις συνθήκες που διέρχεται αυτή την στιγμή η χώρα μας και όσο η κρίση βαθαίνει. Η κρίση αυτή άρχισε δυστυχώς ως οικονομική, όμως εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση ηθικών αξιών και σε κρίση θεσμών» ανέφερε ο κ. Πικραμμένος.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπό τις συνθήκες αυτές ο ρόλος του διοικητικού δικαστή γίνεται ακόμη πιο δυσχερής. Πρόκειται κυριολεκτικά για άσκηση ισορροπίας. Ο δικαστής καλείται να επιλύσει αυτή τη στιγμή όλα τα μείζονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα. Προβλήματα που συσσωρεύτηκαν λόγω αδιαφορίας επίλυσής τους ή μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους επί σειρά ετών από το πολιτικό σύστημα» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «για την επίλυση των προβλημάτων αυτών απαιτείται μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να ισορροπεί μεταξύ του δημοσίου συμφέροντος και των αναγκών της κοινωνίας».
«Σε μία κοινωνία που έχει ζαλιστεί, που παραπαίει και που πλέον αμφιβάλλει για κάθε αξία, οφείλουμε να δώσουμε εμείς το παράδειγμα, με την σοβαρότητα, το ήθος και την συμπεριφορά μας. Ας δείξουμε στην κοινωνία ότι οι δικαστές τολμούν, οι δικαστές μπορούν» τόνισε, καλώντας τους δικαστές «αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα του ρόλους μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην συμβάλλουμε με την συμπεριφορά μας στην περαιτέρω κατάρρευση των αξιών και του κράτους δικαίου».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γεώργ. Φαλτσέτος κατά την ομιλία του ανάφερε, μεταξύ των άλλων, ότι «η καθυστέρηση της ελληνικής Δικαιοσύνης στην επίλυση των αγομένων ενώπιον της διαφορών και την έκδοση σχετικών αποφάσεων τείνει να την καταστήσει αναξιόπιστη και αναποτελεσματική».
«Είναι ένα ενδημικό φαινόμενο, το οποίο συνεχώς οξύνεται σε βαθμό εκρηκτικό και επικίνδυνο, όχι μόνο για την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης αλλά και για τη λειτουργία του ίδιου του πολιτεύματος. Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις, γιατί δεν αφορά μόνο τους δικαστές και τους δικηγόρους, αλλά ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες και την κοινωνία, για τους οποίους, άλλωστε, λειτουργεί η δικαιοσύνη. Κι' αυτό, γιατί οι δικαστικές αποφάσεις δεν αρκεί να είναι ορθές, αλλά απαιτείται, κυρίως, να είναι έγκαιρες» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Φαλτσέτο, στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 463.057 υποθέσεις. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ένωσης είπε: «Το έτος 2000 εισήχθησαν στα διοικητικά πρωτοδικεία και εφετεία 80.776 υποθέσεις και εκδόθηκαν 66.918 υποθέσεις, παρέμειναν δε εκκρεμείς 145.901 υποθέσεις. Το έτος 2010 εισήχθησαν στα διοικητικά πρωτοδικεία και εφετεία 117.648 υποθέσεις και εκδόθηκαν 91.199 αποφάσεις, παρέμειναν δε εκκρεμείς 463.057 υποθέσεις. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση των εισαγομένων υποθέσεων κατά 45% και ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εκδιδόμενων υποθέσεων κατά 36% παραμένει σε εκκρεμότητα ο τεράστιος αριθμός των 463.057 υποθέσεων».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου