Μία ώρα χρειάστηκαν τα νερά του Εβρου για να καλύψουν αγροτική έκταση 12.000 στρεμμάτων στο χωριό Πύθιο κοντά στο Διδυμότειχο, καθώς οι Αρχές έσπασαν το ανάχωμα και προχώρησαν σε ελεγχόμενη εκτόνωση εκατομμυρίων κυβικών νερού. Αργά χθες έγινε και δεύτερη τεχνητή καταστροφή βοηθητικού αναχώματος στη θέση Μελισσοκομείο έξω από τις Φέρρες, με στόχο να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις και όχι κατοικημένα χωριά.
Το νέο κύμα της κακοκαιρίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στις μετακινήσεις. Το πρόβλημα των πλημμυρών στον Εβρο μεταφέρθηκε χθες νοτιότερα, στο ύψος των παραποτάμιων χωριών μετά το Διδυμότειχο. Οικισμοί δεν πλημμύρισαν, όπως συνέβη την Τρίτη στο Ορμένιο, όμως το νερό έφτασε σε απόσταση 30 μέτρων από τα πρώτα σπίτια στο Πύθιο. Σε ετοιμότητα βρίσκονταν οι Αρχές στα Λάβαρα, το Σουφλί και τα Λαγυνά, προκειμένου να προχωρήσουν σε εκκένωσή τους, εφόσον κρινόταν αναγκαίο. Μια επιπλέον ανησυχία πάντως, προκαλούσε και η ύπαρξη ναρκοπεδίου στην περιοχή.
Ο τεράστιος όγκος νερού μεταφέρεται νότια και η ανησυχία της Περιφέρειας και των Δήμων αφορά το κομμάτι του ποταμού μέχρι και το Δέλτα. Παρά τη σφοδρή χιονόπτωση στη Βουλγαρία και τις πολικές θερμοκρασίες (έως και -15 βαθμοί Κελσίου) που έχουν παγώσει τα πάντα στη γειτονική χώρα, ο Εβρος έμπαινε χθες στο ελληνικό έδαφος με ταχύτητα 1.400 κυβικών το δευτερόλεπτο. Κι αυτό, ενώ έσπασε ανάχωμα στο Καπετάν Ανδρέοβο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χιλιάδες στρέμματα και να πέσει το ύψος του νερού στο Σβίλενγκραντ, από όπου περνούσαν τεράστιες ποσότητες στην Ελλάδα.
Στο Πύθιο εκσκαφείς του Δήμου έσπασαν το ανάχωμα και άνοιξαν θυροφράγματα έξω από το χωριό καθώς η στάθμη του ποταμού έφτασε τα 6,20 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Παλιότερα, είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι και εκρηκτικά από τον Στρατό για να καταστραφούν αναχώματα και γέφυρες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το νερό έτρωγε με ταχύτητα το ανάχωμα και η Αστυνομία απαγόρευε την προσέγγιση στο σημείο μετά τις σιδηροδρομικές γραμμές.
«Ο Εβρος σαπίζει κάθε χρόνο τα χωριά. Αντιπλημμυρικά έργα εξαγγέλθηκαν και δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Τρέχουμε την τελευταία στιγμή να σπάσουμε αναχώματα για να μη φτάσει το νερό στα σπίτια», είπε στα «ΝΕΑ» ο Συμεών Καραφυλάκης, κάτοικος στο Πύθιο. «Δεν κινδυνεύει το χωριό, παρά τον τεράστιο όγκο του νερού», δήλωσε ο κοινοτάρχης Αναστάσιος Γουδετσίδης.
Λίγη ώρα αργότερα, οι Αρχές ενημερώθηκαν ότι έσπασε βοηθητικό ανάχωμα στο Πραγγί Διδυμότειχου. Αργά το απόγευμα κι ενώ η στάθμη του νερού παρέμενε σε επικίνδυνα επίπεδα, αποφασίστηκε το σπάσιμο βοηθητικού αναχώματος και νοτιότερα, στις Φέρρες, στη θέση Μελισσοκομείο. Ανυποχώρητη παρέμεινε η στάθμη του ποταμού Αρδα, που έφτασε τα 5,30 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,20 μέτρα. «Και η σημερινή νύχτα θα είναι κρίσιμη. Είμαστε σε ετοιμότητα για τεχνητές εκτονώσεις του νερού, όπου χρειαστεί», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Γεωργία Νικολάου.
Στο μεταξύ, στο Ορμένιο, το χωριό που σκεπάστηκε από το ποτάμι, το νερό έχει παγώσει στους -11 βαθμούς Κελσίου και δεκάδες σπίτια έχουν βυθιστεί σε πάγο ύψους έως και 1,5 μέτρου. Οι κάτοικοι μετρούσαν τις πληγές τους, ενώ συνεργεία της περιφέρειας άρχισαν την πρώτη καταγραφή ζημιών για να δοθούν αποζημιώσεις.
Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών στον Νομό Εβρου, τα σχολεία στο Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα είναι κλειστά. Ο δρόμος από τον μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου προς το Σβίλενγκραντ παραμένει κλειστός.
Αποστολή Κώστας Κουκουμάκας - ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου