Με “επιθέσεις” κατά της Ελλάδας αλλά και στον Κάρολο Παπούλια οι Γερμανοί είπαν ΝΑΙ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας. Το νομοσχέδιο στήριξε και η αντιπολίτευση. Πλήγμα για την Μέρκελ οι 20 βουλευτές της συμπολίτευσης που αρνήθηκαν να το ψηφίσουν
Σε σύνολο 591 παρόντων υπέρ της νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα ψήφισαν 496 βουλευτές. 90 καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ 5 ήταν τα λευκά.
Οι "αντάρτες" ήταν τελικά περισσότεροι και δεν επετεύχθη η συμβολικής σημασίας "πλειοψηφία της καγκελαρίου". Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ψήφισαν υπέρ της δανειακής βοήθειας 304 βουλευτές, 7 λιγότεροι από τη λεγόμενη κυβερνητική πλειοψηφία των 311 βουλευτών. Ωστόσο από την ψηφοφορία απουσίαζαν τουλάχιστον 6 κυβερνητικοί βουλευτές λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ή λόγω ασθενείας. Από τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) 13 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ καταμετρήθηκαν και δύο λευκά. Επίσης 4 βουλευτές των Φιλελευθέρων αρνήθηκαν την ψήφο τους στη δανειακή βοήθεια, ενώ ένας ψήφισε λευκό.
Μέρκελ: Kανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τις συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας
Στην ομιλία της, η καγκελάριος τόνισε τη σημασία που δίνει το Βερολίνο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα.
«Ακούω τις φωνές που προτείνουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» ανέφερε η Μέρκελ, που διακόπηκε σε αυτό το σημείο από διαμαρτυρίες βουλευτών. «Πιστεύω όμως ότι οι ευκαιρίες αυτού του προγράμματος υπερτερούν των κινδύνων» συνέχισε, λέγοντας πως ο κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα υπόκειται σε αυξημένη επιτήρηση.
Ελληνική κατάρρευση, είπε η καγκελάριος, θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη, τονίζοντας: «Ο ρόλος μου είναι να αναλαμβάνω ρίσκα, αλλά όχι να λέω "ναι" σε περιπέτειες». Η στήριξη στην Ελλάδα είναι στήριξη στην Ευρώπη και σε όλα τα μέλη της, δηλαδή και στη Γερμανία, υπογράμμισε.
Η διαδικασία του ελληνικού κουρέματος, υποστήριξε η καγκελάριος, δεν μειώνει μόνο το βάρος του ελληνικού χρέους αλλά και τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης.
H Γερμανίδα καγκελάριος συνέχισε λέγοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως η υλοποίησή τους, παράλληλα με μία σταδιακή διαδικασία ενοποίησης της οικονομικής πολιτικής, θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ευρωζώνη.
Η ευρωπαϊκή κρίση έδειξε πόσο συνδεδεμένες είναι οι ευρωπαϊκές οικονομίες και πως η στάση του κάθε μέλους της Ευρωζώνης δεν επηρεάζει μόνο την ίδια τη χώρα αλλά την Ευρωζώνη συνολικά, σημείωσε.
«Οι πατέρες της Ευρώπης σφυρηλάτησαν την Ευρώπη με θάρρος, μετά τις φριχτές ιστορικές εμπειρίες που είχαν πίσω τους, όχι για τους εαυτούς τους αλλά για τις επόμενες γενιές» υπογράμμισε η καγκελάριος. «Το βάρος της ευθύνης τώρα πέφτει σε εμάς» κατέληξε η καγκελάριος.Επίθεση όμως κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και όλων των Ελλήνων εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπούντερλε.
Κατά την ομιλία του ο κ.Μπούντερλε είπε ότι δεν θα δοθούν άλλα χρήματα στην Ελλάδα χωρίς να σημειωθεί άλλη πρόοδος.
“Εύχομαι στους Έλληνες να διδαχθούν το μέτρο . Μέτρο στη συσσώρευση χρέους, στις διαδηλώσεις... μέτρο στους τόνους έναντι των ευρωπαίων εταίρων. Οι υβριστικές παρομοιώσεις στις εφημερίδες είναι ήδη αρκετά εκνευριστικές. Όταν όμως ο αρχηγός του κράτος παίρνει λάθος τόνο, τότε συνοφρυωνόμαστε. Η ιστορία του βίου του Έλληνα Προέδρου είναι γνωστή. Αυτό μπορεί να εξηγήσει ορισμένα πράγματα όμως, όχι όλα. Θα ήταν καλό να γνωρίζει και την ιστορία των προσώπων στα οποία επιτέθηκε δημοσίως” κατέληξε ο Μπουντερλε.
Πέερ Στάινμπρουκ: Η στρατηγική της Μέρκελ απέτυχε σε όλες τις γραμμές
Στην τοποθέτησή του ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (SPD) χαρακτήρισε «αποτυχημένη σε όλες τις γραμμές» τη στρατηγική της καγκελαρίου Μέρκελ στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος. «Η στρατηγική του „κερδίζουμε χρόνο“ με την επιβολή μέτρων λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνηση απέτυχε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμπρουκ, επικρίνοντας το γεγονός ότι από την βοήθεια λείπει οποιοδήποτε στοιχείο ανάπτυξης.
Την πολιτική Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΚΟ των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, λέγοντας ότι η καγκελάριος επιτέλεσε «δύσκολο έργο». Ο φιλελεύθερος πολιτικός κάλεσε τους Έλληνες να τηρήσουν το μέτρο. Και αυτό ισχύει τόσο στο πεδίο της διαχείρισης των χρημάτων όσο και για τους τόνους που χρησιμοποιούν έναντι των εταίρων τους.
Η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων (Die Grüne) Ρενάτε Κούναστ επέρριψε στην κυβέρνηση Μέρκελ ολιγωρία στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. «Το δεύτερο πακέτο βοήθειας είναι αναγκαίο και σκόπιμο, αλλά έρχεται πολύ πολύ αργά», είπε χαρακτηριστικά η πράσινη πολιτικός.
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Γκρέγκορ Γκίζι. Ο πρόεδρος της ΚΟ του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) υπογράμμισε ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης δεν προσφέρει τίποτε στην Ελλάδα. Μόνον οι τράπεζες και τα hedge funds κερδίζουν τόνισε ο κ. Γκίζι, συγκρίνοντας την επιβολή όρων στην Ελλάδα με τις απαιτήσεις για την καταβολή επανορθώσεων των συμμάχων προς τη Γερμανία μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Στην υπόθεση της Ελλάδας χρησιμοποιούν τις μεθόδους των Βερσαλλιών, ενώ το ζητούμενο είναι σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς.
newsit.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου