Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2012

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ


Στην κρίση που απειλεί την ενοποίηση της Ευρώπης αλλά και το ρόλο που μπορεί να παίξει ακριβώς αυτή η ενοποίηση στην υπέρβαση της κρίσης αναφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κλοντ Μπεντίτ κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα.



Ειδικά μάλιστα για το θέμα της Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής παρουσίασε τις απόψεις του περιγράφοντας... τη «μεταφυσική συνάντησή του», όπως είπε, με τον Σωκράτη στην Αθήνα: «Την ώρα που ερχόμουν για το Πανεπιστήμιο είχα μία μεταφυσική συνάντηση με τον Σωκράτη» είπε ο άλλοτε «κόκκινος» και σήμερα «Πράσινος Ντάνυ» ξεκινώντας την ομιλία του. 


Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εκ των ηγετών του Μάη του '68 ανέφερε ότι ο Σωκράτης τον ρώτησε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και βρίσκεται ολόκληρη η ήπειρος σε τέτοια αναταραχή.


«Αγαπητέ μου Σωκράτη - απάντησε ο Ντ. Κον Μπεντίτ- δεν είναι μόνο ότι η Ευρώπη περνάει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της, είναι ότι θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα, ότι (αυτή) τους έσπρωξε στο χείλος του γκρεμού».


Στη συνέχεια αναρωτήθηκε γιατί οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών περίμεναν δύο ολόκληρα χρόνια για να δράσουν και ανέφερε πως η Άγκελα Μέρκελ ήταν απασχολημένη με τις εσωτερικές εκλογές στη χώρα της, όταν ξεσπούσαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης.


Στη ...συνομιλία του με τον Σωκράτη, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ αναφέρθηκε στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και σημείωσε ότι όσο δεν καταλαβαίνουμε πώς οικολογική και οικονομική πολιτική συνδέονται, τόσο θα αποτυγχάνουμε να βρούμε λύσεις.


Στην Ελλάδα, τόνισε, έχουμε την άποψη πως αν δεν υπάρχουν οικολογικά προγράμματα θα γλυτώσουμε έξοδα και θα λύσουμε το πρόβλημα κρίσης, ενώ συγχρόνως αναρωτήθηκε, γιατί σε ελληνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν αναζητήθηκαν ποτέ λύσεις για προβλήματα όπως το Κυπριακό.


Κατ’ επανάληψη, όμως, αναφέρθηκε στα υπέρογκα, όπως είπε, ποσά που δαπανώνται για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Μίλησε για υποβρύχια, φρεγάτες, κ.λπ. που τα αγοράζουν οι Έλληνες από εταιρείες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα βραδυφλεγείς βόμβες τις περικοπές σε Παιδεία και Υγεία.


Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με τη μείωση των παροχών του κοινωνικού κράτους εξαφανίζουμε τις δυνάμεις απορρόφησης των κραδασμών από την κρίση. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να σχολιάσει αρνητικά τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τον μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.


Τέλος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τώρα την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ τους και αναρωτήθηκε αν ο «κρατικοκυριαρχισμός» είναι η νέα μας θρησκεία. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το πρόβλημα σήμερα είναι η απώλεια πολίτικης αυτονομίας και είπε ότι οι πολίτες πρέπει να κατακτήσουν ξανά τον δημόσιο δημοκρατικό χώρο. «Πρέπει να ξαναμάθουμε- κατέληξε -να σκεφτόμαστε και να ορίζουμε το κοινό καλό».


Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας. Αναφέρθηκε με σκληρά λόγια «στην εξουσία των κομμάτων», τονίζοντας ότι η πολιτική των προηγούμενων ετών οδήγησε στην απαξίωση της χώρας σε διεθνές επίπεδο. «Η εξουσία μας πρόδωσε» είπε ο πρύτανης τονίζοντας: «Δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε για να μην οδηγηθούμε στην οδό του επαίτη. 


Αντί να ορθώσει το ανάστημα της, συνέβαλε στην απαξίωση της χώρας σιωπώντας». Επισήμανε παράλληλα ότι για να βγούμε από το τέλμα, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια εξουσία ενεργή, που θα ανοίγει δρόμους εκεί όπου όλοι θα θεωρούν ότι υπάρχει αδιέξοδο. Μια εξουσία με φαντασία, όπως το γνωστό σύνθημα του Μάη του '68 «Η φαντασία στην εξουσία». 


Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης υποδέχθηκε τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, ενώ η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Γλυκερία Σιούτη, η οποία παρουσίασε την προσωπικότητα του τιμώμενου, χαρακτήρισε τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ως «σύγχρονο φιλέλληνα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
9-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: