Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2012

«Ο ΆΣΑΝΤ ΕΧΕΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ» ΛΕΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ


Συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Άσαντ έχει την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι ο ηγέτης της Συρίας «έχει επίγνωση της ευθύνης του». 
Μπαίνοντας στις συνομιλίες ο Ρώσος υπουργός είπε στον Αλ-Άσαντ -σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA-: «Κάθε ηγέτης κάθε χώρας πρέπει να γνωρίζει το ποσοστό ευθύνης του. Εσείς γνωρίζετε το δικό σας».



O Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να ζουν οι αραβικοί λαοί σε ειρήνη. Το γραφείο του είχε ανακοινώσει ότι ο Σ.Λαβρόφ μεταβαίνει στη Δαμασκό, επειδή η Μόσχα επιθυμεί «την ταχύτερη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία».


Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε: «Η ελπίδα μας και η προσδοκία μας είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να κάνει απολύτως ξεκάθαρο στο καθεστώς Άσαντ το πόσο αποκλεισμένο είναι και για να ενθαρρύνει τον Άσαντ και τον λαό του να κάνουν χρήση του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου και να φροντίσουν για τη μετάβαση (της εξουσίας)».


Μέσα στις επόμενες ώρες ο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για την κατάσταση στη Συρία και το σινο-ρωσικό βέτο σε σχέδιο απόφασης για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Εν τω μεταξύ, η Ιταλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Συρία για διαβουλεύσεις, μία ημέρα μετά την απόφαση της Βρετανίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της και των ΗΠΑ να κλείσουν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό.


Η Ρώμη ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της θα παραμείνει ανοιχτή, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στη Συρία.


Έτοιμος για πρωτοβουλία ο Ερντογάν


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα αναλάβει μια «νέα διεθνή πρωτοβουλία» για τη Συρία, μετά την αποτυχία να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση με στόχο να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα.


«Θα αναλάβουμε μια νέα πρωτοβουλία με χώρες που υποστηρίζουν το λαό και όχι το καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του χωρίς να διευκρινίσει ποιο θα είναι αυτό το διάβημα.


«Η διαδικασία που έλαβε χώρα στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τη Συρία ήταν ένα φιάσκο για τον πολιτισμένο κόσμο» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο βέτο που άσκησαν η Κίνα και η Ρωσία στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Συρίας.


Εν τω μεταξύ, επαναλαμβάνεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης ο σφοδρός βομβαρδισμός της πόλης Χομς από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων και ακτιβιστών.


Εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Συρία, οι περισσότεροι στη Χομς.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
7-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: