Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2012

ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ


Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτες στην αμερικανική αεροπορική βάση Μπαγκράμ έρχονται να δυναμιτίσουν περαιτέρω πληροφορίες για τραυματισμό εννέα μικρών κοριτσιών στα ανατολικά της χώρας από ΝΑΤΟϊκή επιδρομή σε σχολείο. Ενήμερη για την καταγγελία δηλώνει η διεθνής δύναμη ISAF, αλλά επί του παρόντος δεν έχει στοιχεία σχετικά με το περιστατικό. 



Οι οργισμένες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις μετά τη βεβήλωση του Κορανίου εξαπλώθηκαν την Τετάρτη στο Αφγανιστάν και πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς σε Καμπούλ, Παρουάν και Τζαλαλαμπάντ, καθώς και για δεκάδες τραυματίες.


«Θάνατος στην Αμερική» φώναζε το πλήθος που ξεχύθηκε στους δρόμους, ενώ ακούγονταν και συνθήματα υπέρ των Ταλιμπάν. 


Στην Καμπούλ διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην κεντρική αμερικανική βάση, και στην Τζαλαλαμπάντ έκαψαν μοίωμα του Μπαράκ Ομπάμα. Η αμερικανική πρεσβεία έχει «οχυρωθεί», αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν στον αέρα και χρησιμοποιούν αντλίες νερού για να απωθήσουν τα οργισμένα πλήθη.


Στη συνοικία Σινουάρι της επαρχίας Παρουάν, βόρεια της Καμπούλ, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κυβερνείο και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με αληθινά πυρά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες απολογήθηκαν επίσημα την Τρίτη για το περιστατικό με τη βεβήλωση του Κορανίου, ανακοινώνοντας ότι θα διαταχθεί οι έρευνες. Οι στρατιώτες της βάσης που έκαψαν σε κλίβανο αντίτυπα του Κορανίου θεωρούσαν ότι οι κρατούμενοι Ταλιμπάν αντάλασσαν μηνύματα μέσω βιβλίων του Κορανίου.


Καταγγελίες για τραυματισμό παιδιών σε επιδρομή


Εννέα κορίτσια τραυματίστηκαν την Τετάρτη στο ανατολικό Αφγανιστάν, όταν ελικόπτερο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής του ΝΑΤΟ (ISAF) πραγματοποίησε επίθεση στο σχολείο τους, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).


Η ISAF, η οποία τελεί υπό αμερικανική διοίκηση και τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα επανδρώνεται από Αμερικανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για την καταγγελία, αλλά δεν διαθέτει πληροφορίες για το θέμα.


«Σήμερα το πρωί ένα σχολείο δέχτηκε επίθεση από ελικόπτερο του ΝΑΤΟ. Εννέα παιδιά, όλα κορίτσια, τραυματίστηκαν. Ορισμένα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο ,αλλά πέντε ακόμη παραμένουν» δήλωσε ο Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι, αξιωματούχος της ανατολικής επαρχίας Νανγκαρχάρ.


Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια επίθεση της ISAF στην επαρχία Καπίσα, έδαφος στο οποίο ο γαλλικός στρατός έχει τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης, προκάλεσε το θάνατο οκτώ παιδιών, σύμφωνα με την αφγανική προεδρία, επτά ένοπλων εφήβων, σύμφωνα με την ISAF.


Η Καμπούλ καταγγέλλει συχνά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις νυκτερινές επιδρομές της ISAF, τις οποίες ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι χαρακτηρίζει αντιπαραγωγικές, εκτιμώντας ότι τα θύματά τους είναι άμαχοι και αυτό ωθεί τον πληθυσμό να στρέφεται υπέρ των Ταλιμπάν. 


Το ΝΑΤΟ προβλέπει να αποσύρει το σύνολο των δυνάμεών του από τη χώρα έως τα τέλη του 2014.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: