Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2012

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Με τη Βρετανία και την Τσεχία εκτός, οι 25 χώρες μέλη υιοθέτησαν πέντε αποφάσεις που αλλάζουν την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Τι θα αλλάξει; Ποιά είναι τα επόμενα βήματα και τα προβλήματα που έχουν μπροστά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Πόσο επηρρεάζει το χρέος την πορεία της Ένωσης;



Το νέο δημοσιονομικό Σύμφωνο: Η νέα συμφωνία που αναμένεται να ενσωματωθεί άμεσα στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών προβλέπει πως τα ελλείμματα πρέπει να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 0,5% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου με περιόδους ύφεσης και ανάπτυξης και τα χρέη πρέπει να μειωθούν προς το 60% του ΑΕΠ. Η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Μαρτίου.
Διευρυμένος ο ρόλος του Δικαστηρίου: Σύμφωνα με την νέα συμφωνία ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενισχύεται ώστε να μπορεί να επιβάλλει ποινές σε χώρες της ευρωζώνης με υπερβολικά ελλείμματα. Τα πρόστιμα θα φτάνουν το 0,1% του ΑΕΠ.
Τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας:  Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ότι 20 δισ. ευρώ αδιάθετων κεφαλαίων από προϋπολογισμό της ΕΕ για τα έτη 2007-2013 θα διοχετευτούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στους νέους. Το ποσό με απόφαση της Κομισιόν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ με στόχο να βοηθηθούν ιδιαίτερα χώρες που πλήττονται από την κρίση όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία. Βάρος θα δοθεί επίσης στο άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών και στη ρύθμιση της αγοράς. Κάθε κυβέρνηση θα παρουσιάσει εθνικό σχέδιο για την απασχόληση και η Κομισιόν θα δώσει κατευθύνεις για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM): Ο νέος μηχανισμός θα είναι εφοδιασμένος με κεφάλαια 500 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά. Ωστόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης και στελέχη της Κομισιόν θέλουν να ενισχυθεί επιπλέον η δύναμη πυρός του Ταμείου, είτε ανεξάρτητα είτε με συγχώνευσή του με το υπάρχον προσωρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στη δεύτερη περίπτωση, τα υπό διαχείριση κεφάλαια θα διαμορφωθούν σε 750 δισ. ευρώ.
Σύνοδοι Κορυφής: Θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο ετησίως για τον συντονισμό των πολιτικών (παρότι ήδη γίνονται πολύ περισσότερες λόγω της κρίσης χρέους).
Tι ακολουθεί


Τι περιλαμβάνει από εδώ και στο εξής η ατζέντα; Στα μέσα του Φεβρουαρίου αναμένεται συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Μάριο Μόντι σχετικά με το ελληνικό ζήτημα ενώ την 1η Μαρτίου η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει την αντικατάσταση του EFSF και του ΕFSM από τον Μόνιμο Μηχανισμό (ESM).


Τα προβλήματα


Δεν είναι μόνο η Βρετανία και η Τσεχία που δημιουργούν «πονοκεφάλους» στους Ευρωπαίους. Εκτός από την Τσεχία που επικαλέστηκε «λόγους συνταγματικής τάξης» και εξετάζεται η προσφυγή σε δημοψήφισμα, και η Σουηδία παρότι δέχθηκε το νέο Σύμφωνο, δεν υπογράφει τη διακήρυξη για την ανάπτυξη και την απασχόληση αναμένοντας τοποθέτηση από το σουηδικό Κοινοβούλιο


Από την άλλη η Πολωνία ζητάει να υπάρξει μια φόρμουλα ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στις Συνόδους Κορυφής των 17 οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη αλλά προτίθενται να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα. Τη θέση αυτή ενστερνίστηκαν τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία παρά το γεγονός ότι η τελευταία συμμετέχει ήδη στο ευρώ.


Πόσο είναι το ευρωπαϊκό χρέος


To παρακάτω γράφημα παρουσιάζει το χρέος της Ευρωζώνης και πως αυτό επιμερίζεται ανά τα κράτη μέλη. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής με 26%, 23% και 21% αντίστοιχα. Ακολουθεί η Ισπανία με 9% και αμέσως μετά η χώρα μας με το -εντυπωσιακό δεδομένου του μεγέθους της- 4%. Αμέσως μετά βρίσκεται η Αυστρία με 3% και η Πορτογαλία με την Ιρλανδία με 2%. Τα ποσοστά των μικρότερων χωρών προβληματίζουν τις Βρυξέλλες καθώς όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης έχουν μερίδιο 6% επι του συνολικού χρέους.. 
http://www.iefimerida.gr/news/34903/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF


ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: