Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων/υπέρβαρων εφήβων στην Ελλάδα, το οποίο από 15,4% που ήταν το 2002 έφτασε το 21,9% το 2010. Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας παγκοσμίως και να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και τους ερευνητές Α. Κοκκέβη, Μ. Σταύρου, Α. Φωτίου και Ε. Καναβού. Στην έρευνα συμμετείχαν 4.944 μαθητές εφηβικής ηλικίας της ΣΤ’ δημοτικού, της Β’ γυμνασίου και της Α’ λυκείου (ηλικίες 11, 13 και 15 ετών) από 306 σχολικές μονάδες. Οι μαθητές απάντησαν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν μέσα στην τάξη τους.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, κύριες αιτίες για τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας είναι τόσο η παράλειψη του πρωινού από τους εφήβους όσο και η κατανάλωση γρήγορου φαγητού (fast food). Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η απουσία άσκησης, αφού η πλειοψηφία των εφήβων -αγοριών και κοριτσιών- αφιερώνει τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε ημέρα στην τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Την ίδια στιγμή, οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι της έρευνας αναφέρουν ότι έχουν κακή υγεία σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους. Μάλιστα, το 47,7% έχει αρνητική γνώμη για την εμφάνισή του, ενώ το 66,1% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη ζωή του.
Επίσης, εξαιτίας της εξωτερικής εμφάνισής τους συχνά πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού από τους άλλους εφήβους, ενώ τα υπέρβαρα/παχύσαρκα κορίτσια δεν αισθάνονται αποδεκτά από τους συμμαθητές τους.
Διατροφικές συνήθειες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 48,2% των παχύσρακων/υπέρβαρων αγοριών και το 42,9% των υπέρβαρων/παχύσαρκων κοριτσιών δεν παίρνουν καθημερινά πρωινό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι καταναλώνουν απαραίτητα περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα σε σχέση με τους εφήβους που παίρνουν πρωινό.
Ωστόσο, βρέθηκε ότι τείνουν να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε λίπη, παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από ποτέ, οι έφηβοι καταναλώνουν συχνά πρόχειρο φαγητό (fast food) φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και πλούσιο σε λιπαρά, αφού η διαθεσιμότητά του είναι πολύ εκτεταμένη και η προώθησή του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό γι’ αυτούς.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει αύξηση της παχυσαρκίας όχι μόνο στην εφηβική, αλλά και στην παιδική και την προσχολική ηλικία. Μία από τις κύριες αιτίες είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες, καθώς τα παιδιά τρωνε έτοιμο και πρόχειρο φαγητό, ενώ συχνά, όταν οι γονείς δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν, παραγγέλνουν φαγητό απ’ έξω», εξηγεί στη «Μ» η καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Μαρία Χασαπίδου.
Παράλληλα, αναφέρει ότι επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς και ότι οι μαθητές, παρά τη βελτίωση της ποιότητας τροφίμων που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων τους, επιλέγουν να αγοράζουν κολατσιό από καταστήματα εκτός σχολείου.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα υπέρβαρα/παχύσαρκα κορίτσια πίνουν συχνά οινοπνευματώδη ποτά σε χαμηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τις συνομήλικές τους, συσχέτιση που δεν ισχύει για τα υπέρβαρα/παχύσαρκα αγόρια.
Όσον αφορά τη συσχέτιση παχυσαρκίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου της οικογένειας των εφήβων, προέκυψε ότι το επάγγελμα υψηλού status της μητέρας αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για την παχυσαρκία, κάτι που δεν ισχύει και για το επάγγελμα του πατέρα. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι, εφόσον οι μητέρες προσδιορίζουν συνήθως το περιεχόμενο των γευμάτων στο σπίτι, εκείνες με υψηλότερο επαγγελματικό status, που έχουν συνήθως υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είναι και περισσότερο ευαισθητοποιημένες στα θέματα υγιεινής διατροφής.
Φυσική δραστηριότητα
Απογοητευτική, όμως, είναι και η εικόνα της φυσικής δραστηριότητας των ελλήνων εφήβων. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 44,7% των υπέρβαρων/παχύσαρκων αγοριών δεν έχει συχνή φυσική δραστηριότητα (τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα), ενώ μικρότερη είναι η συσχέτιση για τα υπέρβαρα/παχύσαρκα κορίτσια (25,4%).
Επίσης, οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι και των δύο φύλων αναφέρουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τους συνομηλίκους τους ότι αφιερώνουν τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε ημέρα στην τηλεόραση/dvd, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το ίντερνετ και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ειδικότερα, το 42,2% βλέπει τηλεόραση, το 24,7% ασχολείται με το ίντερνετ και το 21,6% με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου