Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2012

ΟΥΡΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΝΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΦΑΡΜΑΚΟ…ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Τις δύο ώρες αναμονής φτάνει ένας ασθενής που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας προκειμένου να προμηθευτεί φάρμακα από το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου στην Αθήνα, το οποίο εξυπηρετεί ουσιαστικά όλους τους πάσχοντες από βαριές παθήσεις. 
Το protothema.gr βρέθηκε στο φαρμακείο και κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί ενώ συνομίλησε και με τους ασφαλισμένους των οποίων οι ιστορίες σοκάρουν. Το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου 16, στην καρδιά της Αθήνας, -κι ένα από τα έξι συνολικά της πρωτεύουσας-  είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος, και μάλιστα εκείνους που έπασχαν από βαριές παθήσεις και συνεπώς χρειάζονταν ειδικές ακριβές θεραπευτικές αγωγές. Ενδεικτικά, χορηγούσε φάρμακα – τα οποία είναι πανάκριβα στο εμπόριο - για τον καρκίνο, για αυτοάνοσα νοσήματα, για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς όπως πχ μεταμοσχευθέντες, για νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. 

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Πριν από δύο χρόνια όμως βρέθηκε στη δίνη των αλλαγών του συστήματος δημόσιας υγείας. Ο σχεδιασμός των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενοποίηση των μεγάλων ασφαλιστικών φορέων που κάλυπταν τον κύριο όγκο των Ελλήνων ασφαλισμένων (ΙΚΑ, Ταμείο Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) έφερε στο προσκήνιο τα φαρμακεία του ΙΚΑ, όπως άλλωστε και όλες τις δομές του Ιδρύματος. 


Τον περασμένο Μάρτιο η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά οδήγησε τους αρμόδιους του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης σε απόφαση- μονόδρομο: τα φαρμακεία του ΙΚΑ θα εξυπηρετούσαν εφεξής και τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Η κίνηση έξω από το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ αυξήθηκε, ο χρόνος αναμονής επιμηκύνθηκε, οι ασθενείς πολλαπλασιάστηκαν όπως και η ταλαιπωρία τους. 


Η έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) τον περασμένο Ιούνιο μονιμοποίησε τις… ουρές των ασθενών έξω από το φαρμακείο της Αγίου Κωνσταντίνου 16. Η κατακόρυφη αύξηση των ασφαλισμένων που καλούνταν τώρα να εξυπηρετήσει σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τα εξειδικευμένα φάρμακα που καλείται να διαθέσει στους ασθενείς, προκαλούν έμφραγμα στη λειτουργία του φαρμακείου. 


Το πρόβλημα επιτάθηκε και από την άρνηση των ιδιωτικών φαρμακείων για τη χορήγηση των σκευασμάτων σε ασθενείς, λόγω των χρεών που είχαν σωρευθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία.


Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την εύρυθμη λειτουργία του κεντρικού φαρμακείου εκδίδει εγκύκλιο βάσει της οποίας οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους μπορούν να πάνε σε όλα τα φαρμακεία του Οργανισμού (δηλαδή των φορέων που καλύπτει) και να λαμβάνουν τα σκευάσματα που χρειάζονται χωρίς θεώρηση. 


Ωστόσο, μόλις πριν από ενάμισι μήνα ο Οργανισμός έθεσε σε λειτουργία φαρμακείο στον Πειραιά (Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας, Μπουμπουλίνας 7) ενώ έχει προγραμματίσει τη λειτουργία και άλλου φαρμακείο στο Περιστέρι.
Παναγιώτα Καρλατήρα, Χρήστος Χατζησπύρου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: