Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

ΣΥΓΧΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΓΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ «ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ» ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ


Ιρανικές ανακοινώσεις για την έναρξη λειτουργίας νέων προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης ακολούθησαν τη σύγχυση που προκλήθηκε με το εάν η Ισλαμική Δημοκρατία κλείνει ή δεν κλείνει έπειτα από εβδομάδες απειλών τη στρόφιγγα του πετρελαίου προς την ΕΕ.
Οι νέες φυγόκεντροι στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ «συνδυάστηκαν» με τηλεοπτικά πλάνα του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να φορτώνει σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη ράβδους πυρηνικού καυσίμου (εγχώριας τεχνολογίας που περιέχουν εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 20%) σε ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης. 
Και ακριβώς την ίδια στιγμή, η Ισλαμική Δημοκρατία έστειλε επιστολή στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, εκφράζοντας την ετοιμότητά της να επαναλάβει τις συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα.


Η ιρανική κρατική τηλεόραση Press TV μετέδωσε την Τετάρτη ότι διακόπτονται οι εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ. Οι πρεσβευτές των έξι κρατών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και Πορτογαλία) κλήθηκαν κατά τις ίδιες πληροφορίες προς ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Τεχεράνης.


Ακολούθησε διάψευση διά στόματος του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως ουδεμία τέτοια απόφαση έχει ληφθεί και εφόσον ληφθεί θα ανακοινωθεί επίσημα από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν. 


Αργότερα, το ιρανικό αραβόφωνο δίκτυο Al-Alam μετέδωσε πως στη συνάντηση με τους πρεσβευτές το Ιράν «προειδοποίησε» ότι θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την ΕΕ και να βρει άλλους αγοραστές, αλλά διαβεβαίωσε πως «δεν θα το πράξει προς το παρόν για ανθρωπιστικούς λόγους και εξαιτίας του κρύου».


Οι σχετικές πληροφορίες είχαν οδηγήσει όμως ήδη σε άνοδο το Brent, με τη γενική ανησυχία να ενισχύεται και από τις κατηγορίες που ανταλλάσσουν τις τελευταίες ημέρες Ιράν και Ισραήλ με φόντο βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων σε ισραηλινούς διπλωματικούς στόχους στην Ινδία και τη Γεωργία, καθώς και εκρήξεις στην Ταϊλάνδη πίσω από τις οποίες το Ισραήλ βλέπει και πάλι ιρανικό δάκτυλο.


Σύγχυση με τη διακοπή εξαγωγών πετρελαίου
Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.


Νέες φυγόκεντροι ουρανίου


Με την ένταση ήδη στο «κόκκινο», το Ιράν έστειλε την Τετάρτη νέο μήνυμα προς τη Δύση ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης στις κεντρικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ.


Τα ιρανικά μέσα μετέδωσαν πως «μια νέα γενιά φυγοκεντρητών» εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στη Νατάνζ στα κεντρικά του Ιράν. Ο ίδιος ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ φόρτωνε την ίδια στιγμή και για πρώτη φορά εγχώριας τεχνολογίας ράβδους πυρηνικού καυσίμου στον Ερευνητικό Αντιδραστήρα της Τεχεράνης. 


Η ειδική τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από τα ιρανικά κρατικά δίκτυα που φιλοξένησαν πλάνα του Αχμαντινετζάντ να ενημερώνεται από πυρηνικούς επιστήμονες για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στον τομέα του πυρηνικού προγράμματος -που κόντρα στους φόβους της Δύσης, η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο ειρηνικούς σκοπούς.


«Ο πρόεδρος φόρτωσε ράβδους πυρηνικού καυσίμου με ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20% [...] σε μία ένδειξη των επιτευγμάτων των Ιρανών επιστημόνων» ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.


Πέραν του προέδρου, στην τελετή παρέστησαν και οικογένειες πολλών πυρηνικών επιστημόνων, οι οποίοι έχουν δολοφονηθεί κατά την Τεχεράνη από τις αμερικανικές και τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.


Το Ιράν προσέθεσε άλλα 3.000 συστήματα φυγοκέντρισης στα 6.000 που ήδη λειτουργούν στον σταθμό του στη Νατάνζ, διευκρίνισε ο Αχμαντινεζάντ σε ομιλία του την Τετάρτη.


Ένα από τα πρώτα σχόλια ήλθαν από τη Ρωσία, η οποία δήλωσε ανήσυχη από την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, υπογράμμισε όμως δεν διακρίνει στοιχεία που υποδεικνύουν πως το πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς. Η σχετική δήλωση αποδίδεται από το πρακτορείο Interfax στο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμκοφ.


Η Μόσχα κάλεσε εκ νέου την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό της πρόγραμμα, και ταυτόχρονα προειδοποίησε εναντίον της επιβολής κυρώσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτή τη συνεργασία.


Και επιστολή στην Άστον...


Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων, το Ιράν φέρεται να παράδωσε έπειτα από μήνες απαντητική επιστολή στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να προσέλθει σε συνομιλίες για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα.


«Η επιστολή παραδόθηκε στο γραφείο της Κάθριν Άστον την Τετάρτη. Εκφράζει την ετοιμότητα του Ιράν να διεξάγει νέες συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα με εποικοδομητικό τρόπο» μετέδωσε το δίκτυο Al Alam.


Η τελευταία ανάλογη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2001, είχε καταρρεύσει εξαιτίας της άρνησης του Ιράν να εγκαταλείψει τις ευαίσθητες δραστηριότητες του πυρηνικού του προγράμματος.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
15-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: