Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, καθώς και την απελπισία των Ελλήνων, των ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους και το σπίτι τους επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Ο αρχιεπίσκοπος κρούει των κώδωνα του κινδύνου και παράλληλα χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Από την κριτική του δεν λείπουν και οι δανειστές της Ελλάδας για τις ύποπτες και αποτυχημένες συνταγές που έχουν προτείνει.
«Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων- φαινόμενο κατοχικών εποχών- παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις», τονίζει ο αρχιεπίσκοπος και προσθέτει: «Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα. Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα νέα παιδιά, τα καλύτερα μυαλά του τόπου, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Οι πατεράδες μας δεν μπορούν να ζήσουν, μετά τις δραματικές περικοπές των συντάξεών τους. Οικογενειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους και τους αβάσταχτους νέους φόρους. Η πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων εξαντλείται, η οργή παραμερίζει τον φόβο και ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης δεν μπορεί να αγνοείται πια, ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους».
«Στις δύσκολες και- αναντίλεκτα- κρίσιμες αυτές ώρες, οφείλουμε όλοι να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η ανασφάλεια, η απόγνωση και η κατάθλιψη έχουν φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ότι προκάλεσαν δυστυχώς- και συνεχίζουν να προκαλούν- ακόμη και αυτοκτονίες, εκείνων που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το δράμα των οικογενειών και τον πόνο των παιδιών τους», αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος, προβλέποντας ότι η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει.
«Μπροστά σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιεί κάθε δυνατότητα αλληλεγγύης. Και είναι θετικό που, μέσα στην τόση καταχνιά, ξεπροβάλλει η ευαισθησία, το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων. Για να δώσει ένα πιάτο φαΐ, ένα ρούχο, μια ανάσα ζωής στους απελπισμένους», αναφέρει και τονίζει:
«Δυστυχώς, όμως, όπως ξεκάθαρα φαίνεται πλέον, το δράμα της πατρίδας μας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο αρχιεπίσκοπος για τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν και τα οποία θα είναι σκληρότερα, όπως λέει, κάνει λόγο για υποθήκευση του εθνικού μας πλούτου και τονίζει ότι οι Έλληνες απαιτούν ειλικρινείς απαντήσεις.
«Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας. Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο. Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας. Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία. Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας», λέει ο αρχιεπίσκοπος και σημειώνει ότι «στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων, οι φωνές των Ελλήνων, αγνοούνται προκλητικά».
«Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους. Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές. Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό. Δεν μπορεί, άλλωστε να αγνοείται από κανέναν ότι οι αντοχές των ανθρώπων γύρω μας εξαντλήθηκαν. Όπως εξαντλήθηκαν και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Και βέβαια, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν μπροστά μας και άλλοι δρόμοι. Δρόμοι πνευματικής ανάτασης και οικονομικής ανάταξης» τονίζει ο αρχιεπίσκοπος και καταλήγει με δραματικό ύφος:
«Αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους. Έχοντας, πάνω απ' όλα, ακλόνητη τη βεβαιότητα, ότι με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Η Ελλάδα του Πολιτισμού, η Ελλάδα της Ιστορίας, η Ελλάδα των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί, και πάλι, να τραβήξει μπροστά.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα».
http://www.iefimerida.gr/news/35077/%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1
ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2012
4 σχόλια:
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΘΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ .ΟΥΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ .ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΩΝΕΙ ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΜΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ.ΝΑ ΔΩ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΤΑ 300 ΡΕΜΑΛΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ.
Μακαριότατε. Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σας όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα μας. Θα χειροκροτούσα τα λόγια σας, εάν ήσασταν ένας απλός πολίτης χωρίς καμία εξουσία. Στην κατάσταση όμως αυτή, την οποία περιγράφετε, έχετε και εσείς ένα μερίδιο ευθύνης. Για χρόνια τώρα, ο κλήρος στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει το ισχύον σύστημα. Ένα σύστημα, που θεοποιεί το κέρδος και την αδικία. Ένα σύστημα ξένο σ’ αυτά που δίδαξε ο Χριστός. Οι ευχές σας, όσο όμορφες και αν είναι δεν γεμίζουν τα στομάχια των πεινασμένων, δεν ζεσταίνουν τα παγωμένα σώματα των αστέγων, δεν κάνουν καλά τους άρρωστους στα Νοσοκομεία. Η ταύτιση σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, κλήρου με αυταρχικά ολιγαρχικά καθεστώτων, δύσκολα μας πείθει για τις προθέσεις σας. Τα καλά λόγια πρέπει να συνοδεύονται με άριστες πράξεις. Πουθενά στην επιστολή σας δεν είδα μέτρα τα οποία παίρνει ή προτίθεται να πάρει η Εκκλησία για να ανακουφίσει τους πένητες, τους αδικημένους, τους μετανάστες, τα ορφανά. «Ο έχων δύο χιτώνες, να δίνει τον ένα»! Πόσο σοφή κουβέντα. Αλλά τι γίνεται σήμερα; Η Εκκλησία έχει μια σειρά απαλλαγών φορολογικών. Ταυτόχρονα έχει στη διάθεσή της κάποια περιουσία. Υπενθυμίζω στο Ιερατείο ότι μόλις τον α’ μΧ αιώνα οι Χριστιανοί λίγοι και κυνηγημένοι έκαναν έρανο για την αντιμετώπιση λιμού στην Παλαιστίνη. Οι Απόστολοι, φτωχοί οι ίδιοι, έδιναν ότι είχαν για να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους τους ακόμα και αυτούς που τους κυνηγούσαν! Τα μέτρα που μπορούν και πρέπει να παρθούν είναι: 1. Αύξηση των συσσιτίων στους πεινασμένους συνανθρώπους μας. 2. Άνοιγμα των κτηρίων της Εκκλησίας, όσων είναι σε καλή κατάσταση, προς φιλοξενία αστέγων. 3. Οικονομική βοήθεια σε πολύτεκνες φτωχές οικογένειες. 4. Ιατρική βοήθεια δωρεάν με την ίδρυση νοσοκομείων, ή κάλυψη των δαπανών νοσηλείας σε βαριές περιπτώσεις. 5. Έμπρακτη, ψυχολογική, ηθική και οικονομική στήριξη στους απελπισμένους συμπολίτες μας που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν. 6. Παρέμβαση της Εκκλησίας ώστε να σταματήσουν πλειστηριασμοί των ακινήτων σε εκείνους που χρωστάν ελάχιστα. 7. Αύξηση των βρεφοκομείων ορφανοτροφείων. 8. Εφόσον η Εκκλησία δεν πληρώνει το άδικο χαράτσι της ΔΕΗ, παροχή ρεύματος σε όσους είναι ασθενείς, ανάπηροι, φτωχοί. 9. Οικονομική ενίσχυση φτωχών ΑΜΕΑ... Περιμένω πράξεις. Άλλωστε βάση των πεπραγμένων θα κριθούμε όλοι. Αυτό δεν λένε τα δόγματά Άγιοι Πατέρες; mitsos175.
ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΡΑΣΟΦΟΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ. ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΓΓΑΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΛΑΦΤΑ ΜΑΖΕΨΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ. ΑΛΛΟ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ,ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΡΕΧΩ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ.ΓΙΑ ΘΙΞΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΦΙΛΕ mitsos [LEON]
[leon], πληρώνεσαι και για αυτού του είδους τα σχόλια ή μόνο για αυτά που ανεβάζεις σε ειδήσεις για μετανάστες?
Εδώ πάντως συμφωνούμε, σκατά στους παπάδες.
Να δώσει ΤΩΡΑ η εκκλησία χρήματα για το χρέος από την τεράστια περιουσία που έχει!!!!
Δημοσίευση σχολίου