Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

ΣΕ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΡΟΙ ΕΝΩ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ


Στην άρνηση της Ρωσίας να το αποδεχτεί προσέκρουσε και το νέο σχέδιο για την εκτόνωση της κατάστασης στην Συρία που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το σχέδιο άφηνε ανοιχτό το θέμα της αποχώρησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ –απαλείφτηκε πλέον η ρητή αναφορά σε αποχώρηση του Άσαντ–, πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης και ήδη αρκετών δυτικών χωρών. Παράλληλα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη χώρα με αφορμή και την επέτειο της σφαγής της Χάμα.



Η Ρωσία επανέλαβε συγκεκριμένα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει με την παρούσα μορφή του το νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στην απόφαση ή αν θα απέχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.


Πάντως η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» πως η Ρωσία θα υποστηρίξει το νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για το σκοπό αυτό η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε μία «εποικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία» με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ όπου τέθηκε το θέμα της Συρίας.


Πάντως παρά την αφαίρεση της ρητής αναφοράς στην απαίτηση να αποχωρήσει ο Άσαντ, οι δυτικές χώρες στο νέο σχέδιο παραπέμπουν σαφώς στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου το οποίο καλεί για «πολιτική μετάβαση» και προβλέπει την εκχώρηση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο της Συρίας.


Εντωμεταξύ, αντικαθεστωτικές ομάδες κάλεσαν σε διαδηλώσεις με τη συμμετοχή «εκατομμυρίων ατόμων» στη Συρία για την 30ή επέτειο από τη σφαγή στη Χάμα, προπύργιο και σήμερα της εξέγερσης κατά του Άσαντ. Οι διαδηλωτές κλήθηκαν να φορέσουν μαύρα, σύμφωνα με όσα έλεγε τη σελίδα «Συριακή Επανάσταση 2011» στο Facebook.


Το 1982 περί τα 10.000 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων –ή περισσότερα, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες– σφαγιάστηκαν εκείνες τις από τις δυνάμεις του Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του Μπασάρ αλ Άσαντ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά από τη σφαγή εκείνη την εποχή και ότι οι πρώτες φωτογραφίες ήρθαν μόλις πρόσφατα στο φως: Δείτε το σχετικό αφιέρωμα του NPR.


Παρά την ανηλεή καταστολή των ειρηνικών διαδηλωτών και τους 6.000 νεκρούς των τελευταίων δέκα μηνών, η κινητοποίηση στη Συρία δεν μοιάζει να σταματά. Την ίδια ώρα έχει αρχίσει να οργανώνεται αντάρτικο, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ακτιβιστικές ομάδες, έχει καταφέρει να ελέγξει θέσεις σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από τη Δαμασκό. 


Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά και τρεις λιποτάκτες του στρατού, σκοτώθηκαν γύρω από την Δαμασκό όταν κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν εφόδους σε περιοχές όπου σημειώθηκαν αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις πρόσφατα, ανέφεραν ακτιβιστές.


Ακόμη, στις μάχες ανάμεσα στο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (που συγκροτούν αποστάτες του στρατού) και τις δυνάμεις ασφαλείας, που συνεχίστηκαν αμείωτες για άλλη μία ημέρα, σκοτώθηκε ένας στρατιώτες και πέντε τραυματίστηκαν πριν από την αυγή στην Ντεράα.


Βασανιστήρια ανηλίκων


Μία άλλη τραγική πτυχή της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία φέρνει στο φως έκθεση της Human Rights Watch.


Όπως επισημαίνει σε έκθεση της παιδιά μόλις 13 ετών υποβάλλονται σε βασανιστήρια από τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας.


«Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 12 περιπτώσεις παιδιών που κρατούνταν σε απάνθρωπες συνθήκες, βασανίστηκαν ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια και έπεσαν νεκρά από πυρά στα σπίτια τους ή στο δρόμο», τονίζει η οργάνωση. 


Ακόμη η HRW κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε σχολεία σε τόπους κράτησης και στρατιωτικές βάσεις και ότι εγκατέστησε ελεύθερους σκοπευτές στα κτίρια αυτά».


«Παιδιά 13 ετών με μαρτυρίες τους στο Παρατηρητήριο αποκάλυψαν ότι αξιωματικοί τα έβαλαν στην απομόνωση, τα ξυλοκοπούσαν άγρια, τους έκαναν ηλεκτροσόκ, τα έκαιγαν με τσιγάρα και τα άφηναν κρεμασμένα από μεταλλικές χειροπέδες για ώρες», συνεχίζει η έκθεση. 


Η ανακοίνωση απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει επειγόντως από την κυβέρνηση της Δαμασκού τον τερματισμό κάθε βιαιότητας και να συνεργαστεί με την ερευνητική επιτροπή που έχει συστήσει το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: