Η Βόρειος Κορέα συμφώνησε στην επιβολή μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και στην αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν που θα είναι προσβάσιμες για τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Η ανακοίνωση του μορατόριουμ έρχεται επίσημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δρομολογούν σε αντάλλαγμα την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο βορειοκορεατικό καθεστώς που τελεί υπό τις διαταγές του Κιμ Γιονγκ-ουν.
Η συμφωνία ακολουθεί συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, και πιθανώς ανοίγει το δρόμο για την αναβίωση των εξαμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας που κατέρρευσαν το 2009.
Οι συνομιλίες στο Πεκίνο ήταν οι πρώτες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας, μετά τον θάνατο του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ιλ τον περασμένο Δεκέμβριο, και την ανάληψη των ηνίων του διεθνώς απομονωμένου κομμουνιστικού καθεστώτος από το γιο του Κιμ Γιονγκ-ουν.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η Βόρειος Κορέα συναινεί στην αναστολή των πυρηνικών δοκιμών, σταματά τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και «παγώνει» τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό σύμπλεγμα της Γιονγκμπιόν.
Παράλληλα, επιτρέπει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιτηρήσουν την επιβολή του μορατόριουμ στις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν.
Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν έτοιμες να επεξεργασθούν τις τελικές λεπτομέρειες για το προτεινόμενο πακέτο επισιτιστικής βοήθειας 240.000 μετρικών τόνων και περισσότερη βοήθεια θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μίας νέας συμφωνίας εάν παραστεί ανάγκη.
Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζεται πως η Ουάσινγκτον επανέλαβε πως δεν τρέφει εχθρικές διαθέσεις προς την Πιονγιάνγκ και πως είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών.
Ανάλογες ανακοινώσεις, που επιβεβαιώνουν τις αμερικανικές θέσεις, έκανε και ο επίσημος βορειοκορεάτικος Τύπος. Επαναλαμβάνοντας σχεδόν κατά γράμμα τις αμερικανικές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά της χώρας και να της χορηγήσουν, κατά προτεραιότητα, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η ανακοίνωση του μορατόριουμ αποτελεί «ένα μετριοπαθές πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», στην οδό της ειρήνευσης.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν «σοβαρές ανησυχίες», τόνισε η Κλίντον μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και «θα κρίνει την ηγεσία της Βορείου Κορέας από τις πράξεις της».
Την εξέλιξη χαιρέτισαν η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία δήλωσε «έτοιμη» να επιστρέψει στη Βόρειο Κορέα.
Η Ιαπωνία δήλωσε πως χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας ως ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση των μακροχρόνιων θεμάτων που σχετίζονται με την χώρα, όπου καταγράφεται σοβαρό πρόγραμμα υποσιτισμού και έλλειψης τροφίμων.
Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία εξέφρασε και η Νότιος Κορέα, αναφέροντας πως αυτή θα πρέπει να αποτελέσει βάση για την επίτευξη προόδου στην σχοινοτενή διένεξη για τα πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
29-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου