ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ...ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ...ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΦΡΑΓΚΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ...
Κατηγορηματικά αμετακίνητος στο στόχο για αύξηση στο 50% της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία, από το σημερινό 25%, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την Τετάρτη.
Την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών μετέφερε στην επιτροπή ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου φαρμακευτικό συλλόγου, που επανέλαβε πως τα μέτρα «ισοπεδώνουν το επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών».
Κατά τη συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου που αφορά εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα την Τετάρτη, ο Ανδρ.Λοβέρδος έδωσε έμφαση έδωσε στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μειωθεί περαιτέρω για πάνω από ένα δισ. ευρώ τουλάχιστον.
«Όσοι με στοχοποιούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι δικό μου θέμα. Όποιος υπουργός με διαδεχθεί το ίδιο θα κάνει. Η σπατάλη που γινόταν είναι καταφανής και όλοι οι σώφρονες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να έχουμε ένα κλειστό προϋπολογισμό», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Ο υπουργός Υγείας, ήταν κατηγορηματικός σε ότι αφορά τα ακριβά φάρμακα υπογραμμίζοντας ότι σταματά το ποσοστό κέρδους για όσα κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ και ορίζεται σταθερό στα 30 ευρώ.
Στο θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο «για αδικαιολόγητη ένταση που δημιουργήθηκε» προσθέτοντας ότι, «εφημερία σημαίνει ότι όποιος θέλει ανοίγει όχι όμως πειρατικά για δύο ώρες, αλλά μέχρι τέλος του ωραρίου».
Όσον αφορά τα γενόσημα, ο υπουργός υποστήριξε πως «δεν θα καταστρέψουμε τη παραγωγή πολύ φτηνών και χρήσιμων φαρμάκων αλλά αντίθετα θα την ενθαρρύνουμε».
Τα γενόσημα και οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ήταν οι δύο κυρίως διατάξεις που δέχθηκαν την καυστική κριτική όλων σχεδόν των αρμόδιων φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, η μείωση της δαπάνης στα φάρμακα που υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος μπορεί να γίνει εφικτή «μόνο αν ισοπεδωθεί το επίπεδο της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών».
Παράλληλα, ζήτησε να μπει «εβδομαδιαίο φρένο στο ωράριο των φαρμακείων» προτείνοντας τις 45 ώρες γιατί διαφορετικά, όπως είπε, «οι μεγάλοι θα φάνε τους μικρούς».
Ο πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ Μιχάλης Βλασταράκος, τάχθηκε κατά της συγχώνευσης των νοσοκομείων που γίνεται όπως είπε, μόνο με οικονομικά κριτήρια και υποστήριξε ότι η ενοποίηση τους θα οδηγήσει και στην κατάργηση πολλών από αυτών.
Επικριτικός ήταν και για τα γενόσημα φάρμακα, τονίζοντας ότι είναι διάχυτη η ανησυχία στους γιατρούς τόσο για την αμφίβολη προέλευση όσο και την απόδοση τους σε ασθενείς ενώ ζήτησε να μην δίνεται καμία ιατρική συνταγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας που χαρακτήρισε το μέτρο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων «έσχατο μόριο παραλογισμού» που θα έχει αποτέλεσμα «να διαγραφούν από τον χάρτη 50 νοσοκομεία της χώρας».
Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν και για τα γενόσημα φάρμακα καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά « ο ΕΟΦ είναι παντελώς ανυπόληπτος, ανύπαρκτος και δεν αποδίδει τίποτα στους ελέγχους».
«Θεωρούμε απορριπτέο το νομοσχέδιο. Εσείς θα το ψηφίσετε εμείς θα προσπαθήσουμε να το ακυρώσουμε στη πράξη», κατέληξε.
Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, χαρακτήρισε την ασφάλιση «πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας» καθώς το πρόβλημα με μια αναλογιστική προβολή δείχνει ότι το έλλειμμα στο τομέα αυτό θα είναι πολλαπλάσιο του ΑΕΠ από ότι το δημόσιο χρέος και τόνισε την άμεση ανάγκη να εξευρεθούν νέοι πόροι στο άμεσο μέλλον σε ορίζοντα 10ετίας.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2012
7 σχόλια:
Sorry κιόλας αλλά εδώ γίνεται λάθος στην κριτική... Η στροφή προς τα γενόσημα (generic) είναι σωστή απόφαση!! Για τους μη γνώστες τα γενόσημα χρησιμοποιούν τα ίδια φαρμακευτικά μόρια (molecules) με τα branded φάρμακα κ έχουν ακριβώς την ίδια αποτελεσματικότητα. Απλά έχει λήξει η πατέντα των αρπακτικών-φαρμακευτικών κ δεν χρειάζεται να κατεβάζουμε πια τα βρακιά μας για να πάρουμε κάτι που έχει υποπολλαπλάσιο κόστος.
Μπορεί να έχουν την ίδια δρστική ουσία, αλλά η αποτελεσματικότητά τους κυμαίνεται. Θα ήταν σωστό μέτρο, αν υπήρχαν αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου των γενοσήμων, κάτι που δεν εγγυάται ούτε ο ΕΟΦ με τις σημερινές του δομές!
Επειδή ακούω πολλά για τα φάρμακα, έχω να σας πω τα εξής:
Παίρνω σαν ηλικιωμένος κάποια φάρμακα που στο Φαρμακείο πληρώνω 25% συμμετοχή που αντιστοιχεί σε 43 ευρώ.
Τα ίδια φάρμακα σε ίδια κουτιά με τα ίδια χρώματα, σε ίδια μπλίστερ και των ιδίων φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά με διαφορετικό όνομα στο Γεύγελη των Σκοπίων έχουν 13 ευρώ.(εννοείται χωρίς χρήση ταμείου)
Περιττό δε να πω ότι η νεαρά φαρμακοποιός σπούδασε στην φαρμακευτική Θεσσαλονίκης, μιλά τα Ελληνικά άπταιστα, και με διαβεβαιώνει ότι τα φάρμακα είναι τα ίδια ακριβώς.
Νικόλας Μαλγαρινός
Ο 11.39 το εξηγησε πολυ καλα. Αυτα που λενε για ιμιτασιον φαρμακα, ειτε ειναι εξαρτημενοι απο τις φαρμακοβιομηχανιες, ειτε αναμασανε την προπαγανδα τους. Μη μασατε!
Ρε παιδιά θα μας τρελάνετε?θα χορηγήσω φάρμακα στα μελλοντικά μου παιδιά από τριτοκοσμικές χώρες που κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι?Ούτε καν!Και αν είναι ο λόγος που τα αλλάζουν το κέρδος πάνω από τα 200ευρώ,τότε να αυξήσουν τους φόρους στις φαρμακευτικές εταιρίες με τον πίνακα αναλογικών εσόδων(όπως κάνουν άλλωστε και στη ΔΕΗ με τα έξοδα).Γιατί να διακινδυνέψω το μέλλον των παιδιών μου αλλά και το δικό μου επειδή κάποιοι είναι ανίκανοι??
Φίλε Deejay είσαι λίγο προκατειλημμένος. Μην συγκρίνεις την αγορά των φαρμάκων με αυτή άλλων προϊόντων.
Έχουν γίνει ειδικές συμφωνίες των κρατών με τις φαρμακοβιομηχανίες για να προστατεύεται το μονοπώλιο τους μέχρι να καλύψουν τα έξοδα έρευνας για την ανάπτυξη του φαρμάκου.
Η κανονική τιμή ενος φαρμάκου ειναι αυτή του γενοσήμου!! κ όχι αυτή ενός branded φαρμάκου.
Είτε στην Αφρική είτε στην Ελλάδα τα ίδια φάρμακα μας πλασάρουν. Στα ίδια εργοστάσια παράγονται!!
Πόσο χαρακτηριστικά "Ελληνικά" αντιδράμε....
Πριν από χρόνια, κάποιοι Ιατροί γράφανε "φασόν" (γενόσημα) φάρμακα αβέρτα. Απορεί κανείς γιατί? Ήταν όμως δακτυλοδεικτούμενοι ακόμα και μεταξύ των συναδέλφων τους, λέγανε "Α, αυτός/αυτή? Αφού γράφει φασόν..."
Σήμερα, όταν ο Λοβέρδος θέλει να αυξήσει την συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων, κράζουν άπαντες και θυμήθηκαν ξαφνικά την ποιότητα και την δραστικότητα των γενοσήμων.
Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Τα γενόσημα δεν άλλαξαν χαρακτηριστικά τα τελευταία 20 χρόνια.
Η δική μου απορία είναι το γιατί δεν αναρωτιέται κανένας αν το κόστος που δαπανείται για φάρμακα στην Ελλάδα είναι ανάλογος με τις πραγματικές ανάγκες.
Ο Υπουργός θέλει να μειώσει τα έξοδα στον τομέα του, σωστό και αποδεκτό. Γιατί επιλέγει λοιπόν να ενισχύσει την εισαγωγή των "φασόν" αντί να προσπαθήσει να περιορίσει την ακαταλόγιστη χρήση φαρμάκων γενικώς? Μία ή άλλη θα ερχόταν, αλλά μπορεί και να ήταν πιο αποτελεσματικό το δεύτερο, τόσο από οικονομική όσο και από άλλες απόψεις. Τρόποι θα μπορούσαν να βρεθούν εύκολα, όπως είχαν βρεθεί σε πολλά άλλα κράτη που αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα σχετικά με υπερκατανάλωση φαρμάκων.
Αν και στην εφαρμογή οποιωνδήποτε ρυθμίσεων που αφορά το θέμα (έλεγχος των συνταγογραφήσεων, απαγόρευση έκδοσης φαρμάκων από τα Φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή όπου αυτή απαιτείται, περιορισμός ποσοτήτων και ειδών φαρμάκων που μπορούν να γραφτούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς οδηγίες κλπ) μάλλον θα βρισκόταν και πάλι τα συνηθισμένα "Ελληνικά" κόλπα διαφυγής και μη συμμόρφωσης, από ασθενείς, Ιατρούς και Φαρμακοποιούς εξίσου.
Οπότε μάλλον γι` αυτό και ο Λοβέρδος λέει: φέρτε καλύτερα τα γενόσημα να τελειώνουμε....
Δημοσίευση σχολίου