Η οικονομική κρίση από τη μία και η αδυναμία της Πολιτείας να διαχειριστεί το θέμα με τα αδέσποτα από την άλλη, έχουν συντελέσει στην αύξηση των εγκαταλελειμμένων ζώων στις μεγαλουπόλεις.
Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, ένας άνδρα φώναζε «εδώ δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου, το ζώο θα ταΐσω;» απαντώντας στην έκκληση μιας περαστικής να μην το εγκαταλείψει. Ο οδηγός της μηχανής είχε σταματήσει πριν από λίγο δίπλα στο πεζοδρόμιο, είχε αφήσει το σκυλάκι και ξεκίνησε να φύγει.Το μικρό γκριφόν έτρεχε, γαβγίζοντας πίσω από το μηχανάκι που οδηγούσε το μέχρι πρότινος αφεντικό του, ανίκανο να καταλάβει τι είχε μόλις συμβεί.
Η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη ανάλογης Παιδείας, οδηγεί πολλούς Έλληνες να εγκαταλείπουν στο δρόμο, με σχετική ευκολία, ζώα που είχαν υιοθετήσει, ακόμα και ακριβοπληρώσει. Είναι πλέον συχνό το φαινόμενο να βλέπεις στο δρόμο μικρόσωμα ζώα ράτσας, όπως γκριφόν, φρεσκοκουρεμένα και με το λουράκι τους.
Αν και η διαχείριση του προβλήματος έχει περάσει στους δήμους, ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πολλές φορές, τα δημοτικά καταφύγια μετατρέπονται σε «αποθήκες» ζώων. Έτσι, τη σκυτάλη στην επίλυση του προβλήματος παίρνουν αναγκαστικά οι φιλοζωικές οργανώσεις που καλούνται με πενιχρά μέσα, να συμβάλλουν στην επίλυση ενός τόσου μεγάλου προβλήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του φιλοζωικού σωματείου «Η Αγάπη», Ιζαμπέλας Μποτονάκης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι φιλοζωικές οργανώσεις στην ουσία υποκαθιστούν τη δουλειά του κράτους, «χωρίς καμία οικονομική ή ακόμη και ηθική ενίσχυση». Αυτό, βέβαια, που υπογραμμίζει είναι πως η «κατάσταση στα δημοτικά καταφύγια είναι φριχτή, καθώς τα ζώα, «πετιούνται εκεί κυριολεκτικά, χωρίς καμιά υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα τη γρήγορη μετάδοση ασθενειών».
Υπάρχουν, βέβαια, πάντα και οι εξαιρέσεις, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου θα προχωρήσει σύντομα σε καμπάνια για τη συμπεριφορά των κατοίκων απέναντι στα αδέσποτα. Σύμφωνα, μάλιστα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να επεκτείνει τη σύμβαση που έχει με κτηνιάτρους για θεραπείες ζώων καθώς και «να προχωρήσει σε συνεργασία με ξενοδοχείο ζώων προκειμένου να φιλοξενούνται ζώα που είναι άρρωστα ή παραβατικά».
Απαράδεκτη κατάσταση σε κυνοκομεία
Τις εξαιρετικά κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, που έγκλειστα βρίσκονται σ' έναν περιφραγμένο χώρο, τον οποίο ο δήμος Καστοριάς λειτουργεί ως δημοτικό κυνοκομείο, έχουν καταγγείλει επανειλημμένως φιλόζωοι της περιοχής.
Με σχετικά έγγραφα στο δήμαρχο Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι στο δημοτικό κυνοκομείο δεν υπάρχει κτηνίατρος, τα ζώα δεν παρακολουθούνται ιατρικά και ο δήμος Καστοριάς δεν διαθέτει λεφτά για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.Εκτός από τα έγκλειστα ζώα, σύμφωνα με τους φιλόζωους, υπάρχουν και 60 κουτάβια, τα οποία διαρκώς πολλαπλασιάζονται, αφού οι κάτοικοι, που δεν στειρώνουν τα ζώα τους, τα εγκαταλείπουν και τα πετούν όπου βρουν.
Ο ίδιος ο δήμαρχος Καστοριάς Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στο κυνοκομείο είναι χάλια, όπως άλλωστε και σε όλα τα δημοτικά κυνοκομεία της χώρας». Και όπως διευκρίνισε, «προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση, αλλά είναι δύσκολο αν δεν υπάρχει χρηματοδότηση»
Ανάλογη κατάσταση και στο δημοτικό κυνοκομείο Σερρών, όπου σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η πρόεδρος της Φιλοζωικής Σερρών, Ζωή Κοντού, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε κτιριακές υποδομές. Σήμερα, το δημοτικό κυνοκομείο Σερρών, φιλοξενεί περισσότερα από 150 αδέσποτα, ενώ η χωρητικότητά του επαρκεί μόνο για 25. την πρόσληψη προσωπικού με πεντάμηνη σύμβαση.
Και στη Λάρισα το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι έντονο, ενώ δεν λείπουν και τα συχνά περιστατικά μεμονωμένων η ομαδικών δηλητηριάσεων, χωρίς ποτέ να έχουν εντοπιστεί οι ένοχοι.Αν και στη Λάρισα λειτουργεί από το 2004 δημοτικό κυνοκομείο, με δυνατότητα φιλοξενίας 60-70 σκυλιών, εντούτοις η ζήτηση ξεπερνάει τις δυνατότητές του. Καθώς είναι το μόνο κυνοκομείο που υπάρχει στη Θεσσαλία και παρότι ο προγραμματισμός του είναι η κάλυψη αναγκών του δήμου Λαρισαίων, εντούτοις προσφεύγουν σε αυτό και από άλλους δήμους, όχι μόνο του νομού. αλλά και της Θεσσαλίας ευρύτερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να «αφήνονται» στο κυνοκομείο ημερησίως 10 με 15 σκυλιά. Στην άρνηση του κυνοκομείου να τα δεχθεί, λόγω πληρότητας, οι «ενδιαφερόμενοι» υιοθέτησαν άλλη μέθοδο: τα πετούσαν δηλαδή πάνω από τα συρματοπλέγματα εντός του χώρου που περιβάλει το οίκημα, οπότε αναγκαστικά, τα μάζευαν οι υπεύθυνοι.
Τα ζώα που οδηγούνται εκεί παραμένουν ενάμισι με δύο μήνες προκειμένου να αποπαρασιτιστούν, να εμβολιαστούν, να στειρωθούν ή και να αποθεραπευτούν, αν κάποια από αυτά το έχουν ανάγκη. Κυρίαρχος στόχος είναι να δοθούν για υιοθεσία και είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, κυρίως για μικρόσωμα σκυλιά. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε αφήνονται και πάλι ελεύθερα.
Από το 2004 που λειτουργεί το κυνοκομείο έχουν περάσει από εκεί 1532 σκυλιά: τα 1038 απελευθερώθηκαν, ενώ υιοθετήθηκαν 674 ενήλικοι σκύλοι και 1329 κουταβάκια, διότι πολλά από τα σκυλιά που οδηγούνται εκεί εγκυμονούν και γεννούν στο κυνοκομείο.
http://www.iefimerida.gr/news/35783/%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B4%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82
ΠΡΕΖΑ TV
7-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου