Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

Στο πόδι είναι οι κάτοικοι του Μαρκόπουλου και του Πόρτο Ράφτη μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην περιοχή τους Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα.
Η χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου Αττικής στο Μαρκόπουλο, που προωθεί η δημοτική αρχή, έχει γίνει ήδη αφορμή για σκληρές κόντρες στην τοπική κοινωνία, ενώ έχει ξεσηκώσει πολλές εκατοντάδες κατοίκους.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στην πρακτική της καύσης. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να διαθέτει το σώμα του όπως θέλει. Ωστόσο, το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη των 20.000 κατοίκων, που ζουν από τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα, δεν αντέχουν να ταυτιστούν με το αποτεφρωτήριο για τα 3/4 όλης της Ελλάδας.

Πολύ περισσότερο την ώρα που εγείρονται σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα», εξηγεί ο Νικήτας Βλάχος, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Κίνησης Πολιτών Δήμου Μαρκοπούλου, η οποία υποστηρίζει πως ένα τόσο μεγάλο έργο θα χαρακτηρίσει την περιοχή και θα την οδηγήσει στην υποβάθμιση. «Εχουμε συλλέξει 2.500 υπογραφές από συμπολίτες μας. Λέμε όχι στο αποτεφρωτήριο που προωθείται χωρίς περιβαλλοντική και οικονομοτεχνική μελέτη», προσθέτει ο κ. Βλάχος.Οι ενστάσεις των κατοίκων είναι σε μεγάλο βαθμό περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως επίσης κοινωνικού, οικονομικού ή θρησκευτικού. «Το αποτεφρωτήριο έρχεται να επιβαρύνει την περιοχή μας που έχει κατακλυστεί από ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως το αεροδρόμιο», σημειώνει ο αν. καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοικος Μαρκοπούλου, Κώστας Μεθενίτης.
«Διεθνώς υπάρχουν πια πολλές ενστάσεις για τα αποτεφρωτήρια και επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως γύρω από αυτές τις εγκαταστάσεις μετράται αυξημένη ποσότητα ρύπων, ο πλέον επικίνδυνος εκ των οποίων είναι ο τοξικός υδράργυρος», προσθέτει ο ίδιος.
Η έκκληση υδραργύρου ?υποστηρίζει ο Σταύρος Τονικίδης, κάτοικος Μαρκοπούλου και γιατρός γενικής ιατρικής στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς? προέρχεται κυρίως από την καύση των σφραγισμάτων στα δόντια του νεκρού. «Σε αντίθεση με τις διοξίνες, που επίσης εκλύονται από αποτεφρωτήρια, ο υδράργυρος δεν αποδομείται, αλλά λειτουργεί σωρευτικά», συμπληρώνει ο ίδιος. Το ζήτημα της ρύπανσης θορυβεί τους κατοίκους για έναν πρόσθετο λόγο.
Οπως αποκαλύπτει ο μετεωρολόγος και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Γιάννης Κωλέτσης, στο λεκανοπέδιο Μαρκοπούλου, Σπάτων, Κορωπίου είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο της «θερμοκρασιακής αναστροφής». Η θερμοκρασία όσο πάμε ψηλότερα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται αντί να μειώνεται και λειτουργεί σαν «καπάκι» εγκλωβίζοντας τους αέριους ρύπους στα κατώτερα στρώματα.
Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών δηλώνουν προβληματισμένα για έναν ακόμη λόγο. «Η ΚΥΑ του 2010 που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας των αποτεφρωτηρίων είναι διάτρητη και δεν μας κατοχυρώνει», επισημαίνει ο κ. Βλάχος και προσθέτει: «Πώς να μην ανησυχούμε όταν ζούμε σε μια χώρα στην οποία όλοι ξέρουμε πόσο εφαρμόζονται οι νόμοι. Εχουμε, άλλωστε, το παράδειγμα του Ασωπού».
Νέο δημοτικό συμβούλιο σήμετα για το θέμα
Στο τραπέζι πρόταση για νέο σημείο χωροθέτησης
Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου ψήφισε σχεδόν παμψηφεί υπέρ της δημιουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών σε οικόπεδο δίπλα από το νεκροταφείο, στην είσοδο της πόλης.
Σε εκείνο το Δ.Σ. ακούστηκε πως αρχικά θα πραγματοποιούνται 1.500 - 2.000 αποτεφρώσεις ετησίως, ενώ ο δήμος υπολόγιζε στα έσοδά του 500-600 ευρώ από κάθε αποτέφρωση.
Ακολούθως ξέσπασε κύμα αντιδράσεων στο Μαρκόπουλο, ενώ η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης άλλαξε πλεύση, ζητώντας νέο Δημοτικό Συμβούλιο για την άρση της προηγούμενης απόφασης.
«Η νομοθεσία που διέπει την ίδρυση αποτεφρωτηρίων είναι τουλάχιστον ελλιπής» λέει ο κ. Νικήτας Λέκκας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτευόμενης παράταξης. «Διεθνώς, όπου έχουν γίνει έρευνες τα συμπεράσματα παραπέμπουν σε επιβάρυνση για το περιβάλλον, αφού οι καμινάδες απελευθερώνουν πτητικό υδράργυρο, διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Η παρακράτησή τους με φίλτρα είναι δαπανηρή υπόθεση. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί πως όλα θα λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης, από την άλλη, υποστηρίζει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς «υπάρχουν και η τεχνολογία και τα επιστημονικά δεδομένα ώστε να μη φοβόμαστε μια τέτοια εγκατάσταση, η ρύπανση της οποίας ισοδυναμεί με τη μόλυνση από 30 αυτοκίνητα ημερησίως περίπου».
Ο ίδιος προσθέτει πως «στο αποτεφρωτήριο θα εγκατασταθεί επιστήμονας από τον δήμο που θα ελέγχει αν τηρούνται οι όροι λειτουργίας του», ενώ απορρίπτει το επιχείρημα πως η εγκατάσταση θα βλάψει την τουριστική κίνηση της περιοχής.
Μετά τις αντιδράσεις, η δημοτική αρχή όρισε νέο Δημοτικό Συμβούλιο για σήμερα, όπου και θα συζητηθεί αποκλειστικά το ζήτημα της κατασκευής και λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου, ενώ προτείνει νέο σημείο χωροθέτησης σε περιοχή κοντά στο Βιομηχανικό Πάρκο, στα σύνορα με τα Καλύβια. Η αλλαγή της χωροθέτησης δεν φαίνεται, κατ' αρχάς, να αμβλύνει τις αντιδράσεις.
Γιάννης Φώσκολος
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
29-2-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ολα δικα μασ τα θελουμε .οχι σκουπιδια , τα παμε αλλου .οχι καυση , να γινει αλλου .λεφτα , γιατι οι αλλοι , εμεισ .ελληναρασ στο μεγαλειο του .ολα τα ασχημα αλλου , σε μας μονο τα καλα.αντε γαμηθειτε στο τελοσ τελοσ.