Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητούν μία νέα εκδοχή του σχεδίου ψηφίσματος για τη Συρία το οποίο περιέχει παραχωρήσεις προς τη Ρωσία με την ελπίδα ότι η Μόσχα θα άρει την απειλή πως θα το καταψηφίσει, ανέφεραν διπλωμάτες.
Η νέα εκδοχή του κειμένου, η οποία συντάχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις την Τετάρτη μεταξύ των πρεσβευτών των 15 χωρών-μελών (πέντε μονίμων και δέκα μη μόνιμων χωρών), δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης που συμφωνήθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο τον Ιανουάριο, στο σχέδιο διευθέτησης της συριακής κρίσης.
Πάντως, το σχέδιο απόφασης «υποστηρίζει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου» αλλά οι λεπτομέρειες της διαδικασίας μετάβασης –κυρίως της μεταβίβασης της εξουσίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στο αντιπρόεδρό του– δεν αναφέρονται πλέον ρητά, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
«Το ουσιαστικό», εξηγεί διπλωμάτης, «είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου» και ότι υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι το Συμβούλιο θα κάνει μια εκτίμηση της κατάστασης τρεις εβδομάδες μετά την έγκριση του ψηφίσματος.
Η Ρωσία και η Ινδία (μη μόνιμο μέλος) επέμειναν από την αρχή της διαπραγμάτευσης να μην προδικάζει το Συμβούλιο το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία, ζητώντας εκ των προτέρων να εκχωρήσει την εξουσία ο πρόεδρος Άσαντ, κάτι που άλλωστε είναι αίτημα των διαδηλωτών και της ένοπλης πλέον αντιπολίτευσης στη χώρα.
Το κείμενο δεν περιλαμβάνει επίσης την αναφορά στις οικονομικές κυρώσεις που αποφασίστηκαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο κατά της Δαμασκού, το Νοέμβριο του 2011, καθώς και παράγραφο στην οποία το Συμβούλιο εξέφραζε ανησυχία για τις πωλήσεις όπλων προς τη Συρία, που η Μόσχα θέλει να συνεχίσει.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η Ρωσία ήταν ανένδοτη και ο αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν απειλούσε με ρωσικό βέτο ερχόταν σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο «ένα κείμενο που θα θεωρούσαμε λανθασμένο».
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις επί του εδάφους, αναφέρεται ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας σε διάφορες περιοχές της χώρας, την ώρα που η αντιπολίτευση τιμούσε την επέτειο των 30 χρόνων από τη σφαγή στη Χάμα.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην περιοχή Ζαμπάντανι, στα περίχωρα της Δαμασκού, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία με τους ακτιβιστές να εκτιμούν ότι «το καθεστώς προετοιμάζεται για μία μαζική επίθεση» στην πόλη.
Κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις και ενίσχυσαν την παρουσία τους και στη Χάμα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ.
Η Χάμα ήταν το θέατρο μίας σφαγής, η οποία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 1982 (ακριβώς πριν από 30 χρόνια), όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν βίαια μία ισλαμιστική εξέγερση εναντίον του τότε προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του Μπασάρ.
Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι –ενδεχομένως και περισσότεροι– σκοτώθηκαν στη Χάμα στη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης το 1982 που κράτησε 27 ημέρες.
Σήμερα, στην επέτειο της σφαγής, οι κάτοικοι της Χάμα προχώρησαν σε γενική απεργία, όπως ανακοίνωσε το αντιπολιτευόμενο συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές που τιμούσαν την επέτειο.
* Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Τζουντέχ, δήλωσε ότι η χώρα του απέσυρε τους παρατηρητές της από την αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία. Η απόφαση, όπως είπε, ελήφθη πριν από αρκετές ημέρες, όταν το έργο των παρατηρητών ανεστάλη λόγω της κλιμακούμενης βίας στη χώρα. Επισήμως η αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου δεν έχει τερματιστεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου